A șasea ediție a premiilor pentru excelență în energie energynomics Awards a sărbătorit câștigătorii anului 2018! Încă o dată, platforma de comunicare energynomics.ro a premiat cele mai meritorii companii, proiecte și personalități ale anului în energie. Varinia Radu, fondatoare și director executiv al publisher-ului Wing Media Energy Consulting, a deschis seara de gală a energiei, desfășurată la Cercul Militar Național din București.
Trei invitați speciali a susținut apoi discursuri de bilanț pentru anul 2018, anticipând totodată tendințele anului 2019: Niculae Havrileț, consilier personal în cadrul Cabinetului ministrului Energiei Anton Anton, Julian Popov, European Climate Foundation Fellow, și László Gyerkó, consilier și membru al plenului Consiliului Concurenței.
Seara a fost dedicată anunțării câștigătorilor și decernării premiilor energynomics pentru cele 9 categorii. În acest an, juriul a fost alcătuit din: Alexandru Pătruți, consilier CNR-CME, Elena Popescu, director general în Ministerul Energiei, Ionuț Purica, Academia Română, Radu Bădiță, secretar general ANRE, Sorin Elisei, Deloitte România, Valeriu Binig, partener EY România, Vasile Iuga, expert independent.
Responsabilitate socială – CE Oltenia
Premiul pentru Responsabilitate socială a fost câștigat de CE Oltenia, pentru programul „Învățământ dual”. Celelalte proiecte nominalizate au venit de la CE Oltenia – Tehnologii de depoluare, CEZ România – Generatorii de Bine, CEZ România – Maratonul Olteniei, NIS Petrol – Creștem România Rurală, OMV Petrom – Tehnologie pentru studenții de la ASE.
Eficiență energetică – Autobuze electrice în municipiul Cluj-Napoca
Cluj-Napoca este primul oraș din România care deține și a pus în funcțiune o flotă de autobuze electrice pentru transportul cetățenilor. Statueta energynomics.ro a fost înmânată de Adriana Grecu, general manager AON România, doamnei Oana Oaida, Șef Departament Marketing în cadrul Companiei de Transport Public Cluj-Napoca. Celelalte nominalizări au venit de la CEZ România, Primăria Râmnicu Vâlcea, Romgaz, Rompetrol, Universitatea din Craiova.
Premiul pentru reușite extraordinare – Profitabilitate record la Hidroelectrica
Rezultatele financiare deosebite obținute de Hidroelectrica în anul 2017 sunt susținute de creșterea profitabilității și în 2018, cu perspectiva atingerii unui nou nivel record. Alte nominalizări au venit de la CE Oltenia, CEZ România, Grupul Electrica, Enel, NIS Petrol, Ringhel.
Tranzacția anului – Transgaz a preluat Vestmoldtransgaz
Premiul pentru Tranzacția anului a revenit operatorului de sistem Transgaz pentru preluarea Vestmoldtransgaz. Printre nominalizări s-au mai numărat Mazarine Energy, Grupul MET, Monsson Operation.
Finanțarea anului – EximBank
Premiul pentru Finanțarea anului a fost câștigat de EximBank pentru finanțarea de 150 de milioane de lei acordată companiei Romelectro, unul dintre cei mai mari contractori generali pentru proiecte energetice din România. La această categorie au mai fost nominalizate Banca Comercială Română, BERD, Raiffeisen Bank.
IN MEMORIAM Amb. Mihnea Constantinescu
Probabil cel mai emoționant moment al serii a fost omagiul adus celui care a fost ES Ambasador Mihnea Constantinescu. ES Victor Micula, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a vorbit despre rolul determinant jucat de Amb. Mihnea Constantinescu în diplomația energetică românească, precum și de modelul formator pe care l-a avut asupra mai multor generații de înalți funcționari și oameni de stat în ultimele decenii. Alex Șerban, non-resident Senior Fellow, Brent Scowcroft Center on International Security Atlantic Council, a transmis un mesaj oficial, dar plin de căldură, din partea Atlantic Council, conturând un profil de excepție al ES Amb. Mihnea Constantinescu.
energynomics.ro a anunțat instituirea unei noi categorii de premiere, cu începere din 2019 – Premiul “Mihnea Constantinescu” pentru excelență în serviciul public. Premiul se acordă unei personalități care demonstrează la cel mai înalt nivel devotamentul, eficiența și eficacitatea eforturilor în serviciul public, care contribuie la creșterea gradului de informare a publicului, cu performanțe deosebite în administrația publică sau în promovarea de politici publice și legislație, relevante pentru domeniul energetic.
