Rezolv Energy a selectat Vestas ca partener EPC pentru prima fază a parcului eolian VIFOR și a încheiat contracte de tip VPPA-uri cu mai multe companii din grupul Deutsche Telekom. Am discutat cu Marian Pavel, Director General Rezolv România despre acest proiect, dar și despre viziunea companiei pentru sustenabilitate și impactul pe care îl are aceasta asupra strategiilor corporative din întreaga Europă.
Stimate domnule Marian Pavel, puteți detalia modul în care aceste alegeri strategice sporesc stabilitatea și predictibilitatea proiectului în vederea extinderilor viitoare?
Vestas a fost un partener natural pentru VIFOR, deoarece este cel mai mare producător de turbine eoliene din lume și are cel mai mare număr de mega Wați instalați în regiune. Chiar și pentru Vestas, totuși, este un contract foarte mare. VIFOR va fi primul parc eolian mare din Europa Centrală și de Sud-Est timp de aproximativ 10 ani și va fi cea mai mare comandă obținută de Vestas vreodată în România. Având în vedere amploarea proiectului, avem nevoie în mod clar de un partener EPC cu credibilitate și experiență serioase – pe care Vestas le poate oferi în cea mai mare măsură.
Vestas împărtășește, de asemenea, angajamentul nostru față de dezvoltarea durabilă a proiectelor de energie regenerabilă și are un istoric al proiectelor de construcție într-un mod responsabil. Și acesta a fost un aspect foarte important pentru noi.
Cele trei contracte VPPA cu T-Mobile Cehia, Telekom Slovacia și CE Colo Cehia au reprezentat o parte importantă a pachetului de finanțare pentru VIFOR. Sunt contracte pe 12 ani, astfel încât angajamentul pe termen lung a fost cu siguranță util în discuțiile cu creditorii despre finanțarea proiectului. Ele au fost, de asemenea, un reper important, deoarece VPPA-urile transfrontaliere ca acesta sunt un concept nou în regiune. Au arătat ce se poate face și reprezintă un semnal pentru întreaga regiune că companiile nu trebuie să aștepte ca energia regenerabilă să înceapă să fie generată pe scară largă pe piața de origine.
Aceste VPPA-uri au ajutat la concretizarea finanțării pentru Faza 1 a proiectului VIFOR și abia ce am început lucrările în teren. Alte contracte de tip PPA vor fi anunțate în săptămânile următoare, ceea ce ne va pune într-o poziție și mai solidă.
Având în vedere că parcul eolian VIFOR este proiectat a fi unul dintre cele mai mari proiecte eoliene terestre din Europa, care considerați că este cel mai semnificativ impact pe care acest proiect le va avea asupra sectorului energetic din România și poate chiar în Europa Centrală și de Est?
Rezolv și Actis, acționarul nostru unic, au fost motivați să investească în Europa Centrală și de Sud-Est, deoarece este o regiune care s-a bazat tradițional pe combustibili fosili pentru acoperirea majorității nevoilor energetice. Înlocuirea producției de combustibili fosili cu surse regenerabile oferă impactul maxim posibil de reducere a emisiilor – abordarea „[ne interesează] în primul rând emisiile” se află în centrul activității noastre.
Sectorul energetic al României nu este la fel de poluator ca în alte țări din regiune, dar producția de energie aici este încă foarte intensă în termenii emisiilor de carbon. De asemenea, poluarea aerului – care este direct legată de producția de energie – rămâne o problemă semnificativă, așa încât VIFOR va aduce beneficii tangibile în ceea ce privește sănătatea publică. De asemenea, va contribui la sporirea securității energetice a României.
Nu uitați că VIFOR este doar unul dintre cele trei proiecte pe care Rezolv le are în România. Mai există și Dama Solar în județul Arad care, la 1.044 MW, va fi cea mai mare centrală solară din Europa, și parcurile eoliene Dunărea Est & Vest de 600 MW din județul Constanța. În total, vorbim de peste 2 GW de energie curată, ceea ce reprezintă o contribuție cu adevărat semnificativă la accelerarea tranziției energetice a României.
Proiectul a obținut un împrumut financiar substanțial de la un consorțiu divers de creditori. Puteți discuta despre importanța acestei structuri financiare pentru execuția proiectului? Cum se reflectă acest sprijin financiar în ceea ce privește credibilitatea și forța Rezolv Energy pe piața energiei regenerabile?
Rezolv a avut un sprijin financiar serios încă de la început. Am fost înființați în 2022 cu 500 de milioane de euro de la Actis, un investitor global de top în infrastructură durabilă. Totuși, acest lucru nu este suficient în sine atunci când vorbim despre proiecte de energie regenerabilă la această scară. Finanțarea trebuie să provină din surse diverse. O sursă importantă este împrumutul financiar, iar în urmă cu câteva săptămâni am putut anunța că am asigurat până la 291 de milioane de euro pentru a sprijini construcția fazei 1. Aceasta a venit de la un consorțiu de opt creditori conduși de Erste Group, UniCredit Group și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum și International Finance Corporation (IFC), Intesa Sanpaolo Group, OTP Bank, Raiffeisen Bank International AG și Garanti BBVA România.
Asigurarea acestui sprijin din partea unui grup atât de prestigios de creditori a fost recunoașterea rolului vital al proiectelor de anvergură precum VIFOR în tranziția energetică a României. Aceste bănci au înțeles că sunt necesare proiecte la scară mare, deoarece sunt cea mai rapidă modalitate de decarbonizare a sistemului energetic. De asemenea, sunt proporțional mai ieftine și oferă cel mai mic cost al energiei electrice pentru toată lumea. A fost și un vot de încredere în Rezolv. Foarte puțini dezvoltatori din această regiune au experiența de a construi și de a opera proiecte la această scară – și o parte importantă din aceasta este capacitatea de a asigura finanțarea necesară.
Proiectul VIFOR va utiliza turbine EnVentus Vestas V162 cunoscute pentru capacitatea și eficiența lor ridicată. Cum se aliniază selectarea acestei tehnologii avansate cu angajamentul Rezolv față de soluțiile de ultimă oră din surse regenerabile?
Impactul este într-adevăr ceea ce contează. Odată instalate, aceste turbine Vestas vor avea cea mai mare putere de ieșire pe turbină dintre cele instalate în parcurile eoliene din România, maximizând astfel volumul de energie curată produsă și tonele de CO2e care pot fi evitate.
Privind dincolo de proiectul imediat, cum se aliniază dezvoltarea parcului eolian VIFOR cu viziunea pe termen lung a Rezolv Energy pentru durabilitate și care este impactul acesteia asupra strategiilor corporative la nivel european?
VIFOR este primul dintre proiectele noastre care intră în faza de construcție, așa că strategia noastră de sustenabilitate va fi implementată mai întâi acolo. Această strategie a fost construită pe cele mai bune practici din industrie și se aliniază cu standardele internaționale, inclusiv cu Principiile Equator și standardele de performanță ale IFC privind sustenabilitatea socială și de mediu.
În ceea ce privește strategiile corporative, este important de menționat că lucrările de construcție care tocmai au început la Buzău reprezintă doar Faza 1 a proiectului. În cadrul acesteia va fi instala o capacitate de 192 MW, cu extinderea planificată la 461 MW în Faza 2. Faza 2 va pune la dispoziție încă 700 GWh de energie electrică pe an. Acest lucru este provocator, pentru că înseamnă că prin VIFOR și celelalte proiecte ale noastre vom putea răspunde cu energie curată la prețuri competitive la cererea extinsă și în creștere rapidă care vine din partea companiilor. Acest lucru va avea un impact fundamental asupra strategiilor corporative – în România, dar nu numai.