Acasă » Interes general » Macroeconomie » Republica Moldova a primit granturi de 620 mil. euro în 2022, România a participat cu circa 9,8 mil. euro

Republica Moldova a primit granturi de 620 mil. euro în 2022, România a participat cu circa 9,8 mil. euro

9 februarie 2023
Interes general
Bogdan Tudorache

Partenerii externi ai Republicii Moldova au transferat, în 2022, 12,7 miliarde de lei moldovenești (MDL) (circa 620 milioane euro) în bugetul de stat pentru a ajuta țara să facă față crizelor, inclusiv din cauza războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina, relatează Ziarul Național.

Uniunea Europeană, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional sunt principalii finanțatori externi ai bugetului de stat al Republicii Moldova.

Astfel, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, în 2022, cele mai multe fonduri externe au venit din partea țărilor și instituțiilor UE, în valoare totală de 5,5 miliarde de lei. Mai mult de jumătate dintre acestea au fost oferite sub formă de grant.

Anul trecut, Republica Moldova a încasat două granturi în valoare totală de 1,7 miliarde de lei din partea Comisiei Europene. Guvernul Germaniei a oferit un grant de 805,4 milioane de lei, iar cel al României – unul de 199,9 milioane de lei moldovenești (circa 9,8 mil. euro).

În ceea ce privește împrumuturile, Agenția Franceză pentru Dezvoltare a contribuit cu 1,5 miliarde de lei la bugetul de stat al Republicii Moldova, iar Comisia Europeană și Polonia – cu alte 692,4 și, respectiv, 387 de milioane de lei, conform Timpul.md.

De asemenea, Banca Europeană de Investiții (BEI) a debursat 153,4 milioane de lei pentru Calea Ferată din Moldova.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *