Acasă » Evenimente Trecute » Mai mult decât tehnologie, eficiența energetică este o nouă înțelegere a viitorului (Cluj-Napoca, 26 aprilie)

Mai mult decât tehnologie, eficiența energetică este o nouă înțelegere a viitorului (Cluj-Napoca, 26 aprilie)

energynomics

Conferința „Eficiență prin automatizare și stocarea energiei” organizată de energynomics.ro, joi, 26 aprilie, la Cluj Napoca, a fost a doua din campania de informare “Eficiență energetică pentru rezultate care contează din acest an. Peste 50 de experți din Cluj-Napoca au participat la dezbaterile care au fost stimulate de șapte vorbitori de marcă, reprezentanți ai ANRE, MET România Energy, EnergoBit, Eaton România, Schneider Electric România, Lisscom Brașov și Bjorn Heizung.

Florin Roșian, coordonator al oficiului ANRE Cluj-Napoca, a expus prevederile legislative privind eficiența energetică in industrie, în contextul cadrului european și național pentru politicile climatice și energetice.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI FLORIN ROȘIAN

Domnia sa a insistat asupra programelor operaționale, subliniind că noua perspectivă financiară 2014-2020 prevede o nouă abordare în materie de programare strategică pentru politica de coeziune.

Eaton – stocare pentru toate tipurile de beneficiari

În prezentarea domniei sale, Cătălin Crivineanu, Partner Account Manager, Power Quality Department, la Eaton România, s-a referit la avantajele multiple cu care vin soluțiile de stocare a electricității.

Economii

  • Reducerea vârfurilor de sarcină
  • Securitatea aprovizionării
  • Mutarea sarcinii / Managementul cererii

Optimizarea activitățiiams eaton

  • Integrarea regenerabilelor
  • Sursă de alimentare de rezervă
  • Respectarea reglementărilor

Generarea de venituri

  • Prin reglarea frecvenței
  • Prin furnizarea de energie la comandă

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CĂTĂLIN CRIVINEANU

Cătălin Crivineanu a insistat asupra faptului că soluțiile Eaton sunt scalabile, de la nivelul unei gospodării, până la cel al marilor parcuri de generare din surse regenerabile.

„În România suntem la început de drum, dar avem toate soluțiile în portofoliu”, a precizat Cătălin Crivineanu. “Pentru o casă obișnuită, soluția de stocare poate fi amplasată pe un perete de rezistență, costă 4.000-4.200 de euro și vine cu o garanție de 5 ani.” Asemenea soluții se vând, mai ales în locurile conectate la rețea, unde beneficiarul poate vinde în rețea excedentul de producție, îmbunătățind astfel substanțial calculele privind recuperarea investiției, a explicat reprezentantul Eaton.

MET România Energy – eficiență energetică testată în proiecte realizate

Andrei Bucur, Business Development Manager la MET România Energy, a prezentat cartierul inteligent Popasului Residence, un proiect din nordul Bucureștiului unde casele au fost dotate cu panouri fotovoltaice și cu un sistem de smart home, menit să ușureze viața utilizatorului și în același timp să eficientizeze consumul de energie al locuinței. “Panourile fotovoltaice garantează un aport semnificativ la încălzirea locuinței și un cost redus la factura de întreținere”, a explicat Andrei Bucur. Mai mult decât atât, MET a proiectat și implementat o conexiune între sistemul de încălzire și panourile fotovoltaice, astfel încât, pe timp de iarnă, sistemul de încălzire pornește pe aer condiționat și încălzește clădirea până când se consumă bateriile. Din acel moment, sistemul oprește alimentarea cu energie electrică și pornește sistemul pe bază de gaze naturale, în prezent mai ieftine decât energia electrică.

O asemenea investiție reprezintă mai puțin de 10% din investiția totală în construcția unei case noi, iar sistemele prezentate pot fi folosite și în clădiri existente, întrucât instalarea lor este minim invazivă, a precizat Andrei Bucur.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ANDREI BUCUR

În ceea ce privește stocarea energiei, merită să subliniem că soluțiile tehnologice sunt dezvoltate nu doar în străinătate. Există companii care produc în produc chiar în România sisteme de producere și stocare a energiei. “Nu doar alții au acces la tehnologie, nu doar alții au idei și fac investiții în acest sector”, a insistat Andrei Bucur, referindu-se la compania Stratum Enclosures, ale cărei soluții integrează generarea de energie regenerabilă (eolian, solar), cu stocarea de electricitate în baterii și cu generatoare de curent continuu ca sistem de rezervă. Sistemele sunt produse la fabrica din București, iar 99% din producție pleacă la export.

EcoStruxure răspunde tuturor tendințelor tehnologice ale momentului

Dumitru Vaida, Segments Sales Manager Schneider Electric Romania a expus succint portofoliul Schneider Electric relevant din perspectiva eficienței energetice, cu accent pe platforma EcoStruxure. Cu 144.000 angajați în peste 100 de țări, Schneider Electric se prezintă ca un specialist global în management energetic și automatizări, oferind tehnologii inovatoare pentru clienți din patru sectoare principale: clădiri, centre de date, industrie și infrastructură.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DUMITRU VAIDA

Dumitru Vaida a insistat asupra tendințelor cu care vine revoluția industrială desemnată prin IoT – Internet of Things.

Mobilitate Fiecare dintre noi folosește un dispozitiv inteligent, care a transformat comunicarea într-un fenomen omniprezent. Ca urmare, experiența utilizatorului este tot mai bogată și tot mai facilă, permițând inclusiv identificarea utilizatorului prin intermediul dispozitivului mobil de către clădiri, mașini și alte dispozitive.

Date online Agregarea datelor într-un spațiu online accesibil și sigur face posibilă partajarea datelor. „Companiile de utilități, administratorul unei instalații, un contractor, utilizatorul final și producătorul industrial pot lucra în același timp folosind aceeași bază de date pentru a îmbunătăți eficiența clădirii”, a explicat Dumitru Vaida. „De asemenea, specialiștii din companiile mari pot ca, indiferent de locurile unde se află fiecare dintre ei, să-și gestioneze echipamentele și bunurile de oriunde, de la distanță.”

Senzori omniprezenți Senzorii încorporați în produsele fizice sau externi față de acestea aduc valoare tehnologiei prin intermediul IoT.

Analytics Punerea datelor istorice ale proceselor în același context cu noile date transmise de senzori, împreună cu dezvoltarea aplicațiilor software, permite ceea ce noi putem numi abordarea de generație următoare în analiza avansată. Fără analytics, datele din IoT sunt doar baza mari de date.

În cele din urmă, a mai spus Dumitru Vaida, vorbim despre necesitatea de a asigura securitatea cibernetică, pe măsură ce avansăm către conectivitate și protocoale de rețea industrială bazate pe IP deschise standardizate.

Ștefan Opriș: Investiți în eficiență energetică, și nu în generare și transport!

În intervenția domniei sale, Ștefan Opriș, Marketing Manager LISSCOM s-a referit la o confuzie des întâlnită, chiar și în mediul academic și profesional: “Mulți oameni confundă reducerea consumului de energie cu eficientizarea energetică. Dacă schimb sistemul de iluminat pe bază de becuri cu incandescență cu becuri LED, obținem o reducere de consum. Eficientizare înseamnă ca becurile LED să funcționeze numai atunci când avem nevoie, la intensitatea care ne aduce confortul pe care ni-l dorim”, a explicat Ștefan Opriș.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ȘTEFAN OPRIȘ

Reprezentantul Lisscom a lansat un apel ca discuția publică să se mute de la investițiile necesare pentru producția și transportul de energie către investițiile necesare pentru reducerea risipei energetice. “Aflăm de la autoritățile publice că, la nivel național, pierderile energie termică se ridică la 40%! De ce să investesc în noi capacități de producție și să nu reduc pierderile, cu costuri mai mici și cu mari beneficii de eficiență energetică”, a semnalat Ștefan Opriș.

Compania Lisscom Brașov a asigurat concepția, proiectarea, execuția, montajul, service și mentenanța pentru un sistem care realizează la nivel de oraș, gestionarea și managementul energetic termic pentru 73 de clădiri (școli, universități, cămine, cantine, săli de sport, grădinițe, ansamblu de locuințe) coordonate dintr-un singur dispecerat (data centre) de către un singur operator. Sistemul realizează economii importante la consumurile de energie, dar și economii în plan administrativ.

În parteneriat cu compania germană Gesellschaft Für Regelungstechnik (GFR), Lisscom a obținut performanțe remarcabile, care justifică din plin investițiile inițiale, a explicat Ștefan Opriș:

  • reducerea consumurilor de gaze naturale: 20 ÷ 26%
  • reducerea consumurilor de curent electric: 20 ÷ 30%
  • reducere consumurilor de apă: 10 ÷ 70%
  • reducerea uzurilor premature ale echipamentelor: 20%
  • reducerea costurilor cu mentenanța: 15%
  • reducerea pierderilor de producție: 8%

Panouri radiante de la Bjorn Heizung

Mihai Măerean, Director Operațiuni România din partea Bjorn Heizung a prezentat avantajele unor soluții de încălzire care răspund atât nevoilor spațiilor rezidențiale, clădiri noi sau clădiri istorice, precum și cerințelor cu care vin clădirile de birouri și spațiile industriale. “Cea mai mare parte din consumul energetic al clădirilor este alocat sistemelor de încălzire/ventilație”, a subliniat Mihai Măerean, “între 45 și 50%”. De aceea, o temperatură mai mică a agentului termic contribuie substanțial la reducerea costurilor cu încălzirea, fără a pierde nimic din confort. În plus, plăcile Bjorn Heizung au o înălțime de montaj cu 80% mai mică decât soluțiile convenționale, sunt cu 80% mai ușoare și vin cu o garanție de 10 ani.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MIHAI MĂEREAN

“Pentru un dezvoltator imobiliar, sistemele noastre de tavane și pardoseală radiantă, înseamnă un câștig de spațiu pe verticală care poate echivala un nivel și o viteză de execuție mult îmbunătățită”, a subliniat Mihai Măerean.

Revoluția digitală – oportunități pentru companiile românești

Seria de prezentări a fost încheiată de Carmen Neagu, director executiv EnergoBit, care a pornit de la constatarea că energia este dominată de decizia politică și de evoluțiile tehnologice.

“Eficiența energetică a devenit o temă de maxim interes în politicile publice în momentul în care am constatat că amprenta industriei energetice asupra mediului contribuie la schimbările climatice”, a subliniat Carmen Neagu. “România trebuie să prezinte până la finalul anului Planul național de energie și mediu. Cine lucrează și ce se întâmplă cu acest document care va fi baza investițiilor viitoare și planul de acțiune pentru noi toți?”, a întrebat retoric Carmen Neagu, precizând că progresul tehnologic continuă indiferent de deciziile politice din plan local.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CARMEN NEAGU

Este nevoie de strategii naționale pe baza cărora companiile românești să se implice în noile nișe tehnologice și de afaceri, fie că ne uităm către fracturare hidraulică, stocare în baterii, inteligență artificială, producție de energie din surse regenerabile, mașini electrice sau blockchain. “Eficiența energetică este un domeniu care ar permite României să localizeze mari companii globale – după modelul din industria auto, dar și valorificarea expertizei și inteligenței românești prin parteneriate cu aceste companii globale”, a propus Carmen Neagu.

“România este încă în paradigma trecutului, una bazată pe un sistem construit în jurul centralei electrice”, a avertizat Carmen Neagu, “în timp ce din ce în ce mai mult, lumea se îndreaptă spre paradigma de mâine, care înseamnă generare distribuită sau la locul de consum, însoțită de gestionarea integrată a rețelei“. “Este esențial să înțelegem ce se întâmplă în jurul nostru, pentru a construi o economie care se bazează mai puțin pe consum, conectându-se la tendințele dominante la nivel global”, a încheiat Carmen Neagu.

Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 50 de experți, reprezentanți de la Aon România, Ardealul, CEZ România, Clasic Prod Mex, Control Data Systems, E.ON, Eaton, Energo Esco, EnergoBit, Energy Report, Fondul Român pentru Eficiența Energiei, Hidrocentrale Sebeș, INCDTIM, Industria Sârmei Câmpia Turzii, ITIM-CJ, Kronospan, Nova Power & Gas, RATCJ, Ridgid Emerson, Schneider Electric, STEAG Energie, TELEKOM România, Unicarm New Energy, Universal Transport Schmitz, Voltamper.

Evenimentul a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: Bjorn Heizung, Eaton România, EnergoBit, Lisscom Brașov, MET România Energy, Ridgid, Stratum Enclosures, Schneider Electric Romania.

Ca urmare a inițiativei reușite din 2017, energynomics.ro organizează a doua campanie media pentru eficiență energetică în țară! Campania se va desfășura în limba română, sub titlul “Eficiență energetică pentru rezultate care contează“ – un nume care aliniază concepte, informații și soluții menite să promoveze eficiența energetică în rândul publicului țintă.

Aceasta este o campanie cu scopul de informare și educare a factorilor de decizie din autoritățile publice și din companii – de la start-up-uri și IMM-uri la întreprinderile cele mai mari. Obiectivul asumat este să influențăm pozitiv atitudinea și comportamentul acestora cu privire la necesitatea și beneficiile aplicării auditurilor energetice, cu exemple de acțiuni și tehnologii pentru creșterea eficienței energetice.

Participare

Accesul la conferință este deschis tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza confirmării de participare transmise de energynomics.ro. Ne poți scrie la office @ energynomics.ro pentru a solicita o invitație!

În intervalul martie-noiembrie 2018 am programat șase conferințe cu scopul de a sublinia necesitatea și beneficiile implementării auditurilor energetice, cu exemple de acțiuni și tehnologii pentru creșterea eficienței energetice.

Conferințele anului 2018 în cadrul campaniei de comunicare “Eficiență energetică pentru rezultate care contează

Tematică
  • Servicii energetice: Prevederile legale și soluții pentru stimularea pieței serviciilor energetice, echilibrare și flexibilitate energetică
  • Informarea consumatorilor – aspect vital în promovarea eficienței energetice
  • Centrale termice și încălzire: evaluarea potențialului de creștere a eficienței în cogenerare și încălzire centralizată
  • Obligații, audituri și monitorizare: opțiuni de implementare și probleme privind monitorizarea
  • Planuri de acțiune naționale pentru eficiență energetică – mobilitatea electrică, inițiative locale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *