Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE are în vedere introducerea unei noi scheme de sprijin pentru regenerabile din 2021, anul în care expiră acordul Comisiei Europene pentru actualul sistem bazat pe certificate verzi. Cel mai probabil va fi vorba despre un sistem de tip feed-in premium, a precizat vice-președinte ANRE Zoltan Nagy-Bege în deschiderea conferinței „Optimizarea afacerilor în industria fotovoltaică”, organizat de Photon Energy și energynomics.ro în format Energy Breakfast Club.
Ca soluție pe termen scurt, sub rezerva aprobării în Parlament, ANRE propune creșterea graduală a contribuției pentru regenerabile din partea consumatorilor, începând chiar din acest an. În condițiile în care circa 40-50% din certificatele verzi emise nu își găsesc cumpărători, oficialul ANRE a apreciat că această măsură ar urma să crească cererea pentru circa 1,5 milioane de certificate suplimentare (circa 10% din excedentul estimat în prezent).
Pentru atingerea noilor obiective de țară cu privire la ponderea energiei regenerabile în totalul consumului la orizontul anului 2030, Zoltan Nagy-Bege a afirmat că „este crucial să reapară interesul investitorilor” pe baza unei legislații atractive și predictibile. Cel mai probabil o decizie finală la nivel european cu privire la noile obiective de țară, cu siguranță peste 30%, va fi luată în a doua parte a acestui an, a estimat Zoltan Nagy-Bege.
Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților avea programată pentru astăzi discuția finală a Ordonanței de urgență nr. 24/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.
energynomics.ro, alături de Photon Energy și RPIA – Romanian Photovoltaic Industry Association au organizat astăzi o întâlnire informală pentru experții și decidenții din industria energetică, sub umbrela Energy Breakfast Club: „Optimizarea afacerilor în industria fotovoltaică”. Cum epoca marilor parcuri de generare a electricității din resurse regenerabile pare să fi apus în România, câmpurile fotovoltaice existente sunt obligate la optimizarea activității și creșterea duratei de viață a echipamentelor pentru a spera la recuperarea investiției. Totodată, noile investiții în sisteme de generare pe bază de panouri fotovoltaice au nevoie de cele mai noi tehnologii, de parteneri cu experiență și de furnizori de servicii de mentenanță, control și monitorizare.
Experții de la Photon Energy au prezentat câteva soluții verificate de optimizare a afacerilor în industria fotovoltaică, înainte unei asistențe calificate alcătuite din peste 45 de persoane, reprezentând organizații precum: Apuron, Caranda Baterii, CNTEE Transelectrica, Enevo Group, Fibat Energy, Repom, Samsung, Varokub Energy Development.