Regiunea București-Ilfov ar putea beneficia de un sprijin financiar în valoare de aproape 600 de milioane de euro, alocat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, precizează Agenția pentru Dezvoltare Regională București – Ilfov (ADRBI).
Anterior, ADRBI a funcționat ca Organism Intermediar REGIO, dar urmează să devină Autoritate de Management a Programului Operațional Regional pentru regiunea București-Ilfov 2021-2027. Obiectivul strategic general pentru următorul exercițiu bugetar este ca regiunea București-Ilfov să își valorifice potențialul pe șapte priorități de investiții intitulate: „O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice”, „O regiune digitalizată”, „O regiune cu orașe prietenoase cu mediul”, „O regiune cu mobilitate ridicată și emisii scăzute de carbon”, „O regiune accesibilă”. „O regiune educată” și „O regiune atractivă”.
În intervalul 2014-2020, suma alocată regiunii București-Ilfov a fost de circa 420 de milioane de euro, din care au fost plătite circa 175 de milioane de euro, ceea ce înseamnă un grad de absorbție de 41,8%. Alte cereri de rambursare sunt încă în curs de avizare, astfel încât acest procentaj ar putea crește.
Lista proiectelor contractate poate fi consultată online AICI, iar o ilustrare grafică incluzând descrierea succintă a proiectelor Regio la nivelul București-Ilfov poate fi accesată sub forma unei hărți AICI.
Una dintre liniile de finanțare care au atras interesul beneficiarilor potențiali a fost Axa 3 – eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale. Un exemplu este Primăria Sectorului 4, care a depus 10 proiecte, dar în condițiile depășirii limitei de finanțare la nivel de regiune, a obținut finanțare pentru 7 dintre acestea Au rezultat 4.600 apartamente mai eficiente energetic, cu 14.000 de persoane în rândul beneficiarilor, în urma unor proiecte de reabilitare termică, cu 60% finanțare nerambursabilă europeană și 40% suportate de autoritatea publică și asociațiile de proprietari.
Viitorul Program Operațional Regional pentru Regiunea București-Ilfov 2021-2027, aflat încă în consultare publică, va include sume pentru digitalizarea întreprinderilor mici și mijlocii și a autorităților publice, dar și îmbunătățirea serviciului de transport public de călători prin achiziționarea de mijloace de transport fără emisii de CO2, construirea / extinderea traseelor de transport public electric urban/suburban, depouri, stații, substații electrice, infrastructuri multimodale de tip park & ride etc).