Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Energiei, Anton Anton, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. România este o țară care are resurse energetice multe, bune, nu foarte mari, dar are de toate și de aceea trebuie păstrat mix-ul energetic, a declarat, luni, ministrul propus pentru preluarea portofoliului Energiei, Anton Anton, la audierile din comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.
- Cărbunele va rămâne o componentă importantă a mix-ului energetic
- Mă voi bate pentru sistemul Tarnița
- În sectorul de regenerabile este nevoie de o preocupare serioasă și sistematică față de biomasă.
- Nu există strategie energetică fără un parteneriat cu Ministerul Mediului
- Trebuie să avem mine pregătite ca oricând să extragem uraniu și să cumpărăm uraniu de la alții, pentru că avem fabrica de prelucrare la Feldioara
În privința centralelor pe cărbune, Anton a precizat că acestea vor rămâne o componentă importantă a mix-ului energetic, dar vor trebui retehnologizate pentru reducerea nivelului de poluare. „La cărbune, avem o treime din energia produsă din arderea cărbunelui. Nu este eficientă, produce poluare, dar nu înseamnă că voi închide centralele de cărbune. Vor trebui retehnologizate, astfel încât nivelul de poluare din centralele pe cărbune să scadă, dar cărbunele va rămâne o componentă importantă a mix-ului energetic”, a spus ministrul propus pentru portofoliul Energiei. În cadrul audierilor, Anton Anton a fost însoțit de actualii secretari de stat din cadrul ministerului Energiei, între care Robert Tudorache și Andrei Maioreanu.
Anton Anton a mai spus că va milita pentru hidrocentrala Tarnița, care aduce României avantaje certe. „Nu avem alt sistem de acumulare a energiei decât acumularea prin pompaj. Deci primul lucru pe care trebuie să-l spun este că mă voi bate pentru sistemul Tarnița, care aduce niște avantaje certe.” În afară de Tarnița, Anton Anton s-a referit și la celelalte proiecte de amenajări hidroenergetice, „care trebuie puse în funcțiune cât se poate de repede”. „La hidro am nevoie de cercetare, dezvoltare și reproiectare a agregatelor hidraulice”, a declarat Anton.
“Ministerul Energiei va milita pentru o piață concurențială”, a mai spus Anton, „pentru o piață deschisă și o piață conexată la Europa”. Totodată, ministrul desemnat a precizat că, în privința gazelor naturale “nu trebuie să deschidem complet piața și să dăm în Europa toate gazele românești”. „Trebuie să facem o exploatare rațională, din care să rezulte nu să exploatăm fără niciun fel de rațiune resursele și să le vindem ca resursă, ci cred că trebuie să facem în așa fel încât din resursele noastre să facem un profit maxim. O parte să le exploatăm, o parte să le conservăm, nu știu, că nu pot eu acum să dau această soluție”.
Anton Anton a mai afirmat că este nevoie de o strategie națională, dar că proiectul de strategie elaborat în 2016 nu poate fi aplicat. “Trebuie să facem o strategie cumsecade. Există un colectiv în minister care a lucrat la strategie și este aproape gata. O strategie fără un parteneriat cu Ministerul Mediului nu există”, a susținut Anton.