Pentru atingerea obiectivelor din 2030, România trebuie să crească substanțial ratelor de renovare atât în sectorul rezidențial, cât și în cel nerezidențial, constată experții din cadrul Energy Policy Group (EPG), într-un raport publicat recent. În sectorul rezidențial, rata actuală de renovare de 0,5% trebuie să crească la 2,5% până în 2025 și la 4% până în 2045. În sectorul nerezidențial, rata de renovare trebuie să atingă 2,4% până în 2025 și 3% până în 2030, menținând acest nivel până în 2050.
Pentru ca România să atingă noile obiective de eficiență energetică, trebuie să prioritizeze renovarea clădirilor cu performanțe energetice scăzute (din clasele energetice E, F și G), astfel încât acestea să atingă standarde superioare, echivalente cu clasele B sau A. EPG estimează că cel puțin 16% din fondul construit, în special structurile cele mai ineficiente, trebuie să fie renovate pentru a respecta cerințele europene.
Un rol esențial în implementarea acestor obiective revine autorităților locale, care trebuie să adopte politici coerente de sprijin și finanțare pentru renovarea clădirilor. De asemenea, raportul recomandă stabilirea unor ținte realiste pentru adoptarea pompelor de căldură și o reevaluare a previziunilor privind consumul de energie în cadrul Planului Național Integrat pentru Energie și Climă (PNIESC).
Raportul „Accelerarea eficienței energetice și a decarbonizării în sectorul construcțiilor. Scenariu pentru atingerea obiectivelor UE și naționale” (EPG Policy Papers, februarie 2025) subliniază faptul că ritmul actual al renovării este insuficient pentru a susține tranziția energetică și climatica la nivel național.
Revizuirea legislației UE conform obiectivului de neutralitate climatică până în 2050 și reducerii emisiilor cu 55% până în 2030 creează oportunități majore pentru decarbonizarea sectorului construcțiilor. Potrivit raportului EPG, progresul tehnologic în eficiența energetică și adoptarea sistemelor HVAC cu emisii reduse pot transforma acest sector într-un pilon central al tranziției energetice. Cu toate acestea, acest potențial rămâne insuficient valorificat în prezent.
Realizat de Aura Oancea, Constantin Postoiu și Luiza Zăpucioiu, raportul „Accelerarea eficienței energetice și a decarbonizării în sectorul construcțiilor. Scenariu pentru atingerea obiectivelor UE și naționale” (EPG Policy Papers, februarie 2025) este disponibil AICI.