Acasă » Electricitate » Ciurel acuză ANRE de crearea unui dezechilibru în piaţa de electricitate

Ciurel acuză ANRE de crearea unui dezechilibru în piaţa de electricitate

3 iulie 2015
Electricitate
Bogdan Tudorache

Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), acuză ANRE (reglementatorul pieţei de energie) de crearea unor dezechilibre pe piaţa de electricitate, întrucât prin creşterea taxelor doar traderii îşi permit să liciteze pentru capacităţi de transport al energiei, în timp ce producătorii sunt împiedicaţi să facă acest lucru.

Ciurel a declarat pentru Bursa că ANRE nu schimbă regulile de alocare a capacităţii de transport pe graniţa cu Ungaria şi că împiedică, astfel, exportul prin bursa regională de energie. Astfel, CEO cere organelor competente să verifice operaţiunile de import-export cu Ungaria.

„Ne trebuie noi reglementări pentru alocările prin licitaţie a capacităţilor de transport. Licitaţiile sunt anuale, semestriale şi lunare, iar taxa de rezervare a crescut semnificativ prin sistemul impus de ANRE de la 50 de eurocenţi la 5-7 euro/MWh. Producătorii nu-şi permit să liciteze la preţuri aşa de mari, dar traderii o fac pentru că iau energie eoliană şi fotovoltaică ieftină şi o duc peste graniţă. În plus, în urma acestor licitaţii nu mai rămâne capacitate disponibilă pentru tranzacţiile zilnice realizate pe bursa regională de energie”, a declarat Ciurel pentru Bursa.

Directorul CEO a mai spus că, pe relaţia România-Ungaria, capacitatea de transport disponibilă în acest an a fost de până la 24 MWh, în timp ce pe relaţia Ungaria-România există 1.300 MWh. Astfel, au crescut foarte mult importurile de energie din Ungaria, despre care Laurenţiu Ciurel spune că are provenienţă românescă: „Energia verde, care este subvenţionată, este dusă peste graniţă la preţuri mici şi importată la tarife mult mai mari, prin intermediul unor diverşi furnizori. Aceşti furnizori ţin capacitatea de transport rezervată deşi nu o utilizează în totalitate şi ne blochează pe noi să exportăm prin tranzacţiile realizate pe piaţa zilnică”.

Într-un comunicat remis, ieri, redacţiei Bursa, conducerea CEO a cerut tuturor organelor competente, inclusiv comisiilor de specialitate din Parlamentul României, să investigheze această situaţie din piaţa de electricitate despre care spune că a fost creată în mod absolut deliberat de ANRE, situaţie care înseamnă de fapt pierderi de sute de milioane de euro pentru statul român, închideri de companii şi pierderi de mii de locuri de muncă.

Sursa citată mai spune: „CEO, neavând acces la datele de contract, aşa cum ar trebui să aibă oricine este interesat, presupune cu temei că energia pe care consumatorul român o subvenţionează prin certificatele verzi cu costuri între 60 şi 170 de euro/MWh ajunge în Ungaria la preţuri derizorii de 10-20 euro/MWh, fiind apoi reimportată în Piaţa Zilei Următoare la preţuri duble, pe anumite intervale orare. În urmă cu puţin timp oficialii ANRE au anunţat cu mirare apariţia acestui fenomen şi felul în care ungurii speculează energia regenerabilă foarte ieftină din România. Această energie este de fapt cu mult mai scumpă decât cea clasică, de cel puţin trei ori, având în vedere subvenţia şi costurile dezechilibrelor introduse.

CEO semnalează de luni de zile acest fenomen, pentru că de fapt nu este vorba despre companii ungureşti, ci despre companii private cu sedii în România şi Ungaria care îşi revând energia, uneori prin intermediari, exportând-o ieftin cu câştig pentru firma exportatoare datorită subvenţiei şi, apoi, reimportând-o din Ungaria la preţ dublu şi oferind-o spre consum în România, uzând de PZU. Credem că această energie nici nu este tranzacţionată în fapt, circulând doar actele de compensare, la fel cum s-a mai întâmplat în trecut cu alte contracte de export – respectiv cu Rudnap Group.”

Oficialii CEO mai afirmă că majorarea cantităţii de energie exportate nu s-a realizat pe graniţa cu Ungaria, ci pe graniţele comune ale României cu celelalte ţări (Serbia, Bulgaria, Ucraina) şi nu prin Piaţa Zilei Următoare. Analizând tranzacţiile din PZU în perioada 01.01.2015 – 30.06.2015, CEO susţine că prin bursa regională s-au exportat în Ungaria doar 25.044 MWh, dar s-au importat 1.530.750 MWh din Ungaria.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

2 thoughts on “Ciurel acuză ANRE de crearea unui dezechilibru în piaţa de electricitate”

  1. Energy Market Advisors

    Este evident, că promovarea resurselor regenerabile afectează producatorii clasici. Cu toate acestea, şi producatorii clasici sunt mega-suţinuţi cu bani atât prin taxa cogen, cât şi printr-o serie de `inginerii financiare` promovate de catre diferitele gurverne care s-au perindat. Ceea ce nu ştie dl CEO de la CEO, este faptul că Transelectrica are o procedură de alocare de capacitate de interconexiune publică, pe site-ul acestora. ATC se alocă în funcţie de o serie de factori. Transelectrica tine cont de datele primite de la toti ceilalti Operatori de Sistem, si in special de prognozele acestora, si aşa alocă capacitatea de interconexiune. În consecinţă, este vorba de un consens regional şi în nici un caz o decizie unilaterală. Pretul pentru ATC se stabileste prin licitatie, la fel ca si in celelalte tari civilizate. Nici un trader nu va oferi bani pentru un produs daca nu reuseste sa faca un profit. Cel mai probabil departamentele de trading din cadrul CEO sunt foarte slab pregatite. Majoritatea traderilor nu au capacităti de productie mari (unii chiar deloc), dar au licente de furnizare in majoritatea tarilor din Europa si reusesc sa faca trading si sa faca si profit. Cine impiedica CEO sa aiba licenta de furnizare sau trading in alte tari decat Romania si sa isi dezvolte un departament eficient de trading? Cine ii impiedica sa foloseasca licenta de furnizare in Romania si sa vanda energie consumatorilor finali? Raspunsul este `competenta` si managementul. Nu vor sa plateasca oameni competenti, pentru ca acesti oameni ar trebui sa castige mai mult decat zecile de mii de asistati sociali anagajati la CEO, sau mai mult decat dinozaurii fustrati care sunt in sistem de 1 milion de ani si care isi doresc sa faca doar lucruri pe care le stiu, nu sa se adapteze noul mod de tranzactionare a energiei.

  2. Pingback: Contradicțiile privind exportul de energie continuă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *