Costul energiei active dintr-o factură la electricitate reprezintă, în medie, doar 40-50% din total. Restul sunt taxe, tarife de distribuție, transport, accize și contribuții pentru diverse scheme de sprijin. Dar discuțiile publice se concentrează aproape exclusiv pe energia activă, a subliniat Mihai David, președintele COGEN România, cu ocazia conferinței „Ziua Energiei”, organizate de Energynomics în cadrul Green Energy Expo & Romenvirotec 2025.
El a atras atenția că pentru a scădea cu adevărat costul final al energiei pentru populație nu este suficientă o intervenție pe prețul energiei active. Conform unui raport realizat de Valorem, pentru a reduce prețurile pe componenta de distribuție și furnizare, România are nevoie de investiții de circa 1,2 miliarde de euro anual. O parte esențială din acest cost ridicat provine din infrastructura precară a rețelei energetice. O altă problemă este lipsa investitorilor instituționali interesați de infrastructură.
„Fondurile de pensii din România investesc doar în bonduri de stat. Ele nu au legătură cu infrastructura României. Dar costul de care ne plângem e legat direct de nivelul de dezvoltare a acesteia”, explică liderul COGEN.
În contextul unui cost ridicat al capitalului în România, o soluție ar fi atragerea cât mai multor corporații internaționale care au acces la finanțare ieftină pentru a realiza proiectele energetice în țară.
Conferința „Ziua energiei la Green Energy Expo & Romenvirotec” a fost organizată de Energynomics, cu susținerea partenerilor noștri Elektra Renewable Support, LONGi, SolaX Power și cu implicarea HENRO, COGEN România, CIGRE România și FEL România.