Acasă » Regenerabile » Regenerabile: Patru producători deja în insolvență, 30% în pericol din 2017

Regenerabile: Patru producători deja în insolvență, 30% în pericol din 2017

26 septembrie 2016
Biomasă
Bogdan Tudorache

În așteptarea noii legi a regenerabilelor, circa 30% din producătorii de energie verde riscă să intre în insolvență din cauza diminuării schemei de sprijin cu certificate verzi (CV), spune Viorel Lefter, președintele asociației producătorilor de energie verde PATRES.

Noul proiect de lege a suferit mai multe modificări în urma unor studii efectuate de o firmă de consultanță străină și ar putea ridica nivelul de absorbție al cotei certificatelor verzi la 90%, față de numai 50-60% în prezent. Legea ar putea fi publicată pe site-ul ministerului energiei spre a intra procedurile de dezbatere publică săptămîna aceasta.

”Patru producători au intrat deja în insolvență. Si există și producători cu parcurile sigilate, blocate, neavând fonduri pentru a le întreține. Iar având în vedere propunerea ANRE (orgnismul de reglementare a pieței) privind cota de certificate verzi pentru anul 2017, se preconizează intrarea în insolvență a aproximativ 30% din producători”, spune Lefter.

”S-a ajuns la o pierdere cumulată de circa 4 miliarde de lei în ultimii doi ani…la investiții imense în eolian”, a adăugat Claudia Brânduș, președintele asociației investitorilor în eolian RWEA.

Ea susține că devalorizarea activelor eoliene este de 2,3 miliarde de lei, iar perioada de recuperare a investiției este de 48 de ani.

Producătorii cer, pe lângă revizuirea legii 220/ 2008 în sensul eliminării duratei de valabiliate a CV, creșterea cotei de CV, impozitarea CV la vînzare și reintroducerea contractelor bilaterale.

”Permisiunea de a încheia contracte bilaterale pentru producătroii de până în 3MW a fost o gură de oxigen pentru industrie…a fost o chestiune de supraviețuire”, a mai spus Lefter.

În România există astfel de 732 de producători de energie regeenrabilă care primesc certificate verzi, cumulând investiții de peste 8 miliarde de euro. Din aceștia, 63% sunt parcuri eoliene, 28%, parcuri solare, 7,7% – microhidrocentrale și 2% biomasa. Conform PATRES, în prezent există 8,4 milioane de certificate verzi nevândute în piață și peste 335 de mii de certificate au expirat.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

1 thoughts on “Regenerabile: Patru producători deja în insolvență, 30% în pericol din 2017”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *