Republica Moldova va încheia un contract de tip PPA (Power Purchase Agreement) cu Nuclearelectrica, în contextul dezvoltării reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, a anunțat ministrul român al Energiei Virgil Popescu, în cadrul lucrărilor “Black Sea and Balkans Security Forum”, care are loc în aceste zile la București. „Vrem să aprovizionăm Republica Moldova cu energie electrică din România”, a întărit oficialul, care a amintit acțiunile întreprinse de România pentru a întări “cât se poate de mult și din ce în ce mai mult integrarea energetică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”.
După ce România a construit conducta de gaze Iași-Ungheni-Chișinău, își propune acum să sporească volumele de gaze naturale ce pot fi tranzitate prin aceasta. “Vrem să legăm direct Republica Moldova printr-o rețea de înaltă tensiune de 400 kV Suceava-Bălți, așa fel încât să putem avea fluxuri directe de energie electrică cu Republica Moldova”, a mai spus ministrul. Obiectivul este ca Republica Moldova să nu mai depindă de energia electrică provenind din “surse nesigure”, a subliniat ministrul.
Într-o intervenție într-o altă sesiune din cadrul aceluiași eveniment, directorul general al Nuclearelectrica (SNN) Cosmin Ghiță a precizat că SNN acoperă nu doar “aproape 20% din necesarul energetic al României”, ci și, „în perioadele de criză, până la 10% din necesarul de energie al Republicii Moldova. Din acest punct de vedere, a adăugat Ghiță, “unitățile 3 și 4, având o linie directă către punctul de interconectare cu Republica Moldova, pot reprezenta un sprijin și pentru partenerii noștri moldoveni. Vom putea oferi mai multă reziliență, mai multă energie curată și o alternativă în materie de producție de electricitate”, care să nu depindă de gazul rusesc.
Referindu-se la proiectul noilor reactoare nucleare de la Cernavodă, directorul general al Nuclearelectrica a salutat adoptarea în unanimitate în Parlamentul României a unui acord de sprijin, „un fel de division of responsibilities care separă foarte clar responsabilitatea companiei, de responsabilitatea instituțiilor și antamează sprijinul guvernamental necesar.” “Ne pregătim să intrăm în următoarea fază a proiectului”, a continuat Ghiță. “Am început demersurile pentru notificarea Comisiei Europene și discuțiile preliminare. Suntem pe punctul de a finaliza primele evaluări referitoare la apa de răcire și viabilitatea structurilor pentru unitățile 3 și 4. Ne pregătim pentru negocierea și semnarea contractului de EPC”, a informat Cosmin Ghiță.
Potrivit calendarului anunțat de companie, lucrările preliminare din Faza 1 a contractului de IPC (Proiectări, Achiziții și Construcții) va avea o durată de 18-24 luni. Ultima etapă a proiectului constă în realizarea lucrărilor în teren pentru construcția, montajul și punerea în funcțiune, proces estimat a dura între 69 și 78 de luni. Se estimează că Unitatea 3 va fi pusă în funcțiune în 2030, iar Unitatea 4 în 2031.