Datele sunt incontestabile: Lumea va avea nevoie de 25% – 35% mai multă energie în mai puțin de două decenii, în primul rând datorită creșterii populației și migrației globale, în special în țările care nu sunt membre ale OECD.
Creșterea cererii va avea loc în pofida creșterii eficienței (adică a creșterii intensității energetice pe dolar – PIB).
Trecerea la sursele regenerabile de energie și alte forme durabile se accelerează, însă, având în vedere structura prețurilor, investițiile de capital necesare și adaptarea infrastructurii, sursele de energie fosilă (cărbune, petrol și gaz) vor continua să crească în termeni absoluți.
Iar acest lucru este demonstrat în toate scenariile elaborate de diferite agenții globale și companii energetice, declară Ramanan Krishnamoorti, Chief Energy Officer, Universitatea din Houston, pentru Forbes.
Industria energetică, în general, este o industrie a tehnologiei. Reducerea costurilor energiei solare și a energiei eoliene a avansat în ultimul deceniu datorită adoptării rapide a inovațiilor tehnologice. Industria combustibililor fosili, în special petrolul și gazele, se bazează puternic pe tehnologii. Exctracția șisturilor din Permian, Bakken, Marcellus, Ford Eagle și din alte părți ale Statelor Unite este o dovadă clară a acestui fapt, permițând acestor surse să-și mențină cota de piață. Dar ceea ce diferite scenarii nu relevă este modul în care inteligența artificială și știința datelor au transformat și vor continua să transforme industria energetică.
De asemenea, nu este revelat cum ne pregătim viitoarea forță de muncă – elevii de astăzi și de mâine – să folosească și să îbunătățească aceste instrumente. Inovațiile tehnologice bazate pe date vor necesita o abordare diferită și vor necesita o reconsiderare a modului în care ne dezvoltăm forța de muncă.
O mare parte din creșterea ofertei de petrol și gaze din Statele Unite în ultimul deceniu și o cauză semnificativă a scăderii globale a prețului global al petrolului se datorează creșterii producției de șisturi neconvenționale din SUA. Acestea au fost realizate în mare măsură prin adoptarea de tehnologii – cheie care au determiat astfel de schimbări de paradigmă, în forajul hidraulic. Costul mediu pentru excrația de petrol din SUA a scăzut cu peste 30%.
Acest accent pus pe tehnologie va crește în deceniul următor. În primul rând a fost scăderea datorată noilor descoperiri de petrol din ultimul deceniu (Rystad Energy). Ultima dată când raportul de înlocuire a rezervelor (raportul dintre rezerve noi și producție) a atins 100% a fost anul 2006. Prin urmare, pentru a obține producția de energie așteptată, bazată pe cerere, care este similară, indiferent de scenariul de perspectivă pe care îl considerați, furnizarea va trebui să provină din surse mult mai complicate, incluzând nisipurile uleioase și nisipurile petrolifere și din surse de mare adâncime și cu rocă dură. Tehnologiile bazate pe știința datelor vor influența cel mai probabil viitorul acestui domeniu.