Primul autoturism echipat cu propulsie electrică fabricată de Icpe în România a ieșit din laborator și se pregătește de primul drum prin București. Icpe a sărbătorit 65 de ani de existenţă prin lansarea unui pachet complet de soluții pentru mobilitate electrică dezvoltat intern.
Principala componentă este soluția inovativă de propulsie electrică ce echipează demonstrativ un VW Beetle fabricat în 1966. Adaptat pentru acesta, experţii Icpe au folosit un motor electric de 22 kW şi 33 de cai putere, specificaţii apropiate de cele ale motorului originar. Motorul electric beneficiază de un sistem de control pentru încărcarea bateriilor ce urmează a fi brevetat.
„Am ales VW Beetle ca platformă de prezentare a echipamentelor noastre în primul rând pentru a senzibiliza opinia publică în ceea ce privește necesitatea unui transport ecologic, dar și pentru a demonstra că aproape orice automobil poate fi echipat cu propulsie electrică” a declarat Viorel Stanciu, coordonatorul echipei de cercetare în domeniul mobilității electrice din cadrul Icpe.
Pachetul mai cuprinde remorca fotovoltaică: o stație de încărcare pentru vehicule electrice de tip wall-box 230V-32A, realizată în conformitate cu standardelor europene, ce poate fi alimentată de un sistem independent de generare a energiei electrice.
Remorca fotovoltaică va fi scoasă la vânzare în câteva săptămâni, ca soluţie optimală atât pentru autorităţi publice (administraţii locale, CNADNR etc) şi administratori de parcuri industriale sau de business, cât şi pentru micile afaceri agricole care au nevoie de electritate în zonele neacoperite de reţeaua Transelectrica.
„Am început în 1950, având ca misiune electrificarea ţarii”, spune dr. ing. Ionel Popa – Director Centrul Servicii Profesionale din cadrul Icpe. „Ne-am asumat apoi misiunea de a contribui la dezvoltarea industriei româneşti, astfel că în 1990 eram prezenţi în toate sectoarele de activitate, de la agricultură la aviatică”, explică Ionel Popa. În acest an, Icpe aniversează 65 de ani de activitate ca un grup de companii care menţine un echilibru între cercetare şi producţie. Cu o echipă de 100 de cercetători, Icpe este activă în domeniul surselor noi de energie, în producţia de motoare şi cabluri electrice, oferă servicii energetică şi este cel mai activ promotor al implementării unor soluții de mobilitate electrică în România
Icpe este partener în mai multe proiecte europene de cercetare în domeniul mobilității electrice dintre care: Plus Moby, Free Moby, Go4sem, Demotest EV, precum și în mai multe proiecte naționale. Un exemplu reprezentativ este proiectul SIMOPEL pe care echipa Icpe îl coordonează și în cadrul căruia au fost dezvoltate sistemele de propulsie și de control pentru încărcarea bateriilor. Click pentru detalii despre proiectele de cercetare în derulare şi despre realizările Icpe.
În perioada 1-3 Octombrie 2015, Icpe, AVER – „Asociația pentru promovarea vehiculelor electrice în România” și SSIcpe – „Societatea Științifică Icpe”, organizează în „Parcul Solar Icpe” din Splaiul Unirii 313, o nouă ediție a EV 2015 CONFERENCE & SHOW.
Pingback: Icpe a aniversat 65 de ani de existenţă