Concernul rus Gazprom a ameninţat că va sista livrările de gaze către Republica Moldova din cauza datoriilor acumulate, iar subsidiara sa, MoldovaGaz, a cerut majorarea tarifului pentru populație cu 48%. În acelaşi timp, România a sistat livrările pe magistrala Iaşi-Ungheni, relatează economica.net.
Gazprom, care deține pachetul de 51% din acțiunile Moldova-Gaz, a trimis mai multe notificări companiei pe care o administrează în Republica Moldova, ameninţând-o că „va sista complet livrările spre Republica Moldova” din cauza datoriilor.
Înarmați cu notificările primite de la Gazprom, reprezentanții Moldova-Gaz s-au dus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) din Moldova să ceară majorarea tarifului pentru populație cu 48%, informează Deutsche Welle.
„Tariful nu are nici o legătură cu datoriile companiei către „Gazprom”. Ei (Moldova-Gaz – n.r.) justifică așa cum le convine lor. Până la urmă contează decizia ANRE”. (…) „Din cele 48 de procente care au fost solicitate de „Moldova-Gaz”, doar 4% sunt motivate – se explică prin deprecierea leului în raport cu dolarul”, susține fostul șef al ANRE, Victor Parlicov.
ANRE din Moldova a anunțat că se va pronunța peste câteva săptămâni în privința solicitării de majorare a tarifelor pentru populație.
„Noi avem doi factori obiectivi de care ținem cont: protecția consumatorului – ca acesta să plătească un tarif corect pentru aceste servicii și de a le oferi posibilitate operatorilor să se dezvolte, să facă investiții”, susține directorul ANRE, Sergiu Ciobanu.
Datoria Moldova-Gaz către Gazprom este, la ora actuală, de 5,2 miliarde de dolari. 90% din această datorie aparține regiunii transnistrene care nu achită nimic de ani de zile către Gazprom, deși populația plătește pentru gazul consumat.
România a întrerupt livrările, cantitatea agreată a fost livrată
Livrarea de gaze către Republica Moldova dinspre România s-a întrerupt de o săptămână. În două săptămâni de livrări, o cantitate de aproape 700.000 de metri cubi au plecat din România către ţara vecină.
Doar 16 zile, în perioada 4-20 martie, România a furnizat gaze în Republica Moldova prin gazoductul Iaşi-Ungheni. Vineri, 20 martie, livrările au încetat şi, de atunci, furnizorul Petrom nu a mai făcut alte nominalizări de export. Reprezentanţii Transgaz, operatorul gazoductului dintre România şi Basarabia, precizează că, pur şi simplu, cantităţile contractate pentru această lună au fost livrate.
Bilanţul celor două săptămâni de livrări de gaze româneşti în Republica Moldova nu este impresionant: în total, 668.900 de metri cubi au trecut din România în ţara vecină. România poate transporta însă până la 14.000 de metri cubi pe oră (336.000 de metri cubi pe zi), iar odată cu conectarea Chişinăului, în a doua etapă, se vor putea transporta 175.000 de metri cubi pe oră, a declarat pentru economica.net directorul Transgaz, Petru Văduva.