Bogdan Tudorache
Garanti Bank a devenit prima bancă din România care a primit un împrumut de la IFC destinat investițiilor din domeniul eficienței energetice și a energiei regenerabile.
După cum a relatat energynomics.ro anterior, Garanti Bank, una dintre cele mai dinamice bănci de pe piața locală, a încheiat un acord de împrumut de 55 milioane euro cu International Finance Corporation (IFC), instituție membră a Grupului Banca Mondială, vizând finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) și a proiectelor sustenabile de eficiență energetică. Principalul scop al liniei de credit, care va beneficia de dobânzi avantajoase – la fel ca în cazul oricărui împrumut co-finanțat de instituțiile financiare internaționale (IFIs) – este de a înscrie tot mai multe proiecte din România principiilor acordului climatic de la Paris.
Acesta este al șaptelea acord pe care Grupul Garanti România îl încheie cu IFC, în ultimii șapte ani. Împreună cu această nouă linie de credit, începând din 2012, IFC a acordat Grupului Garanti 157 de milioane de euro, cu scopul sprijinirii IMM-urilor locale.
Noul credit se înscrie unor inițiative generoase lansate de IFIs în România. În 2017, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acordat o linie de credit de 40 de milioane de euro Băncii Transilvania, urmată de o linie de 45 de milioane de euro către UniCredit, pentru dezvoltarea investiţiilor de eficienţă energetică în sectorul rezidenţial din România. Lansat în 2017, cu o finanţare totală de 100 de milioane de euro, Programul de finanţare Green Economy Financing Facility (GEFF) are ca obiectiv creşterea investiţiilor de eficienţă energetică din sectorul rezidenţial local.
Creșterea intermedierii financiare este vitală pentru susținerea fluxului de credite către segmentul IMM-urilor, unul dintre pilonii principali ai economiei României. “Este important să deschidem orizonturi noi, să susținem IMM-urile, cât și companiile care dezvoltă proiecte eficiente din punct de vedere energetic, precum și pe cele care adoptă tehnologii bazate pe energie regenerabilă. Suntem, așadar, onorați să semnăm acest acord cu IFC și să ne reiterăm angajamentul pe termen lung față de România. De-a lungul anilor, Garanti Bank a dezvoltat un parteneriat solid cu IFC și ne bucurăm că avem o viziune comună în ceea ce privește susținerea, atât a sustenabilității, cât și a dezvoltării afacerilor”, a declarat Ufuk Tandoğan, CEO Garanti Bank România.
IFC este unul dintre principalii investitori internaționali din economia românească și un susținător important al dezvoltării sectorului privat, la nivel global. Garanti Bank se clasa în 2017 pe locul zece în topul activelor nete, cu un profit de peste 100 milioane de lei.