4 giganți internaționali – ABB, Eaton, Emerson, Valmet – și experți locali, alături de vicepreședintele ANRE Zoltan Nagy-Bege au prezentat la București exemple de bune practici și scenarii privind viitorul eficienței energetice în România. Peste 150 de participanți au fost prezenți la Palatul Parlamentului, unde energynomics.ro și DK Expo au organizat al 5-lea eveniment din acest an în seria dedicată eficienței energetice: „Eficiență energetică – bune practici și scenarii de viitor”, în cadrul campaniei naționale “Eficiență energetică pentru rezultate care contează”.
Oficialul ANRE a deschis conferința prezentând două dintre direcțiile de acțiune ale Autorității relevante din perspectiva eficienței energetice: accelerarea integrării regenerabilelor în mix-ul energetic național și reducerea sărăciei energetice. Zoltan Nagy-Bege a insistat asupra nevoii unei mai bune comunicări, în principal către administrațiile publice și consumatorii finali, a oportunităților care vin odată cu acțiunile de creștere a eficienței energetice. “Primăriile trebuie să înțeleagă că elaborarea rapoartelor privind eficiența energetică la nivel local le ajută să identifice problemele pe care le au și metodele prin care pot acționa în mod eficace”, a precizat Zoltan Nagy-Bege.
Oficialul ANRE a anunțat reluarea discuțiilor cu părțile implicate în vederea realizării unui contract cadru pentru contracte de tip ESCO, folosite deja în industrie, dar aproape deloc de autoritățile publice. “Avem un grup de lucru are se reunește săptămânal pentru a propune acest document”, a precizat Zoltan Nagy-Bege. “Sunt implicați și cei de la Ministerul de Finanțe, de la Ministerul Dezvoltării, precum și reprezentanți ai marilor companii reunite în Amcham. Discutăm articol cu articol pentru identificarea barierelor legislative din calea introducerii acestor contracte care pot ajuta la depășirea limitelor bugetare de la nivelul municipalităților.”
Competitivitate prin UPS-uri de eficiență maximă
Cu o istorie de peste 185 de ani, companiile care alcătuiesc grupul Eaton furnizează tehnologii de gestionare a energiei care sunt mai fiabile, mai eficiente și mai sigure, a subliniat Gabriel Tache, Country Manager Eaton Electric. Tache a expus patru dintre zonele de acțiune principale ale momentului:
- Transport – soluția IntelliConnect îmbunătățește timpul de bună funcționare a flotelor
- Mașini-unelte – soluții electro-hidraulice integrate îmbunătățesc consumul de energie
- Micro-rețele – revenire rapidă a alimentării, cost redus al energiei
- Iluminatul stadioanelor – LED-urile, pentru eficiență îmbunătățită, confort și siguranță în casă și la locul de muncă
Ca exemplu concret, Gabriel Tache s-a referit la nivelul de eficiență energetică atins cu ajutorul echipamentelor UPS dezvoltate de Eaton (VMMS Efficiency și ESS Efficiency), precum și la perspectiva ca UPS-urile să asigure rezerva de frecvență, cu un impact considerabil asupra competitivității sistemelor în care sunt instalate. “Rezervele sunt necesare pentru a completa reglarea de frecvență obligatorie pentru a corecta variațiile de frecvența ale rețelei și raportul ofertă-cerere în condiții de prognoze inexacte și defecțiuni”, a precizat Gabriel Tache. Între scenariile anticipate de Eaton, Gabriel Tache s-a referit și la creșterea capacităților de stocare a energiei, pentru o mai bună integrare a regenerabilelor, având ca efect reducerea emisiilor de CO2. În linie cu directivele europene din domeniu, Eaton se implică și în alte grupe de produse, precum motoare electrice, pompe și ventilatoare.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI GABRIEL TACHE
Transformarea digitală devine esențială în crearea de valoare
În intervenția domniei sale, Sebastian Ferecuș, General Manager South East Europe Emerson Automation Solutions, a prezentat portofoliul de produse și servicii pentru automatizare, subliniind că “următoarea etapă în crearea valorii va fi posibilă prin transformarea digitală”.
