Acasă » Electricitate » Parteneri pentru eficiență energetică la nivelul marilor orașe

Parteneri pentru eficiență energetică la nivelul marilor orașe

20 octombrie 2020
Cogenerare
energynomics

Există soluții testate și există fonduri pentru noi proiecte de eficiență energetică la nivelul marilor orașe. Pentru a permite conturarea unei viziuni de dezvoltare, este nevoie de un schimb de informații mai puternic și mai alert între autoritățile publice, experții din administrație și companiile private, operatorii chemați să implementeze în România tehnologii și modele de business care s-au dovedit de succes în alte părți. Conferința „Digitalizare și Eficiență energetică – Iași”, organizată pe 13 octombrie, de Energynomics, a reunit încă o dată părțile interesate și a răspuns la întrebările ridicate de către cei peste 170 de participanți înscriși în platforma online MyConnector. Evenimentul a fost susținut de ABB, ACE Software Industrial, Kawasaki, Signify, Photomate.

Kawasaki vrea să se implice în dotarea spitalelor și școlilor din Iași

Kawasaki propune autorităților locale soluții de producere a energiei electrice prin mijloace convenționale, cum ar fi cu ajutorul gazului natural, dar și prin hidrogen – noua tendință în momentul de față în lume, spune Cristian Athanasovici, Business Development Manager, Kawasaki Gas Turbine Europe.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CRISTIAN ATHANASOVICI

”Kawasaki Gas Turbine produce turbine cu gaze, motoare cu ardere internă, dar are și soluții integrate pentru centrale de producere a energiei electrice și termice în cogenerare, pentru diferite tipuri de consumatori – industriali sau urbani”, a mai spus el. „Kawasaki Heavy produce foarte multe echipamente și are soluții pentru numeroase industrii diferite. Producem nave care transportă azi hidrogen lichefiat, trenuri de mare viteză, avioane, motoare pentru avioane, motociclete și roboți și mașini de precizie înaltă. Divizia pentru Energie, Kawasaki Gas Turbine Europe, stabilită în Germania, lângă Frankfurt, are și în România un birou de reprezentare pentru Europa de Sud-Est, din 2018”, a detaliat Athanasovici.

”Kawasaki are o țintă foarte clară – economia de energie și are flexibilitate în soluțiile pe care le oferă, nu numai pe combustibil clasic, ci și pe hidrogen. Activăm în toate sectoarele industriale, de la industria hârtiei și farma, cauciucuri și până la sistemele de termoficare, cu obiectivul de a reduce la maximum producerea de emisii poluante. Avem soluții energetice pentru campusuri universitare și spitale, inclusiv soluții de trigenerare – care presupun producție simultană de energie electrică și căldură sau frig pentru aerul condiționat, dar și abur, pentru sterilizarea instrumentarului medical, de exemplu”.

ABB furnizează soluții complete pentru autobuze electrice

Tendințele viitorului includ urbanizarea, digitalizarea, integrarea energiilor alternative și integrarea noilor consumatori, a spus Constantin Ichimoaei, Executive Manager, ABB România. ”Vehiculele electrice vor reprezenta peste 55% din totalul pieței până în 2040. Piața mobilității electrice crește într-un ritm record. Motivul pentru care clienții privați aleg vehiculele electrice ține de grija față de mediu, față de familiile noastre. Scăderea prețului bateriilor și reglementarea mai strictă privind emisiile încurajează orientarea către vehiculele electrice”, a mai spus el. În cazul autobuzelor electrice, încărcarea poate avea loc la depou, peste noapte, la 25-150kW, într-un interval de 6-8 ore.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CONSTANTIN ICHIMOAEI

El a menționat, de asemenea, și soluțiile de încărcare „pe traseu”. Încărcarea pe timpul operării zilnice, la opriri programate sau în cazul opririi pentru odihnă, oferă o soluție ideală pentru a asigura transportul public cu emisii zero în timpul zilei, fără a avea un impact asupra funcționării normale a vehiculului pe traseu. Timpul de încărcare este de obicei între 3 și 6 minute și necesită un dispozitiv de conectare automatizat și încărcare de mare putere.

Răzvan Copoiu: În iluminatul public este foarte importantă telegestiunea

Când vorbim despre iluminatul public, trebuie să avem în vedere posibilitatea gestionării acestuia de la distanță, susține Răzvan Copoiu, CEO Signify pentru Romania și Europa de Sud-Est. Nu doar din perspectiva economiei de energie, care este beneficiul principal, dar și din punct de vedere al securității. ”Putem considera că un sistem de iluminat este sigur și eficient atunci când acesta este conectat și adaptabil condițiilor de trafic sau celor meteorologice. Intensitatea luminii poate crește sau descrește în funcție de cât de frecventată este zona, sau temperatura de culoare se poate modifica în funcție de condițiile de ceață, de exemplu”, a spus el,

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI RĂZVAN COPOIU

Companiile care activează în sectorul iluminatului public urmăresc programele Administrației Fondului pentru Mediu dedicate autorităților locale. ”Suntem deschiși îna a oferi consultanță tehnică și a găsi soluții, împreună cu autoritățile, soluții pentru orice fel de cerințe legate de iluminatul public, mai ales acum, când putem beneficia de fonduri europene. Aceasta nu este o noutate pentru autorități, există deja licitații în curs pentru sisteme de iluminat inteligent, cu tele-gestiune. Putem discuta și de soluții inovatoare, în contextul în care corpurile de iluminat pot oferi acum și internet de mare viteză în zona de acțiune, adică transmiterea în siguranță a datelor prin intermediul luminii. Segmentul arhitectural este, de asemenea, important, și pentru că tot vorbim despre Iași, Palatul Culturii este pus de câțiva ani și mai mult în valoare prin iluminat exterior de la Signify, a mai spus Copoiu.

Adrian Paraschiv, Photomate: Ne așteptăm la o creștere a pieței românești

Photomate, companie înființată în Cehia, este activă la nivel european în alte șapte țări, a spus Adrian Paraschiv, Country Manager Photomate.

În anul 2019 Photomate a avut ca piețe de referință Ucraina, cu 997 MW livrați în capacități solare, Polonia, cu 168 MW și Ungaria, cu 116 MW. ”Din păcate, România nu apare aici, întrucât piața românească de energie fotovoltaică a fost destul de mică, dar are o creștere semnificativă în anul 2020 și ne așteptăm să crească în continuare în 2021, atât pe segmentul rezidențial, cât și pe cel industrial și de scală largă. Proiectele sunt în discuție, trebuie finalizată partea de finanțare”, a spus Paraschiv.

“Tehnologia Huawei permite o verificare online a defecțiunilor, astfel încât timpul de constatare se reduce cu 80%”, a mai spus el, prezentând soluțiile companiei, inclusiv sistemele de stocare cu optimizator ale Huawei. Producția solară este monitorizată online, iar consumul este centralizat, tehnologia Huawei având module de inteligență artificială integrate care permit și evitarea arcului electric.

Platformă de centralizare agregată a sistemelor orașului inteligent

”Ne aflăm într-o lume în schimbare constantă și accelerată în această perioadă, într-o lume în care tendința de urbanizare crește exponențial, iar autorităților locale le este din ce în ce mai greu să prioritizeze investițiile, pe măsură ce infrastructura îmbătrânește și referințele populației se schimbă, fie că vorbim de transport sau de consum”, consideră Liviu Drăgoi, Sales Manager ACE Industrial Software Solutions, distribuitor Aveva pentru România, Bulgaria și Grecia.

Orașele inteligente au particularități și obiective caracteristice: un trafic optimizat, cu congestii reduse, reacții rapide în situații de urgență și o utilizare optimizată a terenurilor. Facilitățile de producție ale energiei și apei trebuie să fie mai sigure, mai sustenabile.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI LIVIU DRĂGOI

”Toate acestea sunt realizate de companii diferite, cu soluții diferite. Ceea ce propune Aveva este o soluție instalată deasupra tuturor soluțiilor de monitorizare, pentru fiecare ramură în parte. O soluție capabilă să preia datele de la diverși vendori, să le centralizeze și să le contextualizeze pentru toate persoanele interesate, care au roluri diferite – de pildă un city manager nu va fi interesat decât de unele aspecte. Astfel, datele de utilizare pe fiecare linie de transport în consum sunt corelate cu încasările, sunt agregate datele operaționale cu cele financiare etc. Și în cazul iluminatului, al clădirilor de birouri, al unităților de producție a energiei, al stațiilor de tratare a apei, Aveva poate oferi soluții de agregare a informațiilor, indiferent de platformele utilizate”, a mai spus Drăgoi.

Asemenea soluții sunt gestionate de Aveva prin sisteme instalate în toată lumea, din Barcelona și până în India, contribuind la creșterea eficienței în implementare cu până la 80% și a eficienței operaționale cu până la 40%.

Costel Alexe (CJ Iași): Pe lângă smart city, trebuie să ne ocupăm și de comunitățile dezavantajate

”Trebuie să înțelegem că avem în țara noastră două comunități, în care locuiesc români, total diferite. De exemplu, avem orașe precum Iașiul, tehnologizat, în care condițiile de viață sunt cât se poate de bune, dar avem și comunități de oameni, chiar și în județul Iași, în care nu avem asfalt, apă sau gaze. Deci, până să ajungem să vorbim de smart city, va trebui la un moment dat să reușim să-i aducem și pe cei care nu au aceleași condiții, aproape de noi”, a spus Costel Alexe, președintele ales al Consiliului Județean Iași, fost ministru al Mediului.

”Investițiile pe care le-am făcut noi, ca minister, în acest an, în mediu sau eficiență energetică, au fost importante – am reușit pentru prima oară să dublăm bugetul Administrației Fondului pentru Mediu, pentru ca aceasta să investească în foarte multe măsuri verzi”, a mai spus Alexe. El s-a referit și la retehnologizarea clădirilor. ”Guvernul, prin Ministrul Mediului, a acordat în acest an o atenție deosebită eficienței energetice, în special pentru sectorul clădirilor, care este cel mai mare consumator de energie – pentru că este pentru prima dată în România când lansăm un program de case eficiente energetic pentru persoanele fizice și, de asemenea, se încheie perioadă de consultare publică pentru eficientizarea unităților de învățământ. Prin aceste două programe investim în jurul a 200 de milioane de euro, venind și în sprijinul populației și al unităților de învățământ.”

Alexe a mai spus că Iașiul își dorește trecerea unității CET Holboca 2 de pe cărbune pe gaz. ”Am dori să racordăm la gaze cât mai mult din județul nostru, care are un grad de racordare foarte scăzut”. De aceea, investițiile Transgaz în rețele, în special cea spre Ungheni, precum și accesarea prin POIM a 750 de milioane de euro pentru racordarea la rețea, vor fi în măsură să aducă mai multe clădiri în sfera termiei moderne. ”Trebuie să aducem investiții la Iași, indiferent de fonduri”, a mai spus el.

Conferința „Digitalizare și Eficiență energetică – Iași” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri ABB, ACE Software Industrial, Kawasaki, Signify, Photomate.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 170 de persoane, reprezentanți ai unor organizații precum AB Instal, Acord Media Studio S.R.L, Adisun Smart Systems, Adrem Engineering, ALRO SA, ALUM Tulcea, AMADA VIVA, ambro sa, APA CANAL SIBIU S.A, APIA CONSULT, ARC Electronic SRL membru al SONEPAR, Arctic, Bosch Rexroth Sales SRL, BR ROmania, Business France, CEH Petrosani, Celco SA, Celestica, CFR SA, CIECH SODA ROMANIA, CIECH Soda Romania SA, CJ ApaServ SA, Cluj Innovation Park, CmT Electric, CN CFR SA, COGEN ROMANIA, Colgate, Colgate Palmolive, Compania de Apa Arad SA, Compania de apa Somes Cluj, Corduneanu Emanuel-Dan, Cybourn, DaniSan Consult, Delgaz Grid, DNC CALINA S.R.L., EcooLogica Naturii SRL, EGGER Romania S.R.L., Electric engineering and survey, electrica, electricaserv sa, Electromagnetica, Electrotehnica Consult SRL, ELEDAN ALL SERV ENERGY SRL, Elsaco, Energie Finanzierung und Kapital, Eneria Romania, ENGIE Ro, ERA, EXE GREEN HOLDING, Eximprod Grup, EY Romania, Facilities Management Services, fastPark Co, Framatome, Geological Institute of Romania, GT srl, Hach-Lange, Hager Romania, Hidroelectrica, Iasi Municipality (Primaria Iasi), ICI Bucuresti, IJDELEA MIHAILESCU SPARL, INCDTCluj-Napoca, INCDTIM, INCDTIM CLUJ_NAPOCA, INCDTIM, Cluj-Napoca, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica, ISPH PROJECT DEVELOPMENT, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, Liber profesionista, Liberty Steel Galati, Linde Gaz Romania, LSG Building Solutions, Masifpanel, Maslaev Consulting, MEN Industry Group, Michelin, MMC, National Institute for Research and Development in Informatics, ICI Bucharest, Novaservice, OMV Petrom, PFI, Photomate Romania, Pomarione Comp, Primaria Arad, PROCREDIT BANK, PROMELEK XXI S.A., QETICS, Quartz Matrix, Quartz Matrix, Repom, Roland Berger, S.C. AVIVA SRL, SAMER, SC Chimcomplex SA Borzesti, SC Pomarione Comp SRL, SC Sterk Plast, Servelect, Siemens SRL, Signify, Smart Factor, SmartGrider Electric SRL, SNTGN TRANSGAZ SA, Societati cotate BVB, sodexo, Solar Eco Systems SRL, Sunrise Trade, Technical University of Moldova, TECHNOSAM SRL, Teltonika Networks, Termoficare Oradea, Termoficare Oradea S.A., TimePal Romania SRL, TMD FRICTION ROMANIA, TRACTEBEL ENGINEERING S.A., Transylvania Energy Cluster, Univ. Tehnica – Iasi, Universitatea Petrol Gaze Ploiesti, Universitatea Politehnica Bucuresti, UPRUC, USAMV, UTIL APA PROIECT SRL, Valmet, vectis TET, von rental assets, WSP Romania Engineering.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *