Secretarul american al energiei, Rick Perry, a subliniat marţi la Bucureşti importanţa securităţii energetice şi a pledat pentru diversificarea surselor de energie, amintind lansarea unei noi iniţiative, Parteneriatul pentru cooperare transatlantică în domeniul energiei, în contextul, desfăşurat luni şi marţi în capitală.
În cadrul Parteneriatului pentru cooperare transatlantică în domeniul energiei, SUA vor conlucra strâns cu statele din regiune, dar şi cu Comisia Europeană în efortul de a cataliza investiţiile şi infrastructura strategică pentru coridorul nord-sud, a explicat oficialul american.
Potrivit lui Perry, există un potenţial foarte mare în rândul statelor din Iniţiativa celor Trei Mări în sfera energiei, care nu trebuie să se limiteze doar la conductele de petrol şi gaz, ci trebuie să se refere şi la energia nucleară, existând planuri în acest sens în Polonia şi Republica Cehă, şi la utilizarea resurselor regenerabile, pentru diversificarea surselor de energie.
„Parteneriatul nostru în zona energetică conferă acestor proiecte vizibilitate mai mare şi sprijin tehnic. (…) Suntem gata să ne implicăm în comunitatea de afaceri şi aceasta duce la creştere economică şi prosperitate în zona Mării Negre”, a spus secretarul american al energiei, citat de Agerpres.
„Astăzi putem transmite un semnal foarte clar că SUA şi Europa sunt deschise afacerilor şi gata să pornească”, a adăugat el.
„Experienţa mea de când am fost numit ministru al energiei îmi spune că putem avea toată încrederea în aceste proiecte şi sunt convins că ele vor avea rezultate pozitive pentru regiunea Iniţiativei celor Trei Mări, pentru alianţa transatlantică şi pentru întreaga lume. Aştept cu nerăbdare să conlucrăm pentru securitatea energetică, prosperitate economică şi, mai presus de orice, pentru libertatea individuală şi şanse individuale”, a spus Perry.
Sectorul energetic nu ar trebui să fie folosit ca mijloc de coerciţie sau ca ameninţare
Sectorul energetic nu ar trebui să fie folosit ca mijloc de coerciţie sau ca ameninţare la securitatea naţională, a mai declarat Perry.
Acesta a susţinut o declaraţie de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, cu preşedinta Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, şi cu premierul Republicii Polone, Mateusz Morawiecki, cu ocazia Summitului Iniţiativei celor Trei Mări.
„Ne dorim ca ţările din Europa Centrală şi de Est să ştie că pot conta pe Statele Unite ale Americii ca partener de încredere în sectorul energetic. (…) Securitatea energetică este legată de securitatea naţională. Securitatea energetică transatlantică este fundamentală pentru securitatea naţională a oricărei ţări. Sectorul energetic nu ar trebui să fie folosit ca mijloc de coerciţie sau ca ameninţare la securitatea naţională. Este cu atât mai adevărat pentru această regiune, în care naţiunile din centrul şi estul Europei se confruntă cu provocări legate de existenţa unui singur furnizor”, a afirmat Rick Perry.
Mai mult, el a menţionat influenţa Rusiei în acest domeniu.
„De la la invazia Rusiei în Crimeea (…) în 2014, dependenţa Europei de gazul rusesc a crescut de la 30% la peste 40%. Acesta este un motiv de îngrijorare”.
Potrivit acestuia, „diversitatea energetică înseamnă şi securitate” şi acesta este motivul pentru care „SUA susţin principiul fundamental al Iniţiativei celor Trei Mări, şi anume diversificarea energetică”.
„Aşa cum a spus preşedintele Trump la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări de anul trecut, în Varşovia, SUA nu vor folosi niciodată energia drept mijloc de coerciţie asupra naţiunilor voastre şi nu putem permite acest lucru nici altora să facă asta”, a subliniat el.
În context, Rick Perry a vorbit despre proiectul recent de parteneriat pentru cooperare transatlantică energetică, în cadrul căruia SUA vor colabora cu state europene, „în strânsă legătură” cu Comisia Europeană.