Viitorul depinde de noile generații, care dau direcția noilor tehnologii și tendințe, a declarat Carmen Neagu, Strategy & Business Development Counselor, EnergoBit, în cadrul Energy Strategy Summit 2019, un eveniment organizat de energynomics.ro.
”Tendințele sunt de digitalizare și decarbonatare. Dincolo de inovare, ar trebui să ne adunăm toate resursele pentru a inova în aceste direcții. Decarbonatarea schimbă focusul pentru 2050, dinspre 100% regenerabile, întrucât modelele matematice lansate inițial nu au ținut cont de miște realități obiective de operabilitate a sistemelor și de asigurare a sustenabilității livrărilor de energie. În plus, nu s-a ținut cont de termie”, susține Neagu.
Dezvoltările tehnologice care aduc în prim plan decarbonatarea aduc în prim plan problema inovației în general, rămasă în urma dezvoltărilor digitalizării, găsită mult mai atractivă de către finanțatori. ”Astăzi există cercetări intense pe zona eficienței și flexibilității în sistem (flex efficiency) – chiar în zona nuclearului – pentru că viitorul fără menținerea tehnologiei nucleare este discutabil că va fi posibil doar cu ajutorul regenerabilelor, dar și în alte forme de energie. Se vorbește de energie bio-sustenabilă…există companii românești care au tehnologii produse în România… ar trebui să privim și în grădina proprie. Reprezint o companie românească, iar aceasta încearcă să mai producă în România”.
Soluțiile pe hidrogen, cu emisii scăzute de carbon, ar trebui aduse în România. Carbon capture and storage (CCS) – captarea și stocarea în domeniul carbonului, este o soluție produsă în țară. Gazul în tehnologii tranziționale va avea, la rândul său, nevoie de CCS.
”Vorbim de soluții extrem de interesante. De o soluție și o resursă foarte importantă, pe care noi astăzi nu o folosim – waste to energy (transformarea deșeurilor în energie). Nu avem pregătite soluții locale, deși producem multe deșeuri. Generația viitoare ne va cere asta – copiii de astăzi observă pe stradă deja că deșeurile nu sunt reciclate corespunzător”.
Și vor avea loc schimbări în însuși modul de funcționare al utilităților.
”Vorbim de internet of things, de inteligenta artificială. Vor naște direcții foarte importante”, a mai spus Neagu.
Doamna Neagu,vorbiti extrem de frumos si adevarat.Pentru cine si pentru ce ,cand toata energia este la pamant ?recunosc ca EnergoBit este o firma profitabila, intro tara in care pretul energiei electrice creste in fiecare zi,incalzire numai vara de la soare,regenerabile care depasesc mult posibilitatile financiare de sustinere,strategie energetica inexistenta,investitii in grupuri noi nucleare zero si as putea sa mai spun dar le cunoasteti foarte bine si dvs.Poate nu ar fi rau in ceasul al doisprezecelea,fara a pereclita buna dvs situatie , sa mai spuneti ceva sa-i treziti pe adormitii care conduc energia.