Continuarea creșterii producției de energie regenerabilă va determina aceste surse să egaleze producția de energie din cărbune până în 2040, conform unei noi perspective energetice internaționale lansate de Energy Information Administration (EIA) din SUA.
Producția de cărbune este de așteptat să scadă de la 40% din producția electrică la 31% până în 2040. Generarea de energie regenerabilă este de așteptat să crească cu o medie de 2,8% pe an la 31% în același interval de timp, datorită îmbunătățirilor tehnologice și stimulentelor guvernamentale.
Energia vântului și a energiei solare ar trebui să reprezinte peste două treimi din toate cantitățile de energie regenerabilă în 2040, iar energiile regenerabile ne-hidroenergetice să crească cu 4,9% pe an. Totuși, energia hidroelectrică va rămâne regele generării de energie regenerabilă, chiar dacă ponderea acesteia va scădea de la 71% în 2015 la 53% în 2040, deoarece disponibilitatea resurselor și preocupările legate de mediu vor începe să limiteze numărul de proiecte hidroelectrice noi, potrivit Power Engineering.
Utilizarea gazelor naturale va crește, de asemenea, cu o medie de 2,1% pe an. Împreună, gazele naturale, cărbunele și energiile regenerabile vor reprezenta aproape 90% din toată generarea electrică, de la puțin peste 80% în 2010.
Deși cota nuclearului va scădea ușor, generarea sa va crește, de asemenea, datorită unei cereri de electricitate tot mai puternice. Pe plan mondial s-a consumat cu puțin peste 20 de trilioane de kWh de energie electrică în 2010, cererea urmând să crească la circa 35 de miliarde kWh în 2040.