Republica Moldova este dispusă să achite puțin peste 1% din datoria către Gazprom, în pofida pretențiilor financiare ale companiei ruse. Autoritățile de la Chişinău recunosc doar 8,6 milioane de dolari din factura totală de 709 milioane de dolari calculată de furnizorul rus de gaze a declarat ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, conform Agerpres.
De asemenea, acesta a susținut că Republica Moldova ar putea solicita Gazprom despăgubiri pentru neonorarea contractului pe care l-a avut încheiat cu Moldovagaz, ca urmare a sistării unilaterale a livrărilor.
”În octombrie 2021, atunci când practic Gazprom a renunțat, a refuzat să semneze un contract pe termen lung şi noi nu aveam nicio altă sursă de furnizare, de alimentare cu gaze, nu exista niciun alt contract, nu exista nici măcar experiența de a lucra cu alte piețe, în cadrul negocierilor pentru semnarea unui contract pe perioadă mai lungă s-a convenit între Republica Moldova, reprezentată pe atunci de vicepremierul Andrei Spînu, şi partea rusă (…) semnarea unui fel de protocol în care au agreat părțile mai multe elemente care vizează nu doar contractul, dar şi anumite chestii la nivel mai politic. Unul din aceste elemente care a fost introdus în acest protocol, la solicitarea Republicii Moldova, a fost efectuarea unui audit, pentru că Gazprom insista că: „voi aveți o datorie, noi am calculat-o în contabilitate, 700-800 de milioane de dolari. Plătiți!”. Pe noi ne interesa nu cât e contabil această datorie, dar care este natura, care sunt motivele, de unde s-a format această datorie şi cât consumatorii din Republica Moldova sau statul Republica Moldova trebuie să-şi asume. Cât din această datorie trebuie să-şi asume statul şi ce trebuie să îşi asume acționarii?
Gazprom controlează 64% din acțiunile Moldovagaz. De ce atunci când o companie unde Gazprom deține 64% din acțiuni este datoare față de Gazprom, iar achitarea trebuie să o facă consumatorul din Republica Moldova, integral, toată datoria? De asta noi am vrut să facem această diferențiere, să înțelegem cât din această datorie ține, să spunem aşa, de intervenția sau de neonorarea anumitor obligații de către Republica Moldova ca stat şi cât din această datorie trebuie somată inclusiv de acționari şi rezolvată între acționari. Concluziile acestui audit au fost cam în felul următor: cuantumul datoriilor varia de la o dată la alta. Ca ultimă dată de referință s-a luat sfârşitul lunii martie 2022. La acel moment, datoria a reprezentat circa 709 milioane de dolari în contabilitate, dintre care auditorii au constatat că pentru 276 de milioane de dolari, nici Moldovagaz şi nici Gazprom, care au fost solicitați să prezinte informația, nu au putut prezenta documente confirmative, de unde s-a luat această datorie. Asta e toată datoria acumulată din anii ’90 până în anul 2003, încă vreo 400 de milioane de dolari fiind expirate, fiind prescrise. Termenul de achitare a acestor datorii a fost depăşit. Gazprom nu a făcut procedurile necesare pentru a menține această datorie valabilă. Şi atunci noi am propus, în mod normal, ca aceste datorii să fie casate”, a spus el.
”Mai mult decât atât, au fost depistate elemente pe care Moldovagaz le-ar putea înainta în raport cu Gazprom, anumite acțiuni, inclusiv pretenții financiare legate de încălcarea anumitor prevederi contractuale sau anumitor comportamente care, să spunem, depăşesc contractele tipice de acest gen. Spre exemplu, atunci când tranzita gaze pe teritoriul Republicii Moldova, Gazprom nu achita, aşa cum este regula de bază, prețul de transport către operatorul de transport din Republica Moldova la tarifele stabilite. Nu a încheiat contract cu transportatorul licențiat, dar împărțea banii, 50% pentru malul stâng, 50% pentru malul drept. Din aceste împărțiri, noi am calculat că am putea înainta pretenții financiare Gazprom-ului de circa 160 de milioane de dolari.
Mai mult de atât, anul trecut, spre exemplu, începând cu luna octombrie, Gazprom nu a mai livrat volumele de gaze pe care noi le-am contractat în condițiile obligatorii. Adică noi ne-am făcut partea, ne-am onorat datoria noastră, noi am achitat la timp, iar Gazprom, atunci când au fost solicitate volumele necesare pentru lunile octombrie, noiembrie, decembrie etc a redus aceste volume unilateral, încălcând prevederile contractului.
Noi nu am cuantificat cât ar putea fi aceste pretenții, dar ceea ce propunem în acest acord de soluționare a datoriilor este de fapt următorul lucru: noi achităm o sumă de 8,6 milioane de dolari, care, aşa cum am spus, reprezintă puțin peste un procent din cuantumul datoriilor care era solicitat de Gazprom şi, în condițiile astea, închidem toate întrebările, inclusiv renunțăm la înaintarea pretențiilor financiare pentru încălcările comise de Gazprom. Asta a fost propunerea noastră. Acum mingea este pe terenul Gazprom. Noi aşteptăm o reacție din partea lor, inclusiv documentară, dincolo de comunicate de presă. Mai departe, urmează procedurile, să vedem cum facem. Eu cred că noi avem deja un bun temei pentru a pune punct acestei istorii şi a soluționa în sfârşit problema acestei datorii”, a spus Parlicov.