Acasă » Evenimente Trecute » Regenerabilele se vor dezvolta gradual; biomasa ar putea fi noua vedetă (EBC, 3 noi)

Regenerabilele se vor dezvolta gradual; biomasa ar putea fi noua vedetă (EBC, 3 noi)

4 noiembrie 2016
Evenimente Trecute
energynomics

Reducerea drastică a subvenţiilor pentru industria regenerabilă a forţat trecerea brutală a companiilor într-o altă etapă – de la entuziasmul dezvoltării de proiecte, la administrarea cât mai eficientă a afacerii pentru a spera la supravieţuire. Între modificările de scheme de sprijin şi avansul tehnologic, solarul şi eolianul par să lase locul pentru dezvoltarea producţiei de energie din biomasă şi biogaz. La ediţia din 3 noiembrie a Energy Breakfast Club, a 11-a din acest an, am discutat perspectivele industriei verzi cu Zoltan Nagy-Bege (ANRE), Ilias Papageorgiadis (ARBIO) şi Joerg Gmeinbauer (Bureau Veritas). Ne-au fost alături şi au participat la dialog, la Palatul Cesianu-Racoviţă, peste 60 de experţi şi oameni de afaceri direct implicaţi în industria de regenerabile.

Zoltan Nagy-Bege, membru în Comitetul de Reglementare al ANRE, a deschis dialogul cu un discurs în care a argumentat necesitatea redimensionării schemei de sprijin pentru sectorul producţiei de electricitate din surse regenerabile. Folosind analogia jocului de golf, oficialul ANRE a apreciat că sectorul s-a dezvoltat accelerat, pornind de la statutul de industrie fragilă, care avea nevoie de ajutor (handicapul din golf) pentru a putea concura cu şanse egale în faţa industriilor mature. „Având costuri de investiţie şi cu combustibilul (în cazul biomasei) mai mari decât tehnologiile tradiţionale, regenerabilele au o dificultate de a intra în concurenţă cu producătorii tradiţionali (nuclear, hidro mare, gaz şi cărbune), iar această dificultate se elimină printr-o schemă de sprijin”, a explicat Zoltan Nagy-Bege. Treptat, tehnologiile regenerabile s-au ieftinit, iar nevoia de sprijin s-a redus, odată cu apariţia fenomenului de supracompensare.

Reducerea sprijinului era inevitabilă

Modul de modificare a schemei de sprijin nu a fost cel mai bun, dar reducerea sprijinului era inevitabilă, a argumentat Zoltan Nagy-Bege, în condiţiile în care România şi-a atins, încă din 2015, ţinta asumată pentru ponderea energiei regenerabile în consumul total.

a

Consideraţiile oficialului ANRE au provocat un comentariu amar din partea Claudiei Brânduș, președintele asociației investitorilor în eoliene RWEA, care a subliniat că România și-a realizat țintele de energie verde asumate în fața Uniunii Europene cu ajutorul producătorilor pe care acum îi distruge. Nici măcar propunerile avansate recent de ministerul Energiei nu ajută producătorii cu nimic şi par a fi fost concepute strict în favoarea consumatorilor, a apreciat Brânduș.

Subvenţia trebuie să vizeze obiective de mediu

Subvenţia aplicată la nivelul investiţiei a fost o greşeală, consideră Zoltan Nagy-Bege, iar pentru intervalul următor, până în 2030, subvenţia ar trebui să ţintească mai precis obiectivele de protecţie a mediului – „stimulentele pentru producţia de energie regenerabilă trebuie acordate celor care rezolvă probleme de mediu, nu neapărat pentru celor care vor să investească [în tehnologii regenerabile]”. Această abordare ar favoriza biomasa şi biogazul, tehnologia care, deşi reprezintă principalul potenţial pentru România, nu s-a dezvoltat în acelaşi ritm precum celelalte.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ZOLTAN NAGY-BEGE

Nu ar trebui să plătim pentru schemele de subvenționare doar pentru a atinge nişte obiective, a declarat Ilias Papageorgiadis, preşedintele ARBIO, la începutul discursului său. Banii plătiți de către consumator trebuie să îi ofere acestuia ceva în schimb și acest lucru ar trebui să fie un mediu mai curat și rezolvarea problemelor consumatorilor: tratarea deșeurilor, încălzirea și altele.

Biomasa – mai mult decât o sursă de energie regenerabilă

„Biomasa nu este NUMAI energie regenerabilă. Biomasă este ŞI energie regenerabilă”, dar pe lângă energie electrică, biomasa produce căldura de care România are nevoie, a insistat Papageorgiadis. Mai mult, „biomasa este singurul sector care rezolvă problema deșeurilor și a mediului. Biomasa oferă energie stabilă în bandă, oriunde este nevoie de ea. Biomasa ne ajută să evităm investiții uriașe în infrastructură, pentru că putem rezolva problema la nivel local. Biomasa este o energie care ne ajută să devenim independenți și, de asemenea, are un impact direct în viața oamenilor”.

În acest context, preşedintele ARBIO a precizat că asociaţia s-a adresat ministerului Energiei pentru ca în proiectul de modificare a legii 220 sectorul să beneficieze de un certificat verde suplimentar, o măsură considerată singura soluţie de supravieţuire pentru producătorii de energie din biomasă.

Schemă de sprijin pentru a evita amenzile Comisiei Europene

În ceea ce priveşte viitorul de termen scurt, Papageorgiadis a avertizat cu privire la o serie de directive europene care vor impune modificări importante la nivel naţional şi care obligă la reacţie înainte de anul 2020. „Europa spune să nu trimitem deșeurile la groapa de gunoi! Astăzi, în România, 97% din deșeuri ajunge la groapa de gunoi. Acest procentaj trebuie să coboare sub 50%, altfel vom avea penalități de 200.000 până la 500.000 de euro pe zi! Principala prioritate este să construim centrale termice datorită cărora deşeurile să nu mai ajungă la groapa de gunoi. Un studiu pe care l-am comandat arată că 75-80% din deșeuri sunt concentrate în 25 de orașe, aşa că, avem nevoie de 25 de centrale în România că să rezolvăm problema deșeurilor „, a declarat preşedintele ARBIO.

a

Papageorgiadis a prezentat ideea unei scheme de sprijin de până la 200 de milioane de euro, prin care poate fi susținută instalarea unor capacităţi de producţie de 300 de MW din biomasă. Cu acest sistem România va evita sancțiunile pe care riscă să le plătească, vor fi create între 12.000 şi 15.000 de locuri de muncă, 500 de MW de în energie termică vor fi disponibile la prețuri reduse pentru consumatori din întreaga țară și va acţiona pentru protecţia mediului.

Tendinţe şi perspective pe piaţa globală a energiei

În prezentarea domniei sale, Joerg Gmeinbauer, Global Head of Power Markets la Bureau Veritas, a apreciat că industria traversează cea mai tulbure perioadă de la debutul electrificării şi a identificat patru categorii de schimbări care definesc noua normalitate a momentului:

  • Combaterea schimbărilor climatice devine un obiectiv de necontestat recunoscut la nivel global
  • Apar noi modele de afaceri și noi jucători
  • Modelele de piață ale energiei electrice dau rateuri și au nevoie de revizuiri urgente
  • Nu se anunţă nicio tehnologie revoluționară – pe termen mediu se întrevăd îmbunătățiri progresive

În ceea ce priveşte piaţa europeană a regenerabilelor, experţii Bureau Veritas se aşteaptă ca problemele majore cu care se confruntă bătrânul continent să conducă la soluţii care vor fi preluate de restul lumii. Referindu-se la eşecul pieţelor de a recompensa investiţiile, ceea ce face ca orice nou proiect să fie aproape imposibil fără subvenţii, în condiţiile unor preţuri foarte scăzute, Joerg Gmeinbauer a apreciat că deciziile liderilor europeni vor conduce la un nou model de funcţionare pentru a restrânge rolul schemelor de sprijin.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI JOERG GMEINBAUER

În acest tablou complicat, Joerg Gmeinbauer s-a referit la importanţa evaluării conformităţii, unul dintre serviciile oferite de Bureau Veritas la nivel global. În principal, verificarea şi certificarea conformităţii (produselor, activelor, sistemelor, furnizorilor etc) conduc la relaţii comerciale mai facile şi costuri mai mici. Cu 66.000 de angajaţi în 140 de ţări, cu 1400 de birouri şi laboratoare, Bureau Veritas este unul dintre cei mai importanţi jucători la nivel global din zona de testare, inspecţie, certificare.

Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 60 de experţi, reprezentanți de la: ABB, All Development Services, Ascentor, ATREA Romania, BGS, Blue Planet Investments, B-team , Carnegie Wave Energy, Universal Premium Luxembourg,  H2Oil UK, Egna Law Firm, E-Mobility.ro, Energy Serv, Energy Sky, Fomco Solar Energy, Genesis Bio Partner, GestampWind, Greencells CEE, INCDE-ICEMENERG, Interavante, Link Builder, Lucas, MCBA, Monsson, Montana Energy Group, Ness Proiect Europe, Next Energies, Noerr, PNE Wind, Rina, Rome Consultanta, Rotcco, RWEA, Enel Green Power, SBT Group, Smart Energy Group, Syscom Team, Talent Reserve, TEB, Telekom, Tinmar Energy, UniCredit Leasing Corporation, Valmec, Vestas, Windelcon, WPD, WWF..

Evenimentul a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: Bureau Veritas, Premier Palace SPA Hotel, Ridgid.

Participare

În 2016, energynomics.ro îşi propune să mai organizeze încă o ediţie de Energy Breakfast Club. Calendarul şi temele propuse pot fi accesate aici.

Participarea la Energy Breakfast Club este deschisă tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza invitației personalizate lansate de energynomics.ro. Ne poți scrie la office aata energynomics.ro pentru a solicita o invitație!

Energy Breakfast Club este o întâlnire de 2-3 ore în care specialiștii din energie se pun la curent cu cele mai noi informații și cele mai influente opinii pe una dintre temele fierbinți ale momentului.

Din postura de gazdă, începând cu ora 09.00, energynomics.ro pune la dispoziție moderatorul și cafeaua, propune tema și lansează invitațiile către speakeri. Aceștia sunt selectați dintre cei mai buni cunoscători ai tematicii și devin responsabili cu provocările intelectuale și organizarea ideilor. Prezentările nu depășesc 20 de minute și se doresc a fi puncte de pornire pentru dinamice schimburi de idei și perspective.

Clubul se închide la ora 13.

1 thoughts on “Regenerabilele se vor dezvolta gradual; biomasa ar putea fi noua vedetă (EBC, 3 noi)”

  1. “Biomasa nu este NUMAI energie regenerabilă. Biomasă este ŞI energie regenerabilă”, dar pe lângă energie electrică”, produce si CO2! Este imprtanta biomasa, am vazut in Finlanda realizari exceptionale, de ce nu si in Romania, dar correct este sa spunem tot despre orice fel de energie. Altfeln este ca si cum am spune „energia nucleara este cea mai sigura din lume, fara riscuri”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *