Președintele Directoratului Hidroelectrica se așteaptă ca profitul din 2018 să depășească 2 miliarde de lei, în ciuda secetei de peste an, care va persista în următoarele luni. În primele trei trimestre, compania a înregistrat deja o producție și un profit net mai mari decât cele aferente întregului an 2017.
„S-a bătut orice record. Pe primele nouă luni am avut venituri din exploatare de 3,2 miliarde de lei, cât în tot anul 2017, iar profitul brut a fost de 1,98 miliarde de lei, în contextul în care în tot anul trecut am generat 1,6 miliarde”, a declarat Președintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, în cadrul unei conferințe organizate de Focus Energetic.
Badea a precizat că, în primele nouă luni ale acestui an producția de energie electrică a companiei a fost de 14,19 TWh, mai mare decât cea înregistrată pe întreg parcursul anului trecut (14,04 TWh). Potrivit directorului general al Hidroelectrica, gradul de umplere al lacurilor era la finalul lunii octombrie de 70%, cu mult mai ridicat față de cota 57% consemnată în octombrie 2017, chiar în condițiile în care „de la sfârșitul lui iulie avem o secetă continuă”.
”Filosofia noastră de afaceri presupune însă mai mult decât obținerea de profit, așa cum am subliniat în numeroase rânduri”, spunea Badea, pentru energynomics.ro, în primul trimestru, pentru a continua: “Avem în centrul priorităților proiectele de retehnologizare și realizarea programelor anuale de mentenanță, dar și dezvoltarea unor proiecte noi și rezolvarea situației investițiilor cu funcțiuni complexe. De asemenea, urmărim cu interes identificarea de noi oportunități de investiții în țară sau în regiunile adiacente”.
La conferința Focus Energetic, directorul Hidroelectrica a prezentat primele date concrete ale planului de afaceri pe următorii cinci ani: 5,56 miliarde de lei pentru investiții, în care sunt incluse “investiții noi, retehnologizări, modernizări, mentenanță cu capitalizare și achiziții de participații, extinderea portofoliului Hidroelectrica”. Planul prevede capacități de producție suplimentare pentru Hidroelectrica de 580 de MW, dintre care peste 200 de MW pe bază de surse regenerabile solare sau eoliene.
Răspunzând unei întrebări lansate de energynomics.ro, Bogdan Badea a sugerat că volumul de investiții de 5,6 miliarde de lei, pentru următorii cinci ani, nu ar fi pus în pericol de menținerea unei presiuni din partea acționarului majoritar pentru încasarea de dividende la cote maxime, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani. “Volumul investițional pe care ni l-am propus este unul prudent, adaptat la situația din România, în care ne confruntăm cu o birocrație excesivă la nivelul autorităților în legătură cu orice aviz sau autorizație. Schimbările de legislație în foarte multe zone afectează Hidroelectrica și indicatorii economici ai tuturor investițiilor, așa că am decis să ne propunem un plan de investiții adaptat realităților”, a explicat Bogdan Badea.