Acasă » Regenerabile » Regenerabilele inundă piața cu prețuri negative

Regenerabilele inundă piața cu prețuri negative

7 august 2018
Eolian
energynomics

Zilele optimiste ale pieţei energetice se transformă într-un coşmar, în contextul în care producătorii tradiţionali nu mai reuşesc să facă profit, potrivit Bloomberg. Fermele solare şi eoliene se înmulţesc pe zi ce trece în toată lumea – iar puterea lor capătă prioritate în reţeaua de distribuţie în majoritatea ţărilor. Pe fondul acestui mecanism, volumul de electricitate generat acoperă întreaga cerere în anumite perioade din zi.

Drept rezultat, piaţa se confruntă cu preţuri negative în anumite zone. Acest fenomen dă dureri de cap producătorilor precum NRG Energy în California, RWE AG în Germania şi Origin Energy în Australia, conform zf.ro. Astfel, costurile mai jos de zero pentru electricitate devin o realitate de-a lungul a sute de ore în multe pieţe, fiind un factor disruptiv pentru economia de piaţă.

„Nu există un tipar de timp pentru momentele în care avem preţuri negative în Belgia”, spune Marleen Vanhecke, oficial din partea managerului de reţea al naţiunii, Elia System Operator. „Acest fenomen este determinat în principal de producţia ridicată de energie eoliană în Germania şi o capacitate mare de export către Belgia”.

Cea mai mare problemă cu preţurile negative este în Germania, unde guvernul lucrează de mai mult de un deceniu pentru a trece în întregime către forme „curate” de energie. Perioadele cu preţuri negative au loc atunci când oferta este mai mare decât cererea, în principal în mijlocul zilei sau dimineaţa devreme când cererea este deja foarte scăzută.

Un preţ negativ reprezintă practic un semnal pe care piaţa îl transmite producătorilor, de a închide anumite centrale. Nu ajunge nimeni să primească refinanţări la facturi.

În cele mai multe pieţe, preţurile negative intervin atunci când furnizarea de energie în timp real scade sub aşteptările pieţei din ziua anterioară, sau când oferta devine mai mare decât se aştepta piaţa, spune William Nelson, analist în cadrul Bloomberg New Energy Finance.

„Pe partea de ofertă, sursele intermitente precum eolienele şi solarele au cele mai multe şanse să devieze de la estimările anterioare”, adaugă Nelson. Singura excepţie este California, care a înregistrat 110 ore de PZU negativ, potrivit unui raport al operatorului de reţea CASIO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *