Cu cincisprezece ani în urmă, Ken Caldeira, cercetător științific la Institutul Carnegie, a calculat că lumea ar trebui să adauge zilnic, între anii 2000 și 2050, o capacitate de energie curată echivalentă cu a unei centralele nucleare, pentru a evita schimbări climatice catastrofale. Recent, el a refăcut calculul, pentru a vedea unde ne situăm.
Iar rezultatele nu sunt deloc bune. În loc de aproximativ 1.100 de megawați de energie fără emisii de carbon pe zi, necesari pentru a preveni creșterea temperaturilor cu peste 2˚ C, după cum a constatat studiul din 2003, omenirea adaugă zilnic doar 151 de megawați. Adică energie pentru aproximativ 125.000 de gospodării.
La această rată, transformarea substanțială a sistemului energetic ar lua nu doar trei decenii, ci aproape patru secole. Între timp, temperaturile se vor majora, calotele glaciare se vor topi, orașele se vor scufunda și se vor dezlănțui valuri de căldură devastatoare, potrivit technologyreview.com.
Caldeira subliniază faptul că este posibil ca și alți factori să reducă semnificativ acest interval de timp (în special, producția de căldură electrificată, care reprezintă mai mult de jumătate din consumul global de energie, va modifica semnificativ cererea). Dar el spune că este clar că modernizarea sistemului energetic are prea lent, subliniind că, chiar și după decenii de avertismente, dezbateri politice și campanii pro energie curată – lumea abia a început să se confrunte cu această problemă.
Comitetul ONU privind schimbările climatice afirmă că lumea trebuie să reducă cu până la 70% emisiile de gaze cu efect de seră până la jumătatea secolului, pentru a avea șanse de a evita încălzirea globală cu 2° C. Dar poluarea cu carbon a continuat să crească, înregistrând un avans de 2% anul trecut.