Continuăm să prezentăm candidaturile anului 2015 la premiile Energy Evolution, cu secțiunea Reuşite extraordinare. Doar unul dintre proiectele de mai jos va fi recompensat în cadrul Galei din 3 decembrie. Fiecare companie și toți oamenii implicați în aceste proiecte merită însă respectul nostru și o promovare cât mai largă.
Electrica SA
Contorizare inteligentă – 130.000 de puncte de măsurare deja instalate
Lider în distribuţia şi furnizarea de energie electrică în România, Grupul Electrica este lider şi în ceea ce priveşte implementarea contorizării inteligente.
Electrica a început să instaleze sisteme de contorizare inteligentă în zone rezidenţiale încă din anul 2005 şi are în prezent cel mai mare număr de puncte de măsurare, precum şi cele mai ambiţioase proiecte-pilot.
Grupul ELECTRICA are, în acest moment, instalate sisteme Automatic Meter Reading (AMR) pentru contorizarea inteligenţă a consumatorilor industriali şi gestionarea energiei electrice distribuite la nivelul a peste 85.000 de puncte de măsurare. De asemenea, Electrica are în prezent instalate sisteme de contorizare inteligentă, în zone rezidenţiale, care gestionează un număr de peste 45.000 de consumatori.
Filialele de distribuţie ELECTRICA derulează proiecte-pilot pentru evaluarea soluţiilor tehnice optime şi a costurilor aferente implementării de sisteme Smart Metering, proiecte aprobate de ANRE, la nivelul a aproximativ 45.000 de puncte de măsurare. Cel mai mare proiect-pilot va gestiona peste 23.000 de puncte de măsurare. Aceste proiecte pilot sunt în faza finală de implementare şi vor fi puse în funcţiune pînă la sfârşitul anului.
Luxten Lighting Company
Redescoperirea identității urbane a zonei Calea Dorobanți
Proiectul de eficiență energetică a vizat ca obiectiv principal optimizarea și eficientizarea parametrilor tehnico-funcționali ai sistemului de iluminat public amplasat pe Calea Dorobanți și zonele limitrofe și ca obiectiv specific redescoperirea identității urbane a zonei și punerea în valoare a zonei. Proiectul a fost finanțat de către BERD prin Facilitatea de Finanțare pentru Eficiență Energetică acordată Autorităților Publice Locale din România (MFFEE).
Tehnologie: proiect de pionierat în cadrul conceptului „Smart by Luxten”, unde tehnologia cu LED, sistemul de telemanagement, estetică urbană și reducerea consumului de energie electrică şi a costurilor operaționale au fost premisele creării unui proiect de referință pentru Municipiul București, acesta fiind și cel mai mare proiect finanțat de BERD în România până acum.
Ținta proiectului: obținerea unei eficiențe energetice mai mare de 25% față de situația existentă. Performanțele tehnico-funcționale ale proiectului certificate de auditorul acreditat al BERD au fost de 36,83% .
Indicatorii proiectului:
- Economia de energie – 93,19 MWh/an
- Reducerea emisiilor de dioxid de carbon – 65,54 t CO2/ an
- Reducerea cheltuielilor operaționale cu funcționarea sistemului de iluminat în condiții de siguranță și continuitate cu 23.060 EURO/an
- Eficiența energetică – 36,83 %
Nuclearelectrica
Prezenţa în topul global al operatorilor de centrale nucleare
SN Nuclearelectrica SA este singura companie din industria românească aflată în topul celor mai performante companii la nivel internaţional, prin poziţia ocupată la nivel global în topul operatorilor de centrale nucleare.
Pe baza statisticilor internaţionale, realizate de experţi independenţi în industria nucleară, la nivelul lunii martie 2015, Unitatea 2 a CNE Cernavodă se află pe locul 1 la nivel mondial cu un factor de capacitate (raportul dintre capacitatea instalată şi producţia efectivă) de 93,5%, iar Unitatea 1 se află pe locul 14, cu un factor de capacitate de 89,4%, dintr-un total de 392 de unităţi nucleare aparţinând de 181 centrale nucleare din 28 de state. Cu un factor de capacitate de la punerea în funcţiune a celor două unităţi nucleare de la CNE Cernavodă de 91,4%, Nuclearelectrica se află pe primul loc în lume.
Regional Air Services
Lider naţional în transportul aerian la platformele din Marea Neagră
Regional Air Services – Aeroport Internaţional Tuzla este lider naţional absolut în transportul aerian cu elicoptere în largul mării – domeniu în care este activ încă din anul 2006. Este operatorul privat cu cea mai mare gamă de servicii pentru aviaţie.
Regional Air Services are o activitate neîntreruptă ca furnizor pentru companiile din domeniul energetic offshore: din 2006 este furnizor de servicii offshore cu elicoptere pentru industria de petrol şi gaze şi a acumulat peste 7000 de ore de zbor fără accidente sau incidente grave, persoane rănite sau daune.
Din 2010, Regional Air Services transportă ?? pasageri pe an către platformele petroliere din Marea Neagră, pentru diferiţi clienţi, precum OMV Petrom, Sterling Resources, CGG Veritas, Dolphine Geophysical, Exxon Mobil.
Aeroportul Tuzla a fost premiat ca „cel mai dinamic aeroport din România” şi ocupă locul 4 în topul naţional că număr de mişcări de aeronave (aterizări-decolări), dar este numărul 1 naţional de mai mulţi ani consecutiv ca număr de mişcări de elicoptere – unde a atins recordul de 72,8% din traficul înregistrat în toată ţară (incluzând atât elicopterele civile, cât şi pe cele militare).
SPEEH Hidroelectrica SA
Profit record la Hidroelectrica
Hidroelectrica a reuşit să facă un profit brut record în primele 9 luni ale anului 2015, în condiţiile unei perioade prelungite de deficit hidrologic.
În primele 9 luni ale anului 2015, Hidroelectrica a realizat un profit brut de 875 milioane lei, cu aproximativ 7% mai mare decât profitul obţinut în primele 9 luni ale anului 2014, în condiţiile în care deficitul hidrologic din perioada iulie-septembrie 2015 a afectat semnificativ producţia companiei.
Deficitul hidrologic din perioada iulie-septembrie 2015, catalogat în mass-media ca „cea mai severă seceta din ultimii 50 de ani” a afectat semnificativ producţia de energie a companiei Hidroelectrica. Debitele Dunării au fost reduse la 2400 de metri cubi pe secundă, la jumătate faţă de media înregistrată anul trecut, o scădere şi mai mare înregistrându-se pe râurile interioare.
În aceste condiţii foarte nefavorabile, Hidroelectrica a reuşit performanţa de a realiza un profit brut de 875 milioane lei în primele 9 luni ale anului 2015, cu aproximativ 7% mai mare decât profitul obţinut în aceeaşi perioada a anului 2014 şi o cifră de afaceri netă de 2.467 milioane lei.
_________________________________
Opt buni cunoscători ai industriei energetice din România s-au reunit în Juriul celei de-a treia ediții a premiilor Energy Evolution și își vor exprima opțiunile online.
A treia Gală a premiilor pentru energie organizate de energynomics.ro vine cu o noutate față de edițiile din 2013 şi 2014 – expoziţia Evolution de tehnologii şi soluţii pentru energie, organizată în cadrul evenimentului din 3 decembrie.