Reprezentantul Emerson a expus competențele de bază în procesul de transformare digitală: flux de lucru automatizat, suport în luarea deciziilor, întărirea calificării forței de muncă, mobilitate și managementul schimbării. Adoptarea celor mai bune practici, folosind programul „Operational Certainty” și tehnologiile IIoT, va ajuta companiile să atingă performanțe de top în patru domenii pe care acestea le cuantifică:
- Siguranță – de trei ori mai puține incidente de proces
- Producție – costuri de operare mai mici cu 20% și o rată de utilizare cu 10% mai mare
- Fiabilitate – disponibilitate cu 4% mai mare (15 zile în plus, pe an) și costuri de mentenanță reduse la jumătate
- Protecția mediului – consum de energie redus cu 30% și emisii de CO2 cu o treime mai mici
“Ecosistemul digital PlantWeb, de la Emerson, permite atingerea unor performanțe de vârf pe baza celui mai larg portofoliu integrat de soluții IIoT”, a declarat Sebastian Ferecuș.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI SEBASTIAN FERECUȘ
Valmet DNA – automatizare pentru operare eficientă
Christian Pescher, Sales Manager EPS (Energy and process systems), Automation Business Line, Austria/CEE Valmet GesmbH a prezentat soluțiile pentru eficiență energetică prin automatizare a unui grup industrial cu o vechime de 220 de ani și peste 12.000 de angajați în toată lumea. Valmet DNA este numele platformei în care grupul integrează abordările (echipamente, servicii etc), inclusiv printr-o interfață de utilizare “pentru operare eficientă”.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CHRISTIAN PESCHER
Valmet este activ în România prin compania brașoveană Control Point, al cărei director general, Romulus Berdei, s-a referit la câteva dintre ariile de interes din prezent. „Echipamente instalate de grupul Valmet în urmă cu două-trei decenii sunt în continuare în funcțiune, în România, și la unele dintre ele asigurăm servicii de mentenanță sau de audit”, a subliniat Romulus Berdei. “La nivel european, de mulți ani, suntem parteneri cu Valmet în numeroase proiecte, în principal în sectorul de biogaz. Ne așteptăm ca acest tip de proiecte – waste to power, biomasă, biogaz – să înceapă să apară și în România, odată ce cadrul legislativ va fi clarificat”, a precizat directorul Control Point.
Pionierat în e-mobilitate de la ABB
Constantin Ichimoaei, director executiv în cadrul ABB România, a abordat tema mobilității electrice, insistând asupra oportunităților și provocărilor pe care autovehiculul electric le propune. “ABB a fost și rămâne un pionier în identificarea și aplicarea ideilor revoluționare de care avem nevoie în prezent”, a subliniat reprezentantul ABB. Domnia sa a prezentat principalele tendințe care se fac deja simțite în sistemele energetice și care vor influența evoluția rețelelor electrice ale viitorului:
- implementarea pe scară largă a surselor regenerabile de energie în toate regiunile
- penetrarea masivă a vehiculelor electrice conectate la rețea
- schimburi de energie la pachet cu transferul de date („Internetul Energiei”)
- inteligența artificială care face posibile procese autonome complexe
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CONSTANTIN ICHIMOAEI
În istoria destul de scurtă a echipamentelor de încărcare pentru mașinile electrice, ABB se regăsește cu numeroase premiere și a contribuit la un progres care înseamnă putere mai mare și durată de încărcare mai mică. “Cel mai bun exemplu este încărcătorul Terra High Power, lansat recent, care operează cu puteri de până la 350 kilowați și asigură posibilitatea autovehiculelor să parcurgă o distanță de până la 200 de kilometri, cu o încărcare de numai 8 minute”, a precizat Constantin Ichimoaei. Aceste evoluții tehnologice, alături de cele consemnate de producătorii de baterii, permit ca modelele auto ale viitorului apropiat să fie tot mai mari; deja sunt disponibile primele SUV-uri electrice, iar multe altele vor fi lansate în următorii trei ani.
Prin reducerea pierderilor putem acoperi creșterea de consum estimată
Intervenția lui Ștefan Opriș, marketing manager la Lisscom Brașov, a fost o pledoarie pentru o schimbare de perspectivă în ceea ce privește răspunsul optim la tendințele identificate în domeniul energetic. Mai exact, și în România, la fel ca pe plan global, anticipăm că urbanizarea va fi însoțită de creșterea consumului de energie. Spre deosebire de statele dezvoltate din Europa, în plan național există un potențial de circa 40% de reducere a consumurilor prin eficientizare. “În loc să investim în creșterea capacităților de generare, pentru acoperirea consumului viitor, putem investi cu mult mai puțin în creșterea eficienței energetice”, propune Ștefan Opriș.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ȘTEFAN OPRIȘ
Și în cazul Lisscom, abordarea presupune soluții de monitorizare, automatizarea și control care și-au dovedit deja viabilitatea în proiectul finalizat în municipiul Cluj-Napoca. “Exemplu nostru de bune practici în domeniul eficientizării energiei se referă la monitorizare completă și complexă a instalațiilor termice din 73 de clădiri publice, care ne-au arătat că putem economisi peste 30% din cheltuielile generate de consumurile de energie și administrare a instalațiilor”, a subliniat Opriș.
Colaborare pentru standarde de calitate
Obligațiile de certificare în domeniul eficienței energetice impun acțiuni de monitorizare, realizarea unui audit și apoi implementarea unor măsuri concrete, au observat unii dintre participanții la discuții. Iar “standardele nu apar de niciunde, ci sunt elaborate de experți și sunt actualizate periodic”, a explicat dr. ing. Doina Dragomir, expert principal standardizare în cadrul Asociației de Standardizare din România – ASRO.
DESCARCĂ PREZENTAREA DOINEI DRAGOMIR
Doina Dragomir a pledat pentru participarea specialiștilor firmelor producătoare de echipamente și ai companiilor din domeniul energiei, în calitate de membri ai comitetelor tehnice române, pentru elaborarea proiectelor de standarde naționale, europene și internaționale. „Aplicarea standardelor asigură sustenabilitatea infrastructurilor” a subliniat expertul citat, “și este nevoie de desemnarea experților români în grupurile de lucru ale comitetelor tehnice europene și internaționale pentru elaborarea standardelor de interes”.
Evenimentul a fost organizat de energynomics.ro și DK Expo, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB România, Control Point powered by Valmet, Dynoteq Technology, Eaton România, Emerson, Lisscom Brașov.
Ca urmare a inițiativei reușite din 2017, energynomics.ro organizează a doua campanie media pentru eficiență energetică în țară! Campania se va desfășura în limba română, sub titlul “Eficiență energetică pentru rezultate care contează“ – un nume care aliniază concepte, informații și soluții menite să promoveze eficiența energetică în rândul publicului țintă.
Aceasta este o campanie cu scopul de informare și educare a factorilor de decizie din autoritățile publice și din companii – de la start-up-uri și IMM-uri la întreprinderile cele mai mari. Obiectivul asumat este să influențăm pozitiv atitudinea și comportamentul acestora cu privire la necesitatea și beneficiile aplicării auditurilor energetice, cu exemple de acțiuni și tehnologii pentru creșterea eficienței energetice.
Participare
Accesul la conferință este deschis tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza confirmării de participare transmise de energynomics.ro. Ne poți scrie la office @ energynomics.ro pentru a solicita o invitație!
În intervalul martie-noiembrie 2018 am programat șase conferințe cu scopul de a sublinia necesitatea și beneficiile implementării auditurilor energetice, cu exemple de acțiuni și tehnologii pentru creșterea eficienței energetice.
Conferințele anului 2018 în cadrul campaniei de comunicare “Eficiență energetică pentru rezultate care contează”
- 14 martie, Iaşi – Eficiență prin automatizare și stocarea energiei Articol post-eveniment
- 26 aprilie, Cluj-Napoca – Optimizarea consumului de energie (stocare, monitorizare, design industrial) Articol post-eveniment
- 22 mai, Timișoara – Automatizare industrială și stocarea energiei pentru eficiență energetică Articol post-eveniment
- 4 iulie, Constanța – Inovație și soluții verificate pentru eficiență energetică Articol post-eveniment
- 17 octombrie, Craiova
- 14 noiembrie, Oradea
Tematică
- Servicii energetice: Prevederile legale și soluții pentru stimularea pieței serviciilor energetice, echilibrare și flexibilitate energetică
- Informarea consumatorilor – aspect vital în promovarea eficienței energetice
- Centrale termice și încălzire: evaluarea potențialului de creștere a eficienței în cogenerare și încălzire centralizată
- Obligații, audituri și monitorizare: opțiuni de implementare și probleme privind monitorizarea
- Planuri de acțiune naționale pentru eficiență energetică – mobilitatea electrică, inițiative locale
Pingback: CONFERINŢA „EFICIENȚA ENERGETICĂ ÎNCEPE CU MONITORIZAREA ȘI SE BAZEAZĂ PE AUTOMATIZARE” ORGANIZATĂ DE ENERGYNOMICS.RO, ÎN ZIUA DE MARŢI, 18 SEPTEMBRIE 2018, ÎN CADRUL INTERNATIONAL ELECTRIC & AUTOMATION SHOW 2018, MUNICIPIUL BUCUREŞTI -
Pingback: Oradea: soluții mature și noi promisiuni de eficiență energetică