Începem astăzi să prezentăm candidaturile anului 2017 la premiile energynomics, cu secțiunea Reuşite extraordinare. Numai unul dintre proiectele de mai jos va fi recompensat în cadrul Galei din 7 decembrie, dar fiecare companie și toți oamenii implicați în aceste proiecte merită respectul nostru și o promovare cât mai largă. Mulţumim tuturor companiilor şi personalităţilor care s-au implicat în acest efort de conturare a imaginii industriei energetice româneşti în 2017 prin reuşitele sale!
Bursa Română de Mărfuri – Creşterea spectaculoasă a cantităţilor de gaze naturale tranzacţionate
De la obținerea licenței de operator administrare a piețelor centralizate (iulie 2013) și până în prezent, Bursa Romană de Mărfuri a reușit atragerea majorității furnizorilor de gaze naturale și a producătorilor care activează pe piața autohtonă de gaze naturale, alături de numeroși clienți finali din diferite domenii și sectoare de activitate, astfel încât, nivelul volumelor tranzacționate pe platformele electronice pe care BRM le administrează și deține, se situează astăzi la nivelul de 79,6 milioane MWh, ceea ce reprezintă aproximativ 75% din consumul național annual de gaze naturale din România.
Preocuparea permanentă a Bursei Române de Mărfuri de a impulsiona tranzacțiile angro și cu amănuntul pe piața românească s-a materializat în poziționarea sa ca mediu bursier care găzduiește tranzacțiile cu gaze naturale și în curând, va evolua alături de o casă de compensație europeană prestigioasă, într-un parteneriat care va satisface nevoia de deblocare a lichidităților din piață. Trebuie reținut, de asemenea, faptul că, pe parcursul acestor ani, Bursa Romană de Mărfuri a realizat in-house și a implementat soluții de software noi, respectiv a pus la dispoziția participanților un sistem de tranzacționare suplimentar, care oferă acestora posibilitatea încheierii în timp real, în mod transparent și nediscriminator a tranzacțiilor cu gaze naturale pentru orice perioade de timp, inclusiv pe termen scurt.
Complexul Energetic Oltenia – Record în funcționare la Sucursala Electrocentrale Rovinari
În perioada de iarnă, Complexul Energetic Oltenia a acoperit o cotă de până la 35% din piața de energie și a asigurat circa 30% din serviciile de sistem necesare la nivel național, unul dintre grupurile Electrocentralei Rovinari cumulând aproximativ 5000 de ore de funcționare fără întrerupere.
Pe fondul creșterii crescute de energie din perioada de iarnă, Complexul Energetic Oltenia a funcționat cu 11 grupuri energetice, cu valori instantanee de peste 3000 MW, cărbunele demonstrând încă o dată că este cea mai sigură sursă de producere a energiei electrice, indiferent de condițiile atmosferice, capabil să mențină echilibrul și siguranța unui sistem energetic.
Traversând o astfel de perioadă, un grup energetic al sucursalei Electrocentrale Rovinari a înregistrat un adevărat record în termoenergetica românească, cumulând aproximativ 5000 de ore de funcționare fără întrerupere. După cele 208 zile de funcționare continuă, oprirea acestuia nu a fost cauzată de apariția unor probleme tehnice, ci de cererea scăzută de energie din acel moment (sfârșitul lunii martie 2017).
Conpet SA – Cel mai mare randament al dividendului oferit de o companie listată la Bursa de Valori București
Consiliul de Administrație și managementul executiv al societății CONPET S.A. și-au propus să ofere investitorilor un dividend stabil și atractiv și abordează în relația cu investitorii o strategie axată pe creșterea valorii dividendului și maximizarea randamentului capitalului investit, factori determinanți care au influențat pozitiv rezultatele companiei și încrederea investitorilor în acțiunile CONPET.
Actiunile societății CONPET S.A. sunt tranzacționate la Bursa de Valori București, începând cu 5 septembrie 2013. CONPET S.A. a oferit, în fiecare an, o rată de distribuție a dividendelor stabilă și un randament al dividendului atractiv în comparație cu alte companii listate la BVB, la categoria Premium. În ultimii 4 ani, compania a aplicat o rată de distribuire a dividendelor cuprinsă între 85% si 93% din profitul net.
În 2017, CONPET a acordat si dividende suplimentare in valoare de 158,7 milioane de lei. Astfel, în cursul anului 2017, societatea CONPET S.A. distribuie dividende atractive, cu o valoare brută de 26,4 lei/acțiune, dividende ce aduc un randament de 25,38%, cel mai mare randament al dividendului oferit de o companie listată pe piaţa de capital românească.
Enevo Group – antreprenoriat de 5 milioane de euro
Cristian Pirvulescu (35 de ani) și Radu Brașoveanu (35 de ani) au pornit la mijlocul anului 2014 Enevo Group, o companie ce furnizează servicii de inginerie și automatizări în domeniul energetic. În 3 ani și jumătate de activitate efectivă, compania a crescut de la de la 0 la 50 de angajați, respectiv la o cifră de afaceri de aproape 5 milioane de euro la finalul lui 2017, peste 60% din aceasta fiind datorată exporturilor. Într-un mediu economic incert și pe o piață internă în care companii cu tradiție și-au limitat afacerile în ultimii ani, Enevo Group a reușit să își construiască un brand promițător.
Cu o echipă tânără și motivată, Enevo Group a avut oportunitatea de a participa și implementa, în cei aproape 4 ani de la înființare, peste 40 de proiecte, cu o varietate tematică ridicată: de la furnizarea de soluții de control pentru centrale din surse regenerabile și pentru dispecerate energetice, la dezvoltarea de software și hardware industrial, până la reabilitarea integrală de stații electrice sau automatizări pentru procese complexe. În trei ani și jumătate, inginerii Enevo Group au ajuns pe 3 continente, dezvoltând proiecte critice în Uruguay (automatizarea alimentării de back-up a stației de interconexiune în curent continuu dintre sistemele energetice ale Braziliei și Uruguayului – Melo), în Arabia Saudită și Australia.
Compania are în desfășurare un proiect de reabilitare a sistemului de comandă-control-protecții pentru una dintre cele mai importante stații electrice aparținând grupului SABIC din Jubail (MSS1 a producătorului de oțel Hadeed, stație cu o putere instalată de peste 1000 MW).
Hidroelectrica – Cea mai profitabilă companie românească
Hidroelectrica se poziționează pe primul loc din punct de vedere al profitabilității în topul companiilor românești, EBITDA societății fiind, în primele 9 luni din anul 2017, de 68% din cifra de afaceri.
Rezultatele pe primele 9 luni ale anului 2017 arată că Hidroelectrica a înregistrat un profit brut de 1,19 miliarde de lei, raportat la o cifră de afaceri de 2,41 miliarde de lei. Profitul brut a crescut cu 5 % față de perioada similară a anului 2016, în timp ce marja profitului net a crescut de la 36%, la 30.09.2016, la 42% la 30.09.2017.
În depășirea crizei energetice din iarna anului 2017, Hidroelectrica a fost principalul factor de stabilitate al sistemului energetic naţional.
Totodată, societatea a reuşit să plătească, la solicitarea acţionarilor, pe parcursul anului 2017, dividende speciale în valoare de 655 de milioane de lei.
Romgaz – Descoperirea zăcământului Caragele
Zăcământul structural Caragele este cel mai mare zăcământ de gaze naturale on-shore descoperit în ultimii 30 de ani în România.
Testele de producţie finalizate la sondele de explorare Damianca – Rosetti, confirmă o importantă acumulare de hidrocarburi în rezervoare calcaroase Jurasice pe un interval de circa 120 m aflat la adâncime de peste 4000 m. Descoperirea este situată în sectorul nord estic al Platformei Moesice în cadrul complexului structural Caragele, lung de circa 35 km, explorat pentru obiective geologice aflate la adâncimi între 1500 şi 5000 m, parte a programului de proiecte majore de explorare al Romgaz.
Rezultatele obţinute în urma testelor de curgere (DST) pe duze de 7 mm şi 9 mm prefigurează producţii zilnice între 1400 şi 2200 boe / sondă. Resursa contingentă, evaluată pe baza datelor obţinute din foraje, care include geofizica de sondă, carote mecanice şi fluide extrase la teste, dar şi din dimensionarea capcanei pe date seismice 3D, este estimată între 150 şi 170 milioane boe.
Programul de lucrări 2017 include forajul a 6 sonde cu valoarea investiţiei de circa 40 milioane de euro. Viitoarele eforturi de explorare sunt concentrate în acest moment pe planificarea şi realizarea forajelor pentru confirmarea şi creşterea potenţială a volumului resursei estimate cu investiţii de peste 100 milioane de euro.
_________________________________