Schema de sprijin pentru regenerabile și-a produs efectele, au constatat participanții la atelierul dedicat acestui sector în organizarea EUFORES, la Palatul Parlamentului din București. Pentru a atinge noile ținte asumate la nivel european – 35% pentru România, în 2030, va fi nevoie de noi investiții ce pot fi atrase doar printr-un cadru legislativ stabil și predictibil.
De la 3 producători în domeniul energiei regenerabile, în 2005, România a ajuns, în 2017, la 774 de producători, a precizat vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege. Dezvoltarea sectorului a însemnat investiții cumulate de peste 8 miliarde de euro, cel mai mare volum atras prin intermediul unei singure legi, a precizat Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților. Mulțumită electricității produse din surse regenerabile, prețul de producție al curentului electric s-a redus cu 30%, a adăugat Iancu.
Vulnerabilități și impotențe locale
Ca urmare a celor 4 ordonanțe de urgență și o hotărâre de guvern prin care a modificat legea inițială, România are o problemă de încredere în fața investitorilor. Micii producători, mai ales, au motive încă și mai serioase de nemulțumire: numărul mare de certificate verzi nevalorificate, prețul la care se comercializează energia regenerabilă și dificultățile de tranzacționare de pe piața de electricitate pun sub semnul întrebării supraviețuirea a sute de firme.
La 10 ani distanță de la introducerea prosumatorilor în legislație, Autoritatea reglementare și Ministerul Finanțelor Publice nu au reușit să pune în funcțiune regimul fiscal al autoconsumului casnic pentru persoanelor fizice neautorizate care își instalează capacități de producție de energie regenerabilă. Totuși, Zoltan Nagy-Bege s-a referit la posibilitatea ca prin modificările aflate în analiza Parlamentului să fie introdusă posibilitatea de compensare a producției injectate în rețea cu electricitatea consumată, pentru a încuraja măcar în parte dezvoltarea micii producții distribuite.
Obligații și oportunități europene
Jan Geiss, secretar general al EUFORES, a observat că majoritatea temelor dominante din România se regăsesc la nivel european. “Se poartă discuții foarte intense la Bruxelles, unde în curând trebuie finalizat setul de măsuri reunite sub numele “Pachetul privind Energia Curată” – „Clean Energy Package”, iar contribuția României este importantă pentru că poate aduce argumente decisive”, a precizat Geiss. La rândul său, Claude Turmes, președintele EUFORES, a transmis un mesaj înregistrat în care a apreciat că țara noastră poate fi unul dintre marii câștigători ai tranziției energetice. Pentru aceasta, Turmes a cerut sprijinul prietenilor regenerabilelor din România în eforturile EUFORES vizând introducerea a trei noi elemente de susținere:
- un instrument financiar de reducere a costurilor de capital în statele de la periferia UE
- continuarea finanțării pentru regenerabile și eficiență energetică prin fonduri structurale
- noi scheme de sprijin pentru o tranziție justă în regiunile dominate de mineritul energetic
Prezent la conferință, ministrul Energiei Anton Anton a insistat asupra necesității ca România să mențină un mix energetic echilibrat, element central al strategiei naționale care va fi finalizată până la sfârșitul anului. “Clean Energy Package nu trebuie să fie un pat al lui Procust”, a declarant Anton.
La rândul său, vicepreședintele ANRE Zoltan Nagy-Bege a adus în atenție faptul că directiva Clean Energy Package sugerează ideea de a nu mai fi aplicate tarife suplimentare pentru racordarea centralelor RES la rețelele de transport și distribuție. “Acea taxă de întărire de rețea care a fost introdusă în urmă cu câțiva ani în legislația secundară cu siguranță va fi rediscutată și va trebui să găsim soluții împreună cu actorii implicați – distribuție, transportatori și investitori”, a declarat Zoltan Nagy-Bege.
În intervenția domniei sale, Martin Moise, prim vicepreședinte al PATRES, a avertizat că peste 50% din contribuția surselor regenerabile provine, de fapt, din utilizarea extensivă a lemnului de foc pentru încălzire. Pentru a se îndrepta cu șanse către o contribuție de 35% a regenerabilelor în consumul total de energie, sunt obligatorii noi investiții, iar biomasa este marea absență care ar putea face diferența în anii care vin.
Despre EUFORES
EUFORES – Forumul European pentru Surse de Energie Regenerabilă este o rețea de europarlamentari reunind membri din toate grupurile politice majore din Parlamentul European, precum și din parlamentele naționale ale statelor membre. Ca organizație non-profit fondată în 1995 de către membri ai Parlamentului UE și alți actori-cheie, EUFORES promovează utilizarea surselor regenerabile de energie și eficiența energetică în Europa.
Este greu de imaginat nivelul perfidiei unei astfel de congres . Ca sa nu fiu convins ca oamenii astia au consumat inutil oxigenul din aer in zilele alea am cautat SINGURA PROBLEMA A REGENERABILELOR : CUM SA AIBE ACCES IN PIATA SERVICIULUI UNIVERSAL n-am gasit intelectualul sa fi piuit ceva pe tema asta