Premiera anului – EDPR România pentru prima stație de stocare a energiei din România
Premiul pentru Premiera anului a revenit companiei EDPR România, pentru punerea în funcțiune a primei stații de stocare a energiei din România alimentată din surse regenerabile. Printre proiectele nominalizate la una dintre cele mai disputate categorii din acest an s-au numărat cele de la Ecovis Ciurtin & Asociații, Green Spots, Haptic R&D Consulting, OMV Petrom, Ringhel.
Premiul pentru Managerul anului – Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica
Premiul pentru Managerul anului a fost câștigat de Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica, pentru gestionarea Pentru rezultatele financiare deosebite obținute de Hidroelectrica în anii 2017-2018. La această categorie au mai fost nominalizați Alina Popa – OMV Petrom Global Solutions SRL, Cosmin Ghiță – Nuclearelectrica, Petre Stroe – MET România Energy, Sorin Boza – CE Oltenia.
Premiul pentru întreaga carieră – Ion Lungu
Premiul pentru întreaga carieră a fost decernat domnului Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică Din România – AFEER.
Tânărul profesionist în energie – Mihai Toader-Pasti, FEL CNR-CME
Mihai Toader-Pasti (FEL CNR-CME) a fost recompensat pentru rolul decisiv jucat în reprezentarea României la cea mai importantă competiție internațională de case solare Solar Decathlon Middle East 2018, în calitate de co-fondator și manager general al EFdeN. Mihai Toader-Pasti a primit statueta energynomics Awards din partea Corinei Popescu, director general Electrica SA. Printre nominalizații la această categorie s-au mai numărat Andreea Ioana Ilie (SIER), Andrei Stoian (CE Oltenia) Constantin Ion Cosmin (SIER), Laura-Andreea Marin și Andreea Obreja (OMV Petrom).
Printre cei peste 150 de participanți la Gala premiilor energynomics 2018 au fost reprezentanți ai unor organizaţii precum ABB România, Academia Română, Adrem, AFEER, Ambasada Bulgariei, Ambasada Iordaniei, ANRE, ANRM, AON România, Balkan and Black Sea Petroleum Association, BCR, Camera de Comert si Industrie Romano Germana, CAPOS, CE Oltenia, CIS-GAZ, CMS Cameron McKenna, CNR-CME, CONPET, Consiliul Concurenței, CRE, CTP Cluj Napoca, EATON, ECA Regulatory, EDPR, EFdeN, Electrica SA, Emerson, Enel, Enel Smartastic Lab, Energy Review, Enevo, Euro Grup, European Climate Foundation, EximBank, ExxonMobil, EY, FPPG, Garanti Bank, General Investigation, Hidroelectrica, Hunt Oil, Jereh, Lubexpert, MAE, Marsh, Mazarine, Mega Company, MET, Ministerul Energiei, NIS Petrol, NNDKP, Phoenix Contact, Photon Energy, Ringhel, Romgaz, ROPEPCA, RRA, Schneider Electric, Guvernul României, Serban & Musneci, Siemens, SIER Tineret, Sixt, SMA, SOCAR, Societatea Inginerilor de Petrol si Gaze, Stratum Enclosures, Transgaz, Univers Ingineresc.
Din 2013, premiile oferite de energynomics.ro au rolul de a recunoaște și răsplăti reușita și bunele practici în sectorul energetic din România. Partenerii energynomics.ro din acest an au fost: AON România, Electrica, Emerson Ridgid, Enel România, Hidroelectrica, MET România Energy, NIS Petrol, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Petrotel LUKOIL, Romgaz.
Parteneri strategici ai energynomics Awards 2018 au fost ACUE, AFEER, AIIR, ARBIO, Camera de Comerț Româno-Germană, CNR-CME, EfdeN, EPG, ROPEPCA, RPIA, RWEA.
Partener monitorizare media: Klarmedia
Băuturile au fost oferite de Domeniile Sâmburești, Aqua Carpatica, Crama Histria.
Pingback: Am lansat numărul 21 al revistei energynomics.ro!
Pingback: Cluj-Napoca alocă 7,7 mil. lei pentru 36 de stații de încărcare
Pingback: energynomics Awards 2019 - întrebări frecvente
Pingback: FEL România are o nouă conducere, cu Mihai Toader-Pasti președinte