Acasă » Interes general » Companii de peste trei miliarde de euro au prezentat tendințele anului la Spring Cocktail 2018

Companii de peste trei miliarde de euro au prezentat tendințele anului la Spring Cocktail 2018

30 martie 2018
Interes general
energynomics

Organizată de energynomics.ro, a cincea ediție a Spring Cocktail a reunit peste 120 de participanți și s-a bucurat de prezența a opt vorbitori de top. În cuvântul de întâmpinare, Iulian Harpa, managing partner al Wing Media Energy Consulting, publisher al energynomics.ro, a prezentat proiectele editoriale pe care le propune în acest an cea mai complexă platformă de comunicare pentru industria energetică din România.

Strategia, regenerabilele și BRUA

Secretarul de stat Robert Tudorache a transmis mesajul Ministerului Energiei în care s-a referit la trei dintre temele principale aflate pe agenda Guvernului în această perioadă. „Strategia energetică va fi finalizată extrem de curând, pe scheletul documentului realizat în guvernarea trecută, și va intra în dezbatere publică într-o lună, două“, a declarat Robert Tudorache.

“Recent am emis decizia exhaustivă pentru interconectorul BRUA astfel că proiectul este deja demarat, iar modificările la legea 220 pentru regenerabile vor intra în dezbaterea Camerei Deputaților până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare”, a mai anunțat Robert Tudorache.

O companie strategică trebuie tratată ca atare

Directorul general al Transelectrica Corina Popescu s-a referit grantul de 27 milioane euro de la Comisia Europeană, pentru construirea liniei electrice de 400 kV Cernavodă – Stâlpu, primul dintre cele șase proiecte de interes comun ale companiei incluse pe lista revizuită în noiembrie anul trecut și care primește finanțare de la Bruxelles. „Acesta este doar începutul, iar o companie strategică trebuie tratată ca atare, și nu ca una care doar trebuie să facă profit”, a spus Corina Popescu. Ea a menționat, de asemenea, perspectiva ca rețeaua transfrontalieră Reșița-Pancevo să devină comercială până la sfârșitul anului. „Chiar acum, în timp ce vă vorbesc, colegii noștri din filiala Timișoara pun sub tensiune linia aeriană și mai avem doar de rezolvat problemele de la stația Reșița”, a anunțat Corina Popescu. De asemenea, a vorbit despre finalizarea modernizării sistemului SCADA în acest an și despre intenția Transelectrica de a deveni parte din centrul de securitate regional pentru Europa Centrală și de Est. „Compania noastră trebuie să fie nu doar să cumpere anumite servicii, ci un partener cu drepturi depline, la fel ca toți operatorii de sistem din regiune”, a mai spus Corina Popescu.

Profit de o jumătate de miliard de lei în T1 pentru Hidroelectrica

Bogdan Badea, CEO Hidroelectrica, a anunțat că în primul trimestru al anului, compania a înregistrat un profit estimat la peste 500 de milioane de lei, un nivel record, peste profitul de 482 de milioane de lei din primul trimestru al anului trecut. „Nu este vorba doar despre prețurile de piață, cum spun unii. Anul trecut, de exemplu, am avut doar câteva perioade de timp în care prețurile au fost foarte mari. Rezultatele noastre se bazează pe o bună planificare pe termen lung, care ne permite să avem un preț mediu competitiv”, a explicat Badea.

Acest an arată chiar mai bine decât anul 2017, a mai spus domnia sa, menționând că în trimestrul I al anului 2018, Hidroelectrica a avut în întreținere jumătate de capacitatea instalată blocată în primul trimestru din 2017: 350 MW, față de 700 MW.

Investiția de la Iernut și gaze naturale comprimate

Vasile Ciolpan, Director Departament Trading energie, în cadrul Romgaz, s-a referit la investiția de la Iernut. “Iarna a fost destul de blândă și avem deja primele schelete metalice pentru montarea turbinelor și a cazanelor. Încercăm să nu avem întârzieri pentru a finaliza această investiție la termenele asumate”, a spus Ciolpan. În același timp, compania analizează perspectivele „unei piețe în formare”, piața de gaze naturale comprimate. “Ne gândim la două paliere unde putem juca un rol. Pe de o parte, să furnizăm gazele naturale comprimate necesare autovehicule și, pe de altă, parte să asigurăm prezența gazelor naturale în zone care nu sunt conectate la rețelele naționale de transport.”

Vasile Ciolpan s-a referit și la intențiile Romgaz de a deveni un jucător regional, prin intrarea pe piețe din vecinătatea României.

Tendințele globale înseamnă noi oportunități

Carmen Neagu, director executiv al EnergoBit, a prezentat un tablou al riscurilor globale, rezultat în urma Forumului Economic Davos din acest an, și a insistat celor mai acute dinte acestea: evenimentele meteorologice extreme, dezastrele natural și eșecul în reducerea și adaptarea la schimbările climatice. „EnergoBit oferă soluții de protecție, sisteme SCADA, sisteme de măsurare și monitorizare, precum și servicii de operare și întreținere. Cu câteva săptămâni în urmă, când am avut cod portocaliu și roșu în sudul țării, o mare companie de distribuție pentru care oferim astfel de servicii, a reușit să depășească perioada dificilă fără niciun fel de probleme. Acesta este un bun exemplu a ceea ce înseamnă servicii de calitate”, a spus Carmen Neagu.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CARMEN NEAGU

În opinia domniei sale, tendințele esențiale ale acestor ani sunt tot atâtea oportunități uriașe pentru companiile românești de a identifica nișe mici în care își pot valorifica experiența. „România este încă în paradigma trecutului, una bazată pe un sistem construit în jurul centralei electrice”, a avertizat Carmen Neagu, „în timp ce din ce în ce mai mult, lumea se îndreaptă spre paradigma de mâine, care înseamnă generare distribuită sau la locul de consum, însoțită de gestionarea integrată a rețelei“. “Este esențial să înțelegem ce se întâmplă în jurul nostru, pentru a evita să rămânem o insula ruptă de realitate”, a încheiat Carmen Neagu.

Producția de gaze este la fel de importantă ca transportul de gaze

Harald Kraft, președintele ROPEPCA, a prezentat prioritățile asociației pentru anul 2018, care derivă în mare parte din provocările pe care le ridică procesul de liberalizare a pieței gazelor naturale. „Resursele de hidrocarburi locale sunt foarte importante pentru România, și tot astfel este industria care produce aceste resurse”, a spus Harald Kraft, subliniind că legislația nu susține această industrie. Primul exemplu – introdus temporar prin OG 7/2013, impozitul pe venit suplimentar a devenit permanent prin Legea nr. 78 / 23.03.2018, care prevede o taxă de 60% pe venitul suplimentar la prețuri de până la 85 de lei/MWh și de 80% pe diferența dintre prețul realizat și nivelul de 85 de lei/MWh. Cel de-al doilea exemplu – stabilirea prețului de referință pentru redevențele pe gaze naturale construit prin raportare la hub-ul de gaze naturale din Austria.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI HARALD KRAFT

La acestea se adaugă inițiativa de transpunere în lege a OUG 64/2016, cu obligația ca minimum 70% din tranzacții să se încheie pe o singură piață centralizată – OPCOM, o obligație care ar putea fi extinsă până la 100%.

O mai bună analiză a datelor înseamnă venituri mai mari pentru companiile de utilități

Ozcan Cavus, din partea Enerjisa (Turcia), a vorbit despre tendințele tehnologice care se manifestă în 2018 cu impact asupra companiilor de utilități. Enerjisa este un joint venture din care fac parte cu câte 50% Sabanci și E.ON, principala companie de electricitate din Turcia, cu o capacitate de generare de 3,6 GW și o rețea de distribuție de 214 000 de kilometri. Pornind de la principalele 10 tendințe tehnologice identificate în studiile realizate de Gartner, Ozcan Cavus a prezentat prioritățile organizației sale și s-a referit în detaliu la analiza furturilor și optimizarea veniturilor, prognoza de termen scurt a sarcinii și la echipamentele pentru case inteligente.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI OZCAN CAVUS

Din perspectiva prognozei, Enerjisa a urmărit să anticipeze consumul tuturor celor 9 milioane de clienți (din piața liberă și din cea reglementată), să scadă costurile de dezechilibru apărute ca urmare a achiziției de energie pe termen scurt și să creeze cadru de prognoză complet integrat care să reducă la minimum eforturile redundante și intervenția manuală a omului. „Prin folosirea surselor interne (MDM) și a celor externe de date în procesul de prognoză (vreme, variații sezoniere, factori economici) și prin utilizarea seriilor algoritmi și a soluțiilor de tip machine-learning, rulând peste 15.000 de modele în mod curent, am obținut o îmbunătățire de aproximativ 7% a prognozei, care, de asemenea, s-a tradus în venituri semnificativ îmbunătățite”, a precizat Ozcan Cavus.

În toate aceste inițiative legate de noile tendințe tehnologice, Enerjisa este susținută de SAS în procesele de analiză a seturilor mari de date și IoT pentru a îmbunătăți acuratețea în prognoze și pentru optimizarea activității centralelor de producție a electricității.

Totul este mixologie

Totul este mixologie, a susținut Cristian Pîrvulescu, CEO Enevo Group, într-o alegorie elaborată care a comparat crearea unui cocktail bun cu integrarea diferitelor tipuri de expertiză pentru a avea proiecte energetice de succes. „Orice proiect, de fapt, orice facem presupune integrarea unor ingrediente foarte diferite – ingineri și economiști, avocați și arhitecți, ingineri civili și electricieni, în speranța de a obține cele mai bune rezultate, așa că totul este mixologie”, a spus el, după care a explicat asistenței o băutură cu un puternic specific local – „carcalete” – un amestec de vin, sifon și sirop. „Toți cei pe care îi știu folosesc acest cuvânt pentru a se referi la un amestec de proastă calitate, ceva făcut fără vreo idee ordonatoare, ceva făcut doar pentru a fi făcut”, a explicat Cristian Pîrvulescu. „UN asemenea amestec este o blasfemie pentru un iubitor de vin, dar este o soluție la îndemână pentru a ascunde un anume defect al vinului, care poate fi prea sec sau prea acru”.

Revenind la industria energetică, Cristian Pîrvulescu a apreciat că pentru reușita oricărui proiect sunt necesare noi ingrediente. „Vorbim cu toții despre rețele inteligente, contoare inteligente, VPP-uri, toate formele de digitalizare. Trebuie ca, într-un fel sau în altul, să integrăm aceste concepte într-o infrastructură veche sau cel puțin îmbătrânită. Cu toții încercăm să îmbunătățim această infrastructură amestecând cărbunele cu solarul sau cu eolianul, sau chiar prin amestecuri creative și pline de speranță, cum ar fi designul Canadian cu determinarea chineză. De decenii, încercăm cu toții să construim noi instalații de generare a energiei și noi infrastructuri de transport, întârziate în mod constant de lipsa autorizațiilor și a reglementărilor corespunzătoare. Avem așteptări foarte ridicate privind calitatea echipamentelor și a serviciilor pe care vrem să le cumpărăm, dar strict pe baza criteriului ‘cel mai mic preț””.

Directorul general al Enevo a concluzionat sugerând că toți cei activi în industrie joacă rol de bază, mixer sau modificator în sistemului energetic: „Știu că sistemul nostru energetic poate fi la fel de bun ca un Mojito rece într-o zi însorită de plajă sau la fel de rău ca un ‘carcalete’, încercând să ascundă defectele vinului cu niște apă minerală și niște hohote de râs. Vom vedea!”.

La fel ca în anii anteriori (201420152016 și 2017), participanții la Spring Cocktail au fost în majoritate reprezentanți de top ai companiilor active în România, precum CE Oltenia, ELCEN, EnergoBit, Hidroelectrica, MET România Energy, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Prospecțiuni, Romgaz, Siemens, Transelectrica, Transgaz. Alături de aceștia, au mai participat reprezentanți ai unor companii, instituții și organizații precum ACROPO, ACUE, AFEER, Alconex Metrology & Services, Ambasada Bulgariei, Ambasada Canadei, Ambasada Ungariei, ANRE, ANRM, AON România, Automatica, BCR, Calapod, CEC Bank, CEMS, Certification International Romania, CERT-RO, CIS GAZ, CMS, CNR-CME, Guvernul României, Consiliul Concurenței, Camera Deputaților, EFdeN, Emerson Process Management, Energy Trade, Enevo Group, Eximprod, Flack, Fora Oil, Grup DAS, Horvath & Partners, Hospice, ING Bank, KMPG, Monsson Trading, Next Energy Partners, NIS Petrol, NNDKP, Paicu&Sons Consulting, Phoenix Contact, Photon Energy Operations, Primăria Municipiului București, Romanian Academy, RBSTA, Ridgid, Ringhel, ROPEPCA, Safetech, Senatul României, Socomet, Stratum Energy, Talent Reserve, TDR Energy, TEB Energy Business, Tradeville, Univers Ingineresc, Vlasceanu, Ene & Partners.

Toți cei prezenți s-au bucurat de atmosfera elegantă a sălii Le Diplomat din cadrul Athenee Palace Hilton, precum și de muzica muzica live oferită de trupa Zoom Trio, alături de Lăcrămioara Bradoschi. Spring Cocktail este un eveniment original, conceput de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: CE Oltenia, EnergoBit, Enevo Group, Hidroelectrica, Klarmedia, Ridgid Emerson, Romgaz, ROPEPCA, Nuclearelectrica, Transelectrica, Transgaz, SAS.

Ca și în anii trecuți, Spring Cocktail s-a bucurat de încrederea și susținerea Autorității Naționale de Reglementare în Energie – ANRE și ale Agenției Naționale pentru Resurse Minerale – ANRM.

Coperta-1-EM-18smallÎn acest cadru a fost lansat primul număr din 2018 al revistei energynomics.ro Magazine, ajunsă la ediția a 18-a. Încă 184 de pagini, în format integral bilingv și cu design atrăgător, pentru a surprinde tendințele și temele esențiale ale industriei energetice românești: știri, analize și opinii din partea unor personalități direct implicate în decizia la nivelul reglementatorilor și al companiilor celor mai dinamice. În această ediție se regăsesc între altele articole și contribuții consistente avându-i în prim plan pe Bogdan Badea (Hidroelectrica), Roland Python (Ambasada Elveției), Ozcan Cavus (Enerjisa, Turcia).

Primele pagini din acest număr sunt disponibile în pagina dedicată revistei energynomics.ro. Tot aici puteți citi toate numerele anterioare, în format electronic. Pentru contribuții editoriale sau propuneri de colaborare în numerele viitoare, scrie-ne la adresa office at energynomics.ro.

Dacă vrei să te abonezi la numerele viitoare, în format tipărit, scrie-ne la adresa office at energynomics.ro și te vom contacta pentru a te include în lista de distribuție.

Un comentariu la „Companii de peste trei miliarde de euro au prezentat tendințele anului la Spring Cocktail 2018”

  1. Pingback: Tendințele anului 2019 în energetica din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *