Acasă » Interes general » Republica Moldova: Referendumul pentru UE trece la limită; diaspora face diferența

Republica Moldova: Referendumul pentru UE trece la limită; diaspora face diferența

21 octombrie 2024
Interes general
energynomics

Cetățenii Republicii Moldova au votat în număr mare duminică, atât în țară, cât și peste hotare, în cadrul celor două scrutinuri – alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional cu întrebarea “la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

 

Maia Sandu câștigă primul tur – se anunță luptă strânsă în turul doi

În cursa pentru alegerea viitorului șef al statului, Maia Sandu, președintele în exercițiu, avea după numărarea a 98,29% din voturi 636.039 de voturi (41,92%). Ea era urmată de Alexandr Stoianoglo (26,35%) și Renato Usatîi (13,73%), ambii reprezentând tabăra pro-rusă. Urmează al doilea tur de scrutin, programat pe 3 noiembrie, când se vor confrunta Maia Sandu, candidat independent susținut de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), și. Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiștii produși.

Spre deosebire de alegerile prezidențiale din 2019, Maia Sandu a obținut 6 puncte procentuale în plus în primul tur și se va confrunta cu un contracandidat mai slab cotat. Acum 5 ani, Igor Dodon pornea de la aproximativ 32%, în vreme ce fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, cercetat penal în mai multe dosare, pornește de la circa 26% din sufragii obținute în primul tur.

Va fi crucial ce recomandare va face candidatul clasat acum pe locul 3, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a obținut aproximativ 14% din voturi, precum și mobilizarea la vot a celor două tabere – pro-europenii, respectiv pro-rușii.

 

Referendumul pentru UE trece cu voturile din diaspora

Pragul pentru validarea referendumului constituțional (33,3% din numărul total al alegătorilor din Republica Moldova) a fost atins și cele mai noi informații arată că susținătorii opțiunii “DA” vor avea câștig de cauză la o diferență de numai câteva mii de voturi.

 

Datele preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală arată că majoritatea moldovenilor stabiliți în Republica Moldova au votat „NU” la referendum. Votul masiv pro-UE din diaspora pare să determine răsturnarea rezultatului.

Președintele în exercițiu al Moldovei Maia Sandu a reclamat duminică seară „un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei” și a acuzat tenative de fraudă masivă. „Sunt probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică și panică în societate. Nu vom renunța să apărăm libertatea și democrația. Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a declarat duminică seară președinta Maia Sandu.

Odată cu trecerea referendumului, preambulul Constituției Republicii Moldova va fi completat cu două alineate noi în care va fi scris că identitatea poporului Republicii Moldova este europeană, iar integrarea în Uniunea Europeană este obiectivul strategic al țării, conform TV8.md. Totodată, Constituția urmează a fi completată și cu un nou titlu, numit integrarea în Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *