Repsol nu va mai ținti creșterea segmentelor sale cu petrol și gaze, pregătind astfel tranziția globală la o energie mai curată, potrivit unei surse.
Compania energetică spaniolă este prima din grupul marilor firme de acest gen efectuează o astfel de schimbare. Acesta ilustrează modul în care deciziile strategice ale industriei încep să fie influențate de cotele de emisii, mașinile electrice și energia din surse regenerabile, care pun probleme cererii de produse clasice pe termen lung, potrivit Bloomberg.
Repsol va dezvălui luna viitoare un plan de afaceri actualizat prin care limitează producția de petrol și gaze la nivelurile actuale și susține că nu va păstra mai mult de opt ani de rezerve, a spus sursa, care a menționat că informațiile nu sunt deocamdată publice. Aceasta ar fi o perioadă de rezerve mai scurtă decât majoritatea competitorilor săi, potrivit datelor compilate de Bloomberg.
„Obiectivul planului nostru actual de afaceri este de a menține stabilitatea producției” la aproximativ 700.000 până la 750.000 de barili de petrol echivalent pe zi, a declarat Kristian Rix, purtător de cuvânt al Repsol.
Repsol a declarat deja că dorește să devină cunoscută mai degrabă ca o companie energetică decât ca un producător de petrol. La reuniunea anuală a acționarilor, președintele Antonio Brufau a dedicat o parte semnificativă din discursul său pentru a vorbi despre schimbările climatice.
„Să nu aveți nicio îndoială că suntem pe deplin angajați în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a declarat Brufau acționarilor, la reuniunea de la Madrid, de pe 11 mai. „Vântul și energia solară sunt deja foarte competitive”, iar în viitor automobilele electrice vor deveni o parte din afacerile lui Repsol, a spus el.
Chiar dacă societatea își va ignora creșterea în domeniul hidrocarburilor, Repsol va rămâne un producător important de petrol și gaze. A extras în medie 727.000 de barili de petrol echivalent pe zi în primul trimestru, cea mai mare cantitate din 2012, gazul reprezentând 63% din total. Continuă să exploreze noi domenii pentru a-și completa rezervele, înlocuind 93% din ceea ce a fost produs în 2017 și 124% față de anul precedent.