În timp ce în Polonia peste 20% dintre investitori sunt în favoarea proiectelor care au ratinguri ridicate legate de criteriile de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), marcând al patrulea cel mai mare interes la nivel global, Ungaria și Republica Cehă au la nivel global cea mai mare pondere (peste 40%) a respondenților care susțin că criteriile ESG nu joacă nici un rol atunci când evaluează proiectele imobiliare comerciale, conform ultimelor rezultate ale RICS Global Commercial Property Monitor.
Chiar dacă cererea a crescut relativ modest, feedback-ul sugerează că, totuși, certificările pentru clădiri ecologice au un impact asupra chiriilor și prețurilor. La nivel global, aproximativ 35% dintre respondenți consideră că clădirile verzi primesc o primă de chirie față de clădirile neecologice comparabile. Majoritatea (mai mult de o cincime) afirmă că prima de chirie este mai mare cu până la 10%, doar 7% considerând că este mai mare. Între timp, aproape 40% afirmă că, deși nu există o primă de chirie pentru o clădire verde, cei fără o certificare verde vor fi nevoiți să facă discounturi, potrivit Property Forum.
Feedback-ul sondajului din sectorul proprietăților comerciale sugerează că interesul ocupanților și investitorilor pentru clădirile verzi a crescut cu o oarecare măsură în ultimele douăsprezece luni. Cererea ocupanților pentru clădiri cu certificări ecologice de construcții a crescut modest în ultimul an, spun, însă, aproape 40% dintre participanții la sondaj, la nivel global. Această pondere este ușor mai mare în Europa, aproximativ 43% dintre contribuabili observând o creștere modestă a cererii.
În ceea ce privește primele de preț, 42% dintre participanții la sondaj declară la nivel global că clădirile certificate ecologic obțin o primă de preț față de clădirile neecologice comparabile.