Acasă » Electricitate » Republica Moldova continuă adoptarea cadrului de reglementare european în energie

Republica Moldova continuă adoptarea cadrului de reglementare european în energie

22 noiembrie 2020
Electricitate
energynomics

Unul din principalele obiective ale guvernului Republicii Moldova ține de asigurarea consumului final de energie, într-un mod sigur și la prețuri accesibile, a subliniat Călin Negură, șeful Direcției Politici în domeniul energetic în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii. În cadrul conferinței „Abordare regională Chișinău”, organizate de Energynomics, oficialul s-a referit la direcțiile de acțiune ale autorităților moldovene, în principal creșterea gradului de securitate în alimentarea cu energie, eficientizarea consumului de resurse energetice și valorificarea potențialului energiei regenerabile.

De la începutul anului 2019, Republica Moldova a adoptat întregul set de reguli europene cu privire la securitatea aprovizionării cu gaze, după ce din iulie 2016, piața gazelor naturale a fost declarată deschisă, iar fiecare consumator final din Republica Moldova are dreptul de a alege și schimba furnizorul.

“Abia recent”, a subliniat Călin Negură, “schimbările ce au avut loc în direcționarea fluxurilor de gaze din sud-estul Europei, dar și ajustarea infrastructurii pentru operaționalizarea fluxului invers de gaze pe culoarul transbalcanic, precum și finalizarea construcției conductei Ungheni-Chișinău deschid noi oportunități pentru o securitate sporită a aprovizionării și a concurenței pe piața de gaze în Moldova, ceea ce va permite punerea în aplicare a principiilor economiei de piață în acest sector important”. În opinia sa, principalele provocări care mai rămân “țin de asigurarea independenței operatorilor sistemelor de transport gaze, dar și identificarea și realizarea măsurilor necesare pentru creșterea nivelului de lichiditate a pieței de gaze, beneficiind de realizările la acest capitol atinse de statele vecine”.

Interconectarea cu România

Din a doua jumătate a anului 2016, piața de energie electrică este liberalizată, dar rata reală de deschidere era în 2019 abia la 7,4% și a continuat să crească pe parcursul anului 2020. “Un obstacol important în dezvoltarea concurenței pe piața energiei electrice din Republica Moldova o reprezintă desigur lipsa interconexiunii cu România”, a precizat Negură. Oficialul estimează că proiectul de interconectare asincronă prin stația back-to-back și linia electrică aeriană de 400 kV Vulcănești-Chișinău va elimina acest obstacol “către finele anului 2024, odată cu finalizarea implementării proiectului”.

Călin Negură s-a referit și la crearea și dezvoltarea capacităților instituționale ale operatorului pieței energiei electrice, proces considerat „o provocare majoră. „În acest sens, cooperarea cu OPCOM din România, pentru preluarea experienței și a celor mai bune practici reprezintă o bună oportunitate de a depăși mai ușor provocarea dată.”

În intervenția sa, Călin Negură s-a mai referit la sectorul termoenergetic, eficiență energetică, energie regenerabilă. Concret, guvernul de la Chișinău are în vedere sprijinirea, prin scheme de suport oferite de către stat, a investițiilor în proiectele de valorificare a energiei regenerabile, o atenție deosebită fiind atrasă implementării conceptului „waste-to-energy”, care în termeni practici ar însemna valorificarea potențialului energetic a deșeurilor municipale solide, a apelor reziduale, a deșeurilor agricole și din industria alimentară sau cea de creștere a animalelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *