Acasă » Evenimente Trecute » România-Republica Moldova: dublu sens pentru bune practici și soluții energetice

România-Republica Moldova: dublu sens pentru bune practici și soluții energetice

1 octombrie 2019
Evenimente Trecute
energynomics

Republica Moldova avansează în introducerea legislației europene în domeniul energetic, iar colaborarea instituțională cu România este însoțită de implicarea companiilor de profil. Cinci dintre acestea au fost prezente cu vorbitori la Chișinău, pe 25 septembrie, în cadrul primei ediții a seriei de conferințe ”Abordare Regională: Parteneri în energie – expertiză globală, oportunități locale”, organizate de energynomics.ro. Evenimentul s-a bucurat de susținerea Agenției Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei în Republica Moldova și a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, România.

Dumitru Chiriță, ANRE: Prioritățile sunt eficiența energetică și regenerabilele

”Evenimentul de astăzi este unul foarte important pentru dezvoltarea parteneriatului dintre autoritățile din România și Republica Moldova, iar mâine vom semna un memorandum de colaborare care va sta la baza intensificării relațiilor dintre cele două Autorități, astfel încât bunele practici să fie promovate și însușite de către noi, în consolidarea relațiilor pe care le avem în mod tradițional”, a declarat Dumitru Chiriță, președintele ANRE România – ANRE RO.

Programul de Cooperare și Asistență între Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei din România a fost semnat joi, 26 septembrie și are ca obiectiv dezvoltarea și intensificarea pe multiple planuri a cooperării bilaterale, în vederea preluării celor mai bune practici în reglementarea sectorului energetic, precum și implementarea standardelor europene și internaționale în domeniu.

Veaceslav Untila: Republica Moldova se aliniază legislației europene

Țară membră a Comunității Energetice, Moldova și-a asumat transpunerea în legislația națională prevederile Pachetului Energetic 3 al Uniunii Europene și, ulterior, să implementeze prevederile acestuia, a afirmat Veaceslav Untila, director general ANRE a Republicii Moldova – ANRE RM.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI VEACESLAV UNTILA

”Prin aprobarea în martie și mai 2016 a trei legi importante privind energia electrică și gazele naturale, dar și promovarea resurselor regenerabile de energie, au fost transpuse directivele europene. Atât ANRE RM, cât și alte autorități, au responsabilitatea elaborării și implementării corecte a acestora. În septembrie 2017 Parlamentul RM a adoptat legea energetică care a creat premisele creșterii independenței autorității de reglementare în conformitate cu Pachetul 3 european”, a mai spus Untila.

Alexandru Săndulescu: Republica Moldova este pe drumul cel bun

“Republica Moldova este pe drumul cel bun în ceea ce privește transpunerea aquis-ului comunitar”, a subliniat Alexandru Săndulescu, Înalt Consilier, Misiunea Înalților Consilieri UE în Republica Moldova. “Am încredere că prin noile interconexiuni vom reuși să aducem mai mulți competitori în piață, pentru că, așa cum am spus, piața nu înseamnă numai reguli, însemnă și participanți la piață. Unde s-au aplicat asemenea mecanisme, în principal în Uniunea Europeană, am constatat efecte benefice în ceea ce privește prețurile din piață.”

În intervenția domniei-sale, Alexandru Săndulescu s-a referit la dependența Republicii Moldova față de surse externe de energie electrică și gaze naturale. “Cam 80% din energia electrică necesară provine din exterior, inclusiv din Transnistria. În ceea ce privește gazele naturale, 100% din necesar e furnizat de Gazprom. Problema nu este gradul mare de dependență, ci numărul redus de surse, pentru că în ceea ce privește gazul avem o singură sursă, iar în ceea ce privește electricitatea avem două surse, și, totodată, avem dependența de o singură rută la gaze – prin Ucraina.” Acest fapt creează anumite vulnerabilități pentru Republica Moldova și un grad scăzut al securității în alimentarea cu energie”, a subliniat Alexandru Săndulescu.

În ceea ce privește sursele regenerabile, R. Moldova și-a atins cota de 17% din totalul consumului de energie, în momentul de față ponderea surselor regenerabile în total consum brut de energie fiind de peste 26%, însă procentajul mare e asigurat în special din biomasă. Republica Moldova a fost lăudată de oficialii Uniunii Europene, prezenți la Chișinău, pentru alegerea sistemului de licitații în domeniul regenerabilelor, cât și pentru adoptarea Directivei privind eficiența energetică în propria legislație.

În ultima perioadă au avut loc și elemente de consolidare instituțională, respectiv unirea Fondului pentru Eficiență Energetică cu Agenția pentru Eficiență Energetică.

”Trebuie subliniată transpunerea Pachetului 3 privind piața internă de energie și mai ales întărirea rolului și a independenței ANRE RM. Au fost adoptate mai multe legi (energie electrică, gaze naturale, eficiență energetică). Toate aceste legi urmează să fie revizuite până la jumătatea anului viitor, iar Pachetul Energie-Schimbări Climatice va fi transpus parțial în legislația națională cu această ocazie”, a mai spus el.

Agenția pentru Eficiență Energetică a derulat peste 300 de proiecte

Agenția pentru Eficiență Energetică și-a început activitatea în anul 2011. ”În anul 2019, Agenția a fost reorganizată prin fuziune (absorbție) cu Fondul de Eficiență Energetică și astfel, au fost preluate drepturile și obligațiile Fondului pentru Eficiență Energetică. Vectorii principali de activitate sunt finanțarea, implementarea și monitorizarea proiectelor și, respectiv, implementarea și monitorizarea politicilor în domeniul eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă”, a declarat Dragoș Pidleac, Director interimar, Agenția pentru Eficiență Energetică a Republicii Moldova.

”Până în prezent ne-am axat pe implementarea a peste 300 de proiecte de eficiență energetică, în mare parte de anvelopare a clădirilor inițiate de Fondul pentru Eficiență Energetică. În același timp am fost implicați în coordonarea și implementarea mai multor proiecte în domeniu, susținute de partenerii externi.

Suntem în derularea unui proiect de infrastructură pentru mașini electrice – în curând vom avea 50 de noi stații instalate pe teritoriul Republicii. Un alt proiect în derulare, în cooperare cu ONU pentru Dezvoltare Industrială, constă în premierea a cinci finaliști din cinci categorii în domeniul eficienței energetice cu câte 10.000 de dolari, pentru implementare – acest proiect va fi implementat timp de trei ani, cu un buget total de 150.000 de dolari”.

În domeniul promovării eficienței și surselor regenerabile, Agenția organizează anual două evenimente mari, unul destinat consumatorilor iar celălalt, finanțatorilor și investitorilor, a adăugat Pidleac.

Radu Bădiță, ANRE: Digitalizarea reprezintă viitorul

Prosumatorii vor avea o mare importanță în asigurarea echilibrului sistemului, precum și pentru confortul consumatorilor finali, iar ANRE este gata să sprijine ANRE RM în acest domeniu, a declarat Radu Bădiță, secretarul general al ANRE România. ”Afirm determinarea Autorității române de a-și canaliza atenția spre digitalizare. Noi, ca autoritate, o facem deja. Prin această acțiune vrem să dăm un semnal în piață și să îndemnăm toți operatorii să facă demersuri mai curajoase înspre digitalizare – care reprezintă viitorul din toate punctele de vedere. Ca exemplu, la începutul lunii viitoare, ANRE va semna contractul cu o agenție din cadrul Ministerului Dezvoltării pentru a dezvolta o platformă care va permite migrarea consumatorilor finali între operatori – așa cum se întâmplă, de pildă, în cazul operatorilor de telefonie”, a mai spus Bădiță. Prin intermediul noii platforme utilizatorii de servicii energetice vor avea posibilitatea de a-și schimba furnizorii în doar 72 de ore. ”Este un pas înainte pentru competiție și pentru a obține prețuri mai bune în final”, a adăugat Bădiță. ”Proiectul va fi semnat la începutul lunii și va dura doi ani de zile, însă noi încercăm să scurtăm această perioadă la un an.

Daniel Sirman, ABB: Societatea adoptă tot mai mult automatizarea

Pentru ABB, Republica Moldova reprezintă o piață în mare dezvoltare, de la o zi la alta, susține Daniel Sirman, Manager Executiv ABB România. ”În ceea ce privește digitalizarea, avem în vedere dezvoltarea acesteia în cazul întregii noastre game de produse, atât cu partenerii din România, cât și cu cei de aici, din Republica Moldova, pentru digitalizarea, atât a părții de acționări electrice, cât și a celei de robotizare. Digitalizarea înseamnă, prin parteneriatul pe care ABB îl are cu Microsoft, că totul poate fi transmis în „cloud”, iar timpul de oprire a producției poate fi din ce în ce mai mic”, a spus el.

”Tot ceea ce consumăm are o componentă de producție prin automatizare și robotizare. Aceasta nu înlocuiește forța umană, însă încercăm să automatizăm societatea prin procese cu o rentabilitate mai bună și un consum mai scăzut de energie. În ceea ce privește robotii colaborativi, aceștia pot lucra cot la cot cu omul, în condiții de maximă siguranță. Automatizarea se extinde și în afara spațiului industrial, drept urmare ABB va dezvolta împreună cu Texas Medical Center roboți medicali destinați sălilor de operație din spitalele viitorului, a mai spus Sirman.

L. Bădiță: Photon Energy analizează intrarea pe piața din Republica Moldova

Photon Energy este o companie cu sediul operațional la Praga care acționează în mai multe țări, iar în curând și-ar putea deschide un birou și în Republica Moldova, a spus Lauru Bădiță, Country Manager O&M România Photon Energy. ”Din Praga operăm regional în Cehia, Slovacia, Ungaria, România și avem intenții serioase și pentru Republica Moldova, imediat ce legislația o va permite, prin sistemul de licitație transpus în practică de ANRE Moldova. Suntem listați la bursele din Praga și Varșovia. Avem peste 70 MW în portofoliu, și 250 MW pe partea de operare și mentenanță. Continuăm expansiunea prin noi parcuri fotovoltaice, atât în Europa, cât și în Australia, prin noi parcuri de sute de MW”, a spus Bădiță.

”Considerăm că aducem un beneficiu real tuturor participanților din piața energetică, de la producător și până la beneficiarul final și credem în sursele de energie bazate pe soare. Acoperim toată gama de servicii, de la construcție la operare și mentenanță. Suntem digitalizați, printr-o platformă software de monitorizare dezvoltat in-house, cu un centru de dispecerat la Praga prin intermediul căruia se poate determina orice defect și putem rezolva rapid orice incident. Suntem încrezători că legislația necesară va fi pusă în aplicare cât mai curând în Republica Moldova”, a conchis Bădiță.

Athanasovici, Kawasaki: Suntem interesați de piața din Republica Moldova

Kawasaki este arhicunoscută datorită diviziei de motociclete, însă produce o multitudine de alte lucruri – roboți, turbine cu gaze, motoare cu ardere internă pentru sectorul energetic, avioane, și nave de transport pentru materie primă, a susținut Cristian Athanasovici, Business Development Manager, Kawasaki Gas Turbine Europe.

”Kawasaki este prezentă în Europa din 2003 printr-o filială numită Kawasaki Gas Turbine Europe, responsabilă pentru tehnologiile de cogenerare bazate pe turbinele cu gaze și motoarele cu ardere internă. Suntem singurul producător din lume care produce în același timp aceste două tehnologii”, a spus el.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CRISTIAN ATHANASOVICI

Kawasaki Europa a deschis reprezentanță din România în 2018, biroul fiind responsabil pentru toată Europa de Sud-Est. ”Echipamentele și soluțiile oferite de Kawasaki se adresează tuturor consumatorilor de energie electrică și termică, sub formă de abur, apă fierbinte sau răcită, gaze arse utilizate direct în procesele tehnologice. Ne desfășurăm activitatea sub auspiciile reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, fapt pentru care echipamentele Kawasaki sunt considerate echipamente verzi. De asemenea, ne desfășurăm activitatea sub auspiciile Directivei 27/2012 privind eficiența energetică. Suntem aici pentru că suntem interesați de piața în dezvoltare din Republica Moldova, pentru care punem la dispoziție întreaga noastră expertiză. De anul viitor, Kawasaki va avea în România o echipă de mentenanță, lucru foarte important pentru a asigura soluțiile pe care le putem furniza”, a conchis el.

Transgaz: Operațiunea de reverse flow de la Isaccea către Orlavka este funcțională

Transgaz, prin subsidiara sa, Eurotransgaz, a cumpărat Vestmoldtransgaz, transformând-o într-o companie privată, a reamintit Marius Stoica, consilier al directorului general Transgaz, Ion Sterian. Domnia sa a prezentat apoi stadiul lucrărilor la gazoductul care va lega localitățile Ungheni și Chișinău. “Este vorba despre o conductă de 110 km. Pe lângă acest gazoduct, mai avem și patru stații de reglare și măsurare”, a precizat Marius Stoica.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MARIUS STOICA

De asemenea, domnia sa a mai anunțat că ”România a făcut funcțională operațiunea de reverse flow (flux invers) de la Isaccea către Orlavka, iar acesta va permite gazului să curgă și dinspre România spre Ucraina, permițând și Republicii Moldova alimentarea cu gaze”.

Prima conferință din seria ”Abordare Regională: Parteneri în energie – expertiză globală, oportunități locale”, a fost organizată la Chișinău de energynomics.ro, cu susținerea partenerilor noștri: ABB România, Kawasaki Gas Turbine Europe Gmb, Photon Energy, Transelectrica, Transgaz.

Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 80 de persoane, reprezentanți ai unor organizații precum: ABB România, Academia de Științe a Moldovei – Institutul de Energetică, Access Power, Agenția pentru Eficiență Energetică Chișinău, Ambasada României la Chișinău, AMCHAM, ANRE Moldova, ANRE Romania, Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, Asociația Zero Energy România, AutoExpert Moldova, BERD, CET Nord, CMS, CND SRL, Comitetului Sectorial pentru formare profesională, CSPE, EDSG Moldova, Electra Norte, Electrogrup SA, Elicio NV, Energy Distribution Services – EDS, GasNatural Fenosa, Global Industrial Consult SRL, Industrial Reform Grup S.R.L., Institutul de Energetica al AS Moldova, Kawasaki, Lukamet Staal BV, MABEC Trading SRL, Moldova Gaz, Mondial Prest, OMV Petrom, ONE Supply & Trading SRL, Photon Energy, Primăria Chișinău, Siemens, SMA, Smartlink Communications, Termoelectrica SA, Transgaz, Vestra – Grupul Elsaco, YES Europe, Zwiazek Polakow.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *