Acasă » Electricitate » Pîrvulescu, Enevo: Noile tehnologii sunt apanajul industriei, avem nevoie de investiții și noi modele economice

Pîrvulescu, Enevo: Noile tehnologii sunt apanajul industriei, avem nevoie de investiții și noi modele economice

Bogdan Tudorache

Enevo este o companie tehnologică adânc implicată în digitalizare, a susținut Cristian Pîrvulescu, CEO Enevo Group, în cadrul Energy Strategy Summit 2019, un eveniment organizat de energynomics.ro.

”Reprezint o companie care are legătură directă cu tehnologia, în special pe partea de digitalizare, zonă despre care, evident, ne este cel mai ușor să vorbim, când este vorba de noi tehnologii în domeniul energetic. Lucrăm în zona de sisteme de comandă, control, protecție, automatică de proces și așa mai departe, în acest moment, în șapte țări din lume, utilizând tehnologia marilor producători, ca integratori de tehnologie. Există o diferență fundamentală între a dezvolta tehnologia și a adopta tehnologia”, consideră Pîrvulescu.

În momentul în care se vorbește despre adoptarea unor tehnologii în domeniul energetic, trebuie să se țină seama de contextul sectorului, de inerția cu care proiectele au loc.

”Domeniul energetic este caracterizat de o inerție foarte mare – perioade foarte lungi ale implementării proiectelor și durate foarte lungi de viață a proiectelor implementate. De foarte multe ori, când vorbim de zona de digitalizare, am avut experiența proprie de a implementa pe baza unui caiet de sarcini. Până la finalizarea procesului deja aveam două serii de noi generații ale acelorași echipamente sau platforme care deserveau același tip de proces. De aceea, în special când vine vorba de digitalizare, ne referim mai ales la optimizări”.

În România, dar și în alte țări, există sisteme energetice gândite în anii 1960, proiectate în anii 1970, puse în funcțiune în anii 1980, operate până în 2010, după aceleași principii.

”Prima transformare a fost adoptarea energiei regenerabile la scală de sistem, care a venit cu altă dinamică în ceea ce privește operarea și exploatarea sistemelor energetice. În ultimii 50 de ani s-au adoptat și tehnologiile din categoria energie și mediu. Nu vorbim doar de producerea de energie electrică, ci de alte metode de producere. Când vorbim de digitalizare, tehnologia este disponibilă. Marii vendori s-au dus deja foarte departe, putem măsura orice, putem să ajungem la viteze de calcul uluitoare. Fiecare avem în telefonul mobil mai multă tehnologie decât cea utilizată pentru a duce primul om în spațiu, după cum spunea cineva. Dar oportunitățile economice se mută din zona de dezvoltare IT în zona aplicațiilor – aici vor fi oportunitățile de business reale, concrete, în următorii 50 de ani, unde vom conduce IT-ul către acel sector definit la un moment dat de Thomas L. Friedman ca renewable environmental technologies. Acestea vor schimba totul, vom avea hidrogen, stocare etc. Se va schimba structura de generare, de operare a sistemelor, totul – de la transporturi, până la industrie”, susține Pîrvulescu.

Dezvoltarea tehnologică este încurajată de investiții. Ea are loc pe baza unei nevoi, a unui necesar real cu raționament economic și financiar.

”Este foarte greu să vorbim despre dezvoltare tehnologică luând ca criteriu prețul cel mai redus, pentru că nu vorbim în acest caz neapărat de calitate și sustenabilitate. Apoi, dezvoltarea tehnologică presupune un câmp tactic. Mă refer la resurse umane disponibile și pregătite, care se găsesc în alte realități decât cele cu care eram obișnuiți. Nu neapărat universitatea conduce dezvoltarea tehnologică, ci industria împinge și o încurajează. Mai este nevoie de un câmp tactic pentru testarea noilor tehnologii. Și trebuie să vorbim despre noi modele economice”, a conchis Pîrvulescu.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *