Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » OMV Petrom înregistrează primul an pe pierdere – 690 milioane de lei

OMV Petrom înregistrează primul an pe pierdere – 690 milioane de lei

18 februarie 2016
Explorare și producție
energynomics

Colapsul preţului la petrol pe piaţa globală a afectat puternic activitatea şi rezultatele OMV Petrom în 2015. Modelul integrat de afaceri al grupului permite totuşi o flexibilitate şi rezilienţă puternice, a subliniat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom, în conferinţa de presă în care au fost comunicate rezultatele financiare pe 2015. Cifrele par a fi fost corect anticipate de piaţă, întrucât acţiunile SNP înregistrau variaţii minime la jumătatea şedinţei de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti.

Rezultate

Principalul generator de profit în anii din urmă, sectorul Upstream, s-a restrâns puternic în 2015. De la o cotă de 4,6 miliarde de lei în 2014, sectorul Upstream a contribuit în 2015 cu numai 919 milioane de lei, în condiţiile în care nivelul producţiei a rămas aproape acelaşi, cu un declin de 1%.

Ieftinirea petrolului a încurajat activităţile din downstream, cu volume procesate în creştere şi marje de rafinare de peste 4 ori mai mari decât în 2014: 8,71 dolari / baril, faţă de 1,89 dolari / baril.

Chiar dacă cererea de gaze naturale s-a redus, volumele vândute de OMV Petrom au crescut cu 8%, în principal pe baza livrărilor către piaţa reglementată şi către centrala de la Brazi. Producţia netă de electricitate a centralei s-a dublat până la 2,65 TWh, contribuind cu 4 % la producţia naţională şi cu 11% în piaţa de echilibrare.

Pe ansamblu, rezultatele operaţionale excluzând elementele speciale (EBIT CCA) au fost în declin puternic faţă de 2014, dar pozitive. Reevaluarea contabilă a activelor din sectorul Upstream a condus totuşi o pierdere netă de 690 de milioane de lei, chiar în condiţiile în care OMV Petrom a plătit către statul român un impozit pe profit de 519 milioane de lei.

Ajustare

În 2015, OMV Petrom a redus cu 38% investiţiile, până la 3,9 miliarde de lei şi a redus costurile operaţionale cu 500 de milioane de lei. Numărul de angajaţi a scăzut cu 910, până la 16.038, iar 350 de sonde (din circa 7.500) au fost închise.

Au rămas constante taxele speciale aplicate industriei de Upsteam (taxa pe construcţii speciale şi impozitul suplimentar pe venituri), care cumulat au adus la bugetul de stat o sumă comparabilă cu cea reprezentantă de redevenţe – circa 600 milioane de lei, respectiv 656 de milioane de lei.

În 2016, investiţiile grupului vor continua să scadă, cu încă 10%, până la 0,7 – 0,8 miliarde de euro. OMV Petrom se aşeaptă în acest an la o producţie de ţiţei cu până la 4% mai mică, sub cota de 170 de mii de barili echivalent petrol pe zi înregistrată în 2015.

Offshore

Compania a anunţat încheierea campaniei de foraj la Marea Neagră, cea mai amplă realizată vreodată în regiune: 7 sonde forate, cu rezultate suficient de promiţătoare pentru a continua evaluarea viabilităţii comerciale. Decizia finală de investiţie ar putea fi luată în următorii doi ani.

1 thoughts on “OMV Petrom înregistrează primul an pe pierdere – 690 milioane de lei”

  1. Pingback: Shell începe explorarea de hidrocarburi în apele bulgărești ale Mării Negre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *