Comunitatea energetică din România a sărbătorit performanțele din industrie la cea de-a șaptea ediție a premiilor pentru excelență în energie Energynomics Awards! Încă o dată, platforma de comunicare Energynomics a propus cadrul în care să fie premiate cele mai meritorii companii, proiecte și personalități ale anului în energie. Varinia Radu, fondatoare și director executiv al publisher-ului Wing Media Energy Consulting, a deschis seara de gală a energiei, desfășurată la Cercul Militar Național din București.
Cinci invitați speciali a avut apoi scurte intervenții în care au sintetizat anul 2019, anticipând totodată tendințele anului 2020: Virgil Popescu, ministrul Economiei, energiei și mediului de afaceri, Zoltan Nagy-Bege, vice-președinte al ANRE, Sorin Gal, Director general Direcția Generala Gestionare, Evaluare și Concesionare Resurse/Rezerve Petrol, ANRM, Cristian Bădescu, reprezentant special pentru securitatea energetică, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Răzvan Orășanu, consilier personal al președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
CITEȘTE ȘI INTERVIU Bogdan Chirițoiu: În energie avem nevoie de noi mecanisme de piață
Seara a fost dedicată anunțării câștigătorilor și decernării premiilor Energynomics pentru cele 10 categorii. În acest an, juriul a fost alcătuit din: Alexandru Pătruți, consilier CNR-CME, Elena Popescu, director general în Ministerul Economiei, energiei și mediului de afaceri, Ionuț Purica, Academia Română, Florin Rădoi, Director General al Direcției Generale licențe, tarife, monitorizare investiții, ANRE, Sorin Elisei, Deloitte România, Bogdan Văduva, partener KPMG România, Andreea Mitiriță, partener PwC România, Vasile Iuga, expert independent, Lăcrămioara Diaconu, expert independent.
Responsabilitate socială – MOL România
Premiul pentru Responsabilitate socială a fost câștigat de MOL România, pentru inițiativa de a construi un heliport pe acoperișul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “M. S. Curie”, împreună cu Asociația Inima Copiilor. La această categorie au mai fost nominalizate CEZ România – Ucenic Electrician, CEZ România – CODE Kids, CEZ România – Maratonul Olteniei, Energy Policy Group – România Eficientă, Siemens România – Lia Benschi, Vestra Industry – Borcanul cu ficțiune.
Eficiență energetică – Energy Policy Group pentru programul “România Eficientă”
Energy Policy Group – EPG a lansat în acest an programul ”România eficientă”, cu susținerea OMV Petrom, cel mai mare jucător pe piața energiei din România. OMV Petrom va contribui cu 4 milioane de euro la acest program, în perioada 2019-2022, pentru promovarea eficienței energetice la nivel național, prin campanii de informare publică, programe de educație și finanțarea unor proiecte pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor publice. Celelalte nominalizări au venit de la Alro, Servelect și Termoline.
Finanțarea anului – Transelectrica
Premiul pentru Finanțarea anului a fost câștigat de Transelectrica pentru finanțarea europeană nerambursabilă în valoare de 33,43 milioane de euro, pentru construcția Liniei Electrice Aeriene 400 kV Gutinaș – Smârdan, obținută prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. La această categorie au mai fost nominalizate Denisson Energy & Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE, Uztel și First Bank.
Premiul pentru Managerul anului – Adrian Volintiru – directorul general al Romgaz
Premiul pentru Managerul anului a fost câștigat de Adrian Volintiru – directorul general al Romgaz, pentru gestionarea acțiunilor vizând dezvoltarea de proiecte de interes comun în plan internațional între care memorandum-ul cu SOCAR, implicarea în proiectul LNG de la Alexandropoulos. La această categorie au mai fost nominalizați Cosmin Ghiță – Nuclearelectrica, Petre Stroe – MET România Energy, Sabin Posea – Eximprod, Victor Ionescu – OPCOM.
Premiera anului – RWEA, pentru programul de reconversie a minerilor din Valea Jiului
Premiul pentru Premiera anului a revenit asociației industriei eoliene din România – RWEA, pentru programul de pregătire și reconversie profesională pentru persoanele din zonele dependente de minerit. În următorii 10 ani, RWEA își propune reconversia a aproximativ 5.000 de specialiști în energie eoliană și 3000 în distribuția de energie electrică. Printre proiectele nominalizate la una dintre cele mai disputate categorii din acest an s-au numărat cele de la Bursa Română de Mărfuri, Eximprod, Hidroelectrica, OMV Petrom, Phoenix Contact, Romgaz, Termoline.
Premiul “Mihnea Constantinescu” pentru excelență în serviciul public – Luminița Odobescu
În premieră, Energynomics a acordat în 2019 premiul “Mihnea Constantinescu” pentru excelență în serviciul public, instituit în urmă cu un an. Juriul a decis ca distincția să revină doamnei ambasador Luminița Odobescu, șeful delegației permanente a României la Bruxelles, pentru coordonarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene (ianuarie – iunie 2019). Președinției României a făcut un pas important pentru adoptarea unei forme revizuite a Directivei Gazelor, extrem de importantă pentru consolidarea securității energetice a Uniunii Europene, prin introducerea unor garanții că regulile Uniunii Energetice se vor aplica și în cazul conductelor de gaze către și din țările terțe.
Statueta Energynomics a fost înmânată de Sandu Constantinescu, fratele regretatului Amb. Mihnea Constantinescu, doamnei Mihaela Ștefan, Director General în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Domnia sa a transmis un mesaj din partea ES Luminița Odobescu.
Tranzacția anului – Ingka Group
Premiul pentru Tranzacția anului a revenit Ingka Group, pentru achiziția a 80% din participația Vestas Wind System în subsidiarele sale românești, care dețin parcurile eoliene Pantelimon, Pegasus și Apollo Printre nominalizări s-au mai numărat AIK Energy și CEE Equity Partners.
Premiul pentru reușite extraordinare – Black Sea Oil&Gas
Pentru decizia finală de investiție în Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia, de la Marea Neagră, luată în condiții dificile și după eforturi de peste un deceniu, compania Black Sea Oil&Gas a fost recompensată cu Premiul pentru reușite extraordinare. Alte nominalizări au venit de la Bursa Română de Mărfuri, Asociația Solar Decatlon București – EnergiaTa, Eximprod, OMV Petrom, Transgaz.
Premiul pentru întreaga carieră – Domente Vasile și Gheorghe Manole, grupul Eximprod
Premiul pentru întreaga carieră a fost decernat domnilor Domente Vasile și Gheorghe Manole, fondatorii grupului Eximprod, unic producător român pentru mai multe categorii de produse și echipamente, o companie recunoscută pentru spiritul inovativ în industria electroenergetică – o organizație care a împlinit în acest an 25 de ani de activitate.
Tânărul profesionist în energie – Cosmin Ghiță, Distribuție Oltenia, grupul CEZ România
Director Direcția Digitalizare și Inovare, în cadrul Distribuție Oltenia, Cosmin Ghiță a coordonat implementarea proiectului SMART Transformation, inițiat în 2016, prin intermediul căruia operatorul Distribuție Oltenia și-a propus să devină o companie digitalizată, cu o strategie solidă de automatizare și tehnologii smart. Printre nominalizații la această categorie s-au mai numărat Andreea Ioana Ilie (SIER), Ionuț Predoiu (CE Oltenia) și Valentin Gârleanu (Centrul de Cercetare 3NanoSAE, Universitatea din București).
Din 2013, premiile oferite de Energynomics au rolul de a recunoaște și răsplăti reușita și bunele practici în sectorul energetic din România. Partenerii Energynomics din acest an au fost Electrica SA, Enevo Group, EximBank, Eximprod, Hidroelectrica, MET România Energy, Nuclearelectrica, OMV Petrom, ROPEPCA, Ridgid-Emerson, Romgaz, Stratum Enclosures, Transelectrica, Transgaz, Valvis Holding.
Partenerii strategici ai energynomics Awards 2019 au fost ACUE, ARBIO, AFEER, AIIR, ARPEE, CNR-CME, EFdeN, EPG, FPPG, PATRES, ROEC, ROPEPCA, RPIA, RWEA, RBSTA.
Partenerii media ai Energynomics Awards 2019 au fost: BusinessMark, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, Bursa.ro, Radio România Actualități
Partener monitorizare: Klarmedia
Băuturi oferite de Domeniile Sâmburești, Aqua Carpatica, Crama Histria.