Guvernul anunță că așteaptă până la sfârșitul acestui an circa 1.500 de MW în noi capacități de generare a energiei din surse regenerabile. Piața vede mai puțin de 600 de MW nou-instalați în acest an, potrivit reprezentanților companiilor prezente la conferința “Romanian Renewable Energy Summit 2024”, organizată de Govnet. Cu toată diferența de perspectivă, piața de regenerabile este în cea mai bună perioadă din ultimul deceniu, iar perspectivele pentru următorii ani sunt foarte încurajatoare.
La sfârșitul trimestrului 3, erau doar 300 de MW puși în funcțiune în capacități noi din surse fotovoltaice, a confirmat Dragoș Roibu, Director de Cabinet al Ministrului Energiei, “dar până la sfârșitul anului datele noastre arată că vor fi puși în funcțiune încă aproximativ 1.500 de MW, majoritatea în solar și puțin în eolian. Oficialul a cerut companiilor să se pregătească pentru un nou apel de proiecte pentru construirea de instalații de stocare prin Fondul de Modernizare. Vor fi disponibili ,înainte de finalul acestui an, „150 de milioane de euro pentru stocare behind-the-meter pentru parcuri deja existente sau care sunt în construcție, iar anul viitor în primăvară mai lansăm încă un apel de 150 de milioane de euro de asemenea pentru stocare, dar în instalații stand-alone”, a anunțat Dragoș Roibu.
Mirel Jarnea, Business Development Manager la LONGi Solar, a anunțat că în acest an a livrat panouri solare însumând circa 700 de MW. Pentru 2025, LONGi Solar anticipează că va livra panouri de peste 1 GW. La rândul său, Adrian Paraschiv, Country Manager la Photomate România, anticipează că în ultima parte a anului se vor mai finaliza circa 150 de MW în fotovoltaice.
Florin Pop, director general la EnergoBit, a vorbit despre 150 MW energizați în 2024 și circa 700 MW energizați în 2025. “EnergoBit a lucrat până acum 15.402 MW în ATR-uri și mă astept ca 10-15% din acest volum să devină proiecte reale”, a spus Florin Pop.
Ciprian Glodeanu, Equity Partner la Glodeanu Partners, a anunțat că firma sa are proiecte însumând 600 de MW pentru care “așteaptă avizul de înființare până la sfârșitul anului”. Pe de altă parte, „avem 4-5 GW în proiecte agro-voltaice care sunt blocate de ministerul Agriculturii în mod ilegal și fără vreo explicație”, a reclamat Ciprian Glodeanu.
Mulți dintre cei implicați în activitățile de construire (EPC) s-au referit la dificultățile mai puțin cunoscute care apar în teren: lipsa cadastrului, relațiile dificile cu autoritățile și agențiile publice (ex. ANIF), timpii îndelungați necesari pentru a obține orice autorizație (ex. întărire de drum), dar și pentru a obține echipamentele de înaltă tensiune (până la 18 luni!). Deasupra tuturor, principale problemă este capacitatea redusă a rețelelor de transport și distribuție de integrare a noilor capacități de generare din surse verzi. “Nu avem vizibilitate cu privire la investițiile în rețea din partea Transelectrica”, a afirmat Sebastian Enache, vicepreședinte al RWEA.