În fiecare an, experții Bloomberg New Energy Finance (BNEF) prevăd ce se va întâmpla în acest sector în perioada care urmează. Previziunile din acest an au fost prezentate recent. Astfel, reprezentantul-șef al BNEF, Angus McCrone, crede că scaderea costurilor pentru bateriile litiu-ion, precum și nivelul energiei solare și eoliene din 2017, vor avea un ritm susținut și în 2018, datorită economiilor de scală și îmbunătățirilor tehnologice, în timp ce relansarea economică globală și consolidarea asociată prețurilor petrolului și cărbunelui fac ca energia curată și vehiculele electrice să fie mai competitive, față de concurenții bazați pe combustibil fosil, potrivit Forbes.
Cu toate acestea, înăsprirea politicilor monetare și a ratelor mai ridicate ale dobânzilor “ar putea începe să afecteze costul capitalului și, prin urmare, competitivitatea relativă a tehnologiilor cu cheltuieli de capital mari și cheltuieli operaționale scăzute, cum ar fi energia eoliană și solară”.
Grupul de cercetare prognozează că investiția din 2018 în energia curată va fi aproximativ aceeași cu cea din anul 2017, de 333,5 miliarde de dolari, însă o capacitate mai mare va fi instalată pe baza “reducerilor continue ale costurilor de capital ale proiectelor solare (și, într-o oarecare măsură, eoliene)”. Mai mult de 100GW de capacitate solară va fi instalată în 2018, prezice șeful BNEF pentru Energie Solară, Jenny Chase și, deși China va domina în continuare jumătate din piață, se vor deschide noi piețe. “Acesta este anul în care America Latină, Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu și Africa vor constitui o parte fiabilă din total. De exemplu, Mexic este probabil să aibă o piață mai mare cu 3GW în 2018, iar Egiptul, EAU și Iordania între ele la 1.7-2.1GW “, scrie Chase.
Piața energiei eoliene va fi mai stabilă, cu aproximativ 59 GW de capacitate pe uscat și offshore adăugată în 2018, înainte de o accelerare în 2019, pe măsură ce Creditul Fiscal de Producție din SUA se apropie de data expirării. Pe uscat, China si America Latină vor continua sa vadă o creștere susținută, iar in timp ce investitorii obișnuiți – Marea Britanie, Germania, Olanda și China – vor domina offshore-ul, există semne ca piețele din SUA și Taiwan să crească. Costurile continuă să scadă, cu doi ofertanți – Vattenfall și Statoil – deja aliniați pentru licitația olandeză de aproximativ 700 MW de capacitate offshore cu subvenție zero. “Concurența dintre o selecție puternică de dezvoltatori ar fi un alt semn al eficienței mult mai bune a vântului, pe offshore”, spune Tom Harries, analist senior la BNEF.
Creșterea capacității energiei regenerabile va fi însoțită de o scădere continuă a prețului bateriilor litiu-ion, deși ritmul căderii va fi mai lent decât în ultimii ani din cauza creșterii prețurilor materiilor prime, spune Logan Goldie-Scot, Șef pe Stocarea energiei. “Cobaltul și prețurile carbonatului de litiu au crescut cu 129%, respectiv cu 29% în 2017. Acestea vor începe să crească prețurile medii ale celulelor în 2018, ceea ce va duce la numeroase titluri despre cum revoluția EV și creșterea stocării energiei sunt în pericol. În ciuda acestui fapt, ne așteptăm ca prețurile medii ale ambalajelor să scadă cu 10-15%, determinate de economii de scală, dimensiuni medii mai mari ale ambalajului și îmbunătățiri ale densității energetice de 5-7% pe an”, afirmă el.
Creșterea stocării energiei va fi determinată de reduceri de prețuri, de nevoia crescândă de flexibilitate în sistemul energetic și de creșterea încrederii în tehnologie, întrucât proiectele recent instalate continuă să-și dovedească robustețea și valoarea pentru bani. “Expansiunea globală a stocării în 2018 va depăși 2GW / 4GWh, iar Coreea de Sud va fi cea mai mare piață unică pentru al doilea an consecutiv”, spune Goldie-Scot, dar avertizează că “piața este fragilă și așteptările despre viteza de desfășurare nu sunt realiste. Politicile, mai degrabă decât cele economice, vor determina rata de absorbție, [totuși] stocarea energiei rămâne foarte puțin înțeleasă de mulți în cadrul sectorului energetic și a factorilor de decizie politică “.