Acasă » Regenerabile » Regenerabile: un nou apel pentru creșterea subvenției

Regenerabile: un nou apel pentru creșterea subvenției

12 iulie 2016
Regenerabile
energynomics

Trei asociații importante ale industriei verzi solicită autorităților majorarea cotei certificatelor verzi aferente anului viitor și măsuri care să permită absorbția acestora de către piață.

”Industria energiei regenerabile a luat cunoștință cu consternare și îngrijorare față de viitorul energiei regenerabile în România de propunerea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE de stabilire a unei cote obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie (E-SRE) care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2017 la nivelul de 8,3% din consumul final brut de energie. Noi am semnalat în mod repetat autorităților că modul de calcul al cotei anuale obligatorii de energie regenerabilă nu este nici funcțional, nici coerent”, se arată în comunicatul comun emis de trei asociații – RWEA, PATRES și RPIA. Documentul este semnat de Ionel David, director executiv- Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Răzvan Lupulescu, președinte, Asociația Română pentru Energie Fotovoltaică și Viorel Lefter, președinte PATRES, Organizatia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile.

Asociațiile cer guvernului ”realizarea de urgență a modificărilor necesare la legea 220/2008 prin emiterea unei ordonanțe de urgentă prin care începând din 2017 toate certificatele verzi, inclusiv cele amânate, să fie valorificate, ca fiind singura măsură care poate salva industria de la faliment.”

Totodată, se solicită și ”fixarea prețului certificatului verde la valoarea minima legală și reintroducerea certificatelor amânate într-o perioadă de timp mai lungă de trei ani (varianta actuală a legii), pentru protejarea consumatorilor finali față de o creștere prea abruptă  a impactului certificatelor verzi în factura de electricitate.”

Decizia Autorității de Reglementare (ANRE) de a micșora cota subvențiilor industriei regenerabile până la 8,3% din energia produsă ar putea arunca în faliment jucătorii mai mici, deja în lupta de ceva vreme cu randamentele negative. Jucători din piață au declarat pentru energynomics.ro că există parcuri eoliene care s-au închis deja, fără a preciza, însă, care sunt acestea.

Investitorii în regenerabile, care au injectat circa 7-8 miliarde de euro în România, s-au trezit brusc cu o inflație de certificate verzi (CV) – sistemul de subvenționare s-a prăbușit, valoarea de piață și cererea aferentă certificatelor au scăzut, și doar jucătorii mai mari au făcut față, cu greu, noilor condiții de piață.

O nouă propunere a ANRE pentru cota aferentă anului 2017 de CV poate însemna sfârșitul pentru mulți investitori mici.

”Pentru noi această veste a venit ca un şoc – practic ANRE a hotărât că România nu are nevoie de energie regenerabilă şi mai bine băgăm toţi producătorii anul viitor în faliment”, ne-a decalart anterior Martin Moise, vicepreședinte al asociației investitorilor cu capital local Patres.

”Când s-au făcut investiţiile, Legea 220 prevedea o cotă care urmă să crească an de an până la 20%. În 2014 trebuia să avem 15% şi am avut 11,1%, în 2015 trebuia să avem 16%, am avut 11,9%, în 2016 – 17% şi avem 12,15%. După ce timp de trei ani de zile statul nu şi-a respectat promisiunea, veniturile producătorilor au tot scăzut şi au ajuns deja sub limita de suportabilitate, iar pentru anul viitor se prefigurează o cota de 8,3% faţă de 18% cât era prevăzut în legea iniţială în baza căreia în România s-au investit peste 8 miliarde de euro…”, a spus Moise.

Întrucât în piață există deja un excedent de peste 6 milioane de certificate verzi şi peste jumătate de million au expirat – aşteptarea legitimă a investitorilor era ca statul să remedieze situaţia.

”În mod total contrar situaţia merge din groaznic în catastrofal, se prefigurează că la anul gradul de acoperire al cotei va fi de doar 45%, fără a lua în calcul excedentul mai sus menţionat. (dacă luăm în calcul şi excedentul gradul de acoperire scade la 30%)… Astfel România ajunge în situaţia ridicolă prin care spune că susţine energia regenerabilă când în realitate susţine doar o treime din producţie.”

ANRE a propus creșterea cotei de certificate la 12,3%, însă cu continuarea amânării unei părți din CV pănâ în 2018, propunere considerată de investitori ”ridicolă”, în pofida faptului că ar crește gradul de acoperire a pieței la 68%, fără a se ține seama de excedentul de CV nevândute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *