Acasă » Regenerabile » Renalfa vizează capacități fotovoltaice, eoliene onshore și BESS de 1 GW în România până în 2030

Renalfa vizează capacități fotovoltaice, eoliene onshore și BESS de 1 GW în România până în 2030

9 ianuarie 2025
Agrovoltaic
energynomics

Renalfa România, parte a unui jucător important pe piața regională a energiei regenerabile (RES), își consolidează prezența locală prin achiziția unuia dintre cele mai mari proiecte în plan local – Săceni, Teleorman, 258 MWac. România își accelerează tranziția energetică, iar Renalfa România contribuie decisiv prin dezvoltarea surselor regenerabile și a tehnologiilor de stocare. Interviul cu George Tecușan, Country Manager Renalfa România, explorează planurile companiei, proiectele aflate în derulare, sinergiile regionale și perspectivele viitoare.

 

George Tecușan, Country Manager Renalfa România

Stimate domnule George Tecușan, care sunt principalele direcții strategice ale Renalfa România pentru următorii ani în ceea ce privește proiectele de energie regenerabilă?

Renalfa Solarpro Group GmbH, cu sediul central la Viena, este un grup de investiții în energie curată și e-mobilitate, specializat în active de generare a energiei regenerabile. Grupul nostru își desfășoară activitatea în mai multe țări, printre care România, Bulgaria, Ungaria, Lituania, Polonia și Macedonia de Nord, concentrându-se pe dezvoltarea și exploatarea energiei solare fotovoltaice (PV), eoliene și a sistemelor de stocare a energiei în baterii (BESS).

Una dintre filialele grupului, Solarpro Holding, este unul dintre principalii furnizori europeni de servicii de inginerie, achiziții publice și construcții (EPC) și de operațiuni și întreținere (O&M). Cu peste 1.100 de profesioniști, Solarpro a instalat mai mult de 7 GW de capacitate fotovoltaică în peste 30 de țări. Expertiza lor se extinde la proiecte hibride care integrează soluții fotovoltaice, eoliene, BESS și hidrogen verde.

Grupul Renalfa Solarpro, prin intermediul filialelor, este de asemenea, activ în sectorul mobilității electrice. SPARK operează o flotă de aproape 2.000 de vehicule electrice (VE) în Lituania și Bulgaria, oferind servicii ecologice de tip car-sharing. În plus, Eldrive gestionează peste 2.100 de puncte de încărcare a vehiculelor electrice în Bulgaria, România și Lituania. Compania are deja un plan de afaceri finanțat integral pentru a ajunge la 10.000 de puncte de încărcare EV în următorii patru ani.

KER Toki Power, o filială a grupului Renalfa Solarpro, este o societate de comercializare a energiei electrice specializată în servicii inovatoare și digitale prin intermediul platformei TOKI. Fondată în 2022, aceasta oferă prețuri fixe și legate de piață, precum și energie verde cu garanții de origine pentru companii și persoane fizice și operează în sud-estul Europei, în Bulgaria, Ungaria, România și Macedonia de Nord.

În colaborare cu administratorul francez de fonduri de infrastructură RGREEN INVEST, Renalfa Solarpro Group a înființat Renalfa IPP, un dezvoltator și producător independent de energie. Renalfa IPP deține și dezvoltă proiecte fotovoltaice, BESS și eoliene cu o capacitate combinată de aproximativ 2 GW în Bulgaria, Ungaria, Macedonia de Nord și România. Între acestea, aproximativ 300 MW sunt deja operaționali, aproximativ 460 MW sunt în construcție și aproximativ 1 GW se află în stadii avansate de dezvoltare. Renalfa IPP își hibridizează activ activele existente, cu peste 300 MWh BESS în construcție în prezent. Noua capacitate din Ungaria și Bulgaria va fi operațională în al doilea trimestru al anului 2025. În România, prin Renalfa IPP, intenționăm să atingem o capacitate instalată de 1 GW până în 2030, capacitate care va fi distribuită între activele fotovoltaice, eoliene onshore și BESS, atât colocate, cât și independente.

 

Ce planuri aveți pentru dezvoltarea și implementarea soluțiilor de stocare în România?

Renalfa IPP are deja experiență în implementarea BESS în regiune. În iunie 2024, am început operarea comercială a unui sistem BESS de 25 MW/55 MWh amplasat în cadrul proiectului solar Razlog (33 MWp) din Bulgaria. Acesta este cel mai mare sistem BESS în funcțiune din Bulgaria și unul dintre primele de o asemenea amploare din Europa de Est. Planul nostru este să introducem soluții de stocare pentru toate proiectele de energie regenerabilă pentru a spori stabilitatea rețelei, a optimiza utilizarea energiei regenerabile și pentru a sprijini tranziția către un sistem energetic rezistent și durabil. Primul pas în această direcție pe piața românească, așa cum am anunțat deja, va fi instalarea a 1.000 MWh de stocare la centrala fotovoltaică de 258 MWac din Teleorman, recent achiziționată.

 

Ne puteți oferi detalii despre stadiul și tehnologiile utilizate în proiectele aflate în portofoliul din România?

Renalfa IPP dezvoltă centrala solară Studina în sudul României, o investiție comună cu CWP Europe. Proiectul are o capacitate planificată de 174 MWp și ne așteaptăm să devină operațional în această vară.

În plus față de proiectul fotovoltaic de 258 MWac achiziționat la sfârșitul anului 2024, Renalfa IPP este în discuții avansate pentru alte proiecte aflate în stadii avansate în România, proiecte solare, eoliene și BESS.

În ceea ce privește tehnologia, în cadrul proiectelor noastre lucrăm cu furnizori de prim rang. Astfel, suntem în măsură să oferim cea mai înaltă performanță pe durata operării.

 

Cum vedeți sinergia dintre proiectele regionale ale Renalfa și cele din România? Aveți exemple de tehnologii sau practici transferate între piețe?

Amprenta extinsă a grupului nostru, atât din punct de vedere geografic, cât și al afacerilor, ne permite să creăm sinergii importante între entitățile și proiectele noastre. Renalfa IPP operează în mai multe țări, inclusiv Bulgaria, Ungaria, Macedonia de Nord și România, sporind transferul de cunoștințe, tehnologii și bune practici între piețe. Ca exemplu, punerea în aplicare a BESS de 25 MW/55 MWh în Bulgaria demonstrează capacitatea noastră în materie de soluții de stocare a energiei, care va fi aplicată la viitoarele proiecte din România. Un alt exemplu la care ne putem referi este Solarpro Holding, un important furnizor european de servicii de tip EPC și O&M, care contribuie cu cea mai bună expertiză la realizarea unor proiecte de energie regenerabilă de cea mai bună calitate.

 

Ce tip de parteneriate vizează Renalfa în România pentru a-și atinge obiectivele? Colaborați cu autoritățile locale, companii private sau alte entități?

Renalfa IPP se angajează în investiții comune în și parteneriate pentru a dezvolta proiecte de energie regenerabilă. De exemplu, în România, suntem deja într-un parteneriat cu CWP Europe pentru centrala solară Studina. Astfel de colaborări implică autoritățile locale, companiile private și alte părți interesate pentru a ne atinge obiectivele. Credem cu tărie că un ecosistem de afaceri bun este unul dintre factorii cheie de succes pentru proiectele noastre, iar un astfel de sistem nu poate exista fără contribuția autorităților locale și centrale și a altor companii private.

 

Cum percepeți actualul context legislativ și de reglementare din România în ceea ce privește energia regenerabilă și soluțiile de stocare? Ce îmbunătățiri ar fi necesare?

Ca orice investitor pe termen lung cu obiective de investiții semnificative în România, ne dorim să avem un cadru legislativ și de reglementare predictibil, atât în ceea ce privește temele specifice legate de energie, cât și pentru mediul fiscal și de impozitare. Suntem încrezători că autoritățile române vor oferi acest tip de mediu pentru investitori, ceea ce este esențial atunci când vorbim despre investiții mari de capital necesare pentru proiectele noastre. Investițiile în energie regenerabilă vor consolida securitatea energetică a României și vor contribui la un mediu curat pentru noi toți.

 

Care sunt cele mai mari provocări pe care le întâmpinați în implementarea proiectelor din România? Cum intenționați să le depășiți?

Ca orice actor din sectorul energetic, ne confruntăm cu provocări în implementarea proiectelor noastre. Poate cea mai importantă este nevoia de extindere a infrastructurii de electricitate pentru a răspunde creșterii capacității de energie regenerabilă. Rețelele mai bune vor permite o integrare mai bună și mai rapidă a RES și a activelor BESS, ceea ce va fi de mare folos pentru economia românească.

În acest moment, există, de asemenea, o concurență puternică pentru persoane calificate care să contribuie la punerea în aplicare a proiectelor de energie regenerabilă. Resursele umane sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor; prin urmare, suntem în căutarea celor mai buni oameni de pe piață pentru a ni se alătura echipei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *