Utilizarea reactoarelor de la Cernavodă pentru producţia de energie a dus la evitarea emiterii unei cantităţi de 170 de miliarde de tone de dioxid de carbon în atmosferă şi a permis înfiinţarea a peste 11.000 de locuri de muncă, a declarat, marţi, Cosmin Ghiţă, director general al Nuclearelectrica, în cadrul conferinţei Canada – Romania Partnership in Nuclear Technologies, organizată de Energynomics.ro.
“De la punerea în funcţiune a unităţilor de la Cernavodă, s-a evitat emiterea unei cantităţi de 170 de miliarde de tone de dioxid de carbon în atmosferă, au fost create peste 11.000 de locuri de muncă, inclusiv în industria orizontală, cu posibilitatea de a creşte numărul locurilor de muncă la 19.000, iar reactoarele au contribuit la Produsul Intern Brut al României cu aproximativ 600 de milioane de euro anual”, a spus Ghiţă.
El a arătat că, potrivit datelor Agenţiei Internaţionale Nucleare, România, prin unităţile sale nucleare, a avut un factor de producţie foarte ridicat în perioada 2017-2019, ceea ce ne propulsează în top la nivel global în acest domeniu, potrivit Agerpres.
“Unitatea a doua, cu un factor de 93,3%, ocupă prima poziţie, iar Unitatea 1, cu 89,7% ocupă a treia poziţie, din peste 400 de reactoare care sunt în funcţionare la nivel mondial. România ocupă un loc în top, cu un total de 91%, este un standard de excelenţă cu care ne mândrim”, a mai spus oficialul Nuclearelectrica.