Acasă » Electricitate » Republica Moldova are nevoie de noi conexiuni energetice cu România și Ucraina

Republica Moldova are nevoie de noi conexiuni energetice cu România și Ucraina

4 octombrie 2023
Electricitate
energynomics

Republica Moldova trebuie să majoreze interconexiunile energetice cu România pentru a majora securitatea aprovizionării și, de asemenea, trebuie să creeze noi conexiuni și cu Ucraina, în vederea tranzitului energiei dintre vest spre est.

”Trebuie să construim interconexiuni noi cu sistemul energetic al României pentru a spori securitatea aprovizionării. Trebuie să creăm și noi conexiuni cu Ucraina pentru a crea un culoar de tranzit al energiei dintre vest spre est. Piața de gaze are oportunități mai mari de a deveni lichidă. În scurt timp ar putea exista o competiție de prețuri și astfel avem oportunitatea de a aduce gaz și de la furnizorii din vest”, a declarat Alexandru Ursu, directorul Agenției Naționale de Reglementare a Energiei Moldova – ANRE-MD, în cadrul conferinței „Abordare regională Chișinău”, organizată de Energynomics.

El a adăugat că țara trece printr-o perioadă foarte dificilă din cauza războiului din Ucraina care a afectat drastic sectorul energetic. De altfel, ultimul an a demonstrat că sistemul energetic din Moldova este expus multor riscuri. Totuși, cu ajutorul partenerilor din România, Chișinăul a contracarat anumite riscuri de aprovizionare cu energie și gaze.

Sincronizarea sistemelor energetice ale Moldovei și Ucrainei cu sistemul unic european ENTSO-E a permis Moldovei să facă față atacurilor la care a fost supus sistemul energetic ucrainean în timpul conflictului cu Rusia. Prețurile record din 2022 au convins autoritățile de la Chișinău că este necesară diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și creșterea lichidității piețelor. ”Pentru aceasta va fi nevoie de un efort comun al autorităților din Republica Moldova și România”, a spus Ursu.

În ultimul an, ANRE a ajustat și legislația privind decontarea dezechilibrelor pentru participanții la piața energiei electrice, dezechilibre care apar ca urmare a tranzacțiilor din piața en-gros, un demers care a creat ”anumite animozități” în piață. Totodată, ANRE a făcut pași semnificativi pentru adaptarea la legislația europeană, iar în viitorul apropiat va fi creat și un punct virtual de tranzacționare a gazelor.

În sectorul energiilor regenerabile, prioritățile ANRE vizează demararea urgentă a licitațiilor care să permită apariția mai multor producători pe piață, măsură necesară pentru crearea competiției și pentru majorarea ponderii energiei verzi în consumul național. Ca urmare a modificărilor legislative din ultima perioadă, acest proces va fi accelerat.

Conferința „Abordare Regională Chișinău” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri Huawei, Siemens Energy, Transgaz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *