Deputații din Comisia pentru Buget a amânat marți discuțiile referitoare la legea de aprobare a OUG 114/2018, cu modificările ulterioare, după ce membrii Comisiei pentru Industrii votaseră anterior pentru eliminarea prevederilor cu impact major asupra piețelor de energie. În cadrul ședinței de marți, reprezentanții ALDE și UDMR nu s-au prezentat, ceea ce a permis reprezentanților PSD să aibă ultimul cuvânt.
Eliminarea prevederilor OUG 114 s-ar putea totuși produce curând, dar totul depinde de implicarea celor 24 de deputați din comisie: 10 PSD, 7 PNL, 2 USR, 2 minorități, 1 UDMR, 1 ALDE și 1 PMP. Teoretic, la o participare unanimă, PSD ar putea miza pe minim 12 voturi, dacă va obține susținerea ambilor reprezentanți ai minorităților naționale.
CITEȘTE ȘI OUG 114/2018 a adus României două noi dosare de infringement; termenele sunt scurte
Comisia de specialitate a votat eliminarea prevederilor din OUG 114/2018 privind reglementarea prețurilor la gaze și energie electrică, precum și eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri aplicată asupra companiilor din domeniul energiei. Decizia finală va fi luată în plenul Camerei, care este for decizional.
CITEȘTE ȘI Stoica, BRM – Renunțarea la OUG 114 înseamnă revenirea la normalitate, însă efectele se vor produce greu
Dacă votul deputaților va consfinți revenirea la liberalizare, autoritatea de reglementare – ANRE va avea la dispoziție trei luni pentru a concepe un plan de revenire la situația inițială. ANRE va fi nevoită să refacă analizele pentru noua perioadă de reglementare și să ia noi măsuri care să contrabalanseze deciziile anterioare, inclusiv cele de ieftinire a anumitor tarife.
Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER a salutat ideea de abrogare a prețurilor reglementate, dar a avertizat că există riscul unei noi perioade de haos și incertitudine în sector, într-o perioadă în care prețurile sunt oricum în creștere. „Este foarte bine că se revine la o situație de normalitate și ne bucură faptul că se dorește renunțarea la acele articole care reintroduc în piață prețurile reglementate. Însă este foarte deranjantă pentru participanții la piață această alba-neagră cu deciziile. Acest lucru duce la incertitudini în piață, la haos, la distorsiuni”, a spus Lungu, citat de Agerpres.
CITEȘTE ȘI ROPEPCA: Dereglementarea prețului la gaze reprezintă doar primul pas
El a arătat că nicăieri în Uniunea Europeană nu a existat o situație în care să se revină la prețuri reglementate atât de brusc și fără o consultare cu specialiștii, cum s-a întâmplat când a fost aprobată OUG 114 în decembrie 2018.
„Indiferent de ce decizie se ia, este nevoie să se lase o perioadă pentru ca lumea să se pregătească. Nu-mi dau seama cum se va face aceasta revenire. Să așteptăm votul final, pentru că zarurile nu au fost aruncate încă”, a continuat Lungu.
CITEȘTE ȘI FPPG: Prețurile reglementate și taxa de 2% au blocat liberalizarea și au distorsionat piața de energie
Președintele AFEER a subliniat că toate acestea au loc într-o perioada cu prețuri mai ridicate decât în mod obișnuit. Astfel, pe bursa de energie OPCOM, prețul spot pentru ziua de miercuri are o medie de 459 de lei pe MWh, față de 307 lei luni și 405 lei marți. Prețul maxim ajunge la 580 de lei pe MWh în orele de vârf, foarte aproape de maximul istoric din iarna 2017.
Pingback: FPPG: Prețurile reglementate și taxa de 2% au blocat liberalizarea și au distorsionat piața de energie
Cu sau fara OUG 114, situatia va fi aceeasi.Ambele piete si de energie si de gaze ,dar mai ales cea de gaze, au fost fortate ,nu eram pregatiti pentru asa ceva, mai ales ca productia de energie electrica are o organizare unica in UE si in lume.Cand vom avea decidenti care vor avea curajul sa reorganizeze sectorul de productie al energiei electrice ( cogenerarea /termoficarea e in insolventa/faliment) se vor putea organiza piete concurentiale.