Acasă » Petrol și Gaze » Saniya Melnicenco (ROPEPCA): România poate câștiga mai mult dacă atrage noi investitori și-i stimulează pe cei existenți

Saniya Melnicenco (ROPEPCA): România poate câștiga mai mult dacă atrage noi investitori și-i stimulează pe cei existenți

14 iunie 2019
Consumatori
Bogdan Tudorache

România are nevoie de strategii și reglementări clare, a susținut Saniya Melnicenco, președinte ROPEPCA, în cadrul Energy Strategy Summit 2019, un eveniment organizat de energynomics.ro.

Cele 13 companii care alcătuiesc asociația ROPEPCA au asigurat 14.000 de locuri de muncă în ultimii ani, au investit peste 5 miliarde de euro în ultimii cinci ani, cu un factor de multiplicare de 3,2 în produsul intern brut național. Contribuțiile la bugetul de stat de 11 miliarde de euro se pot traduce în 600 de km de autostradă, 40 de spitale județene sau 2.000 de școli de mărime medie.

”Ne bucurăm să auzim vestea lansării următoarei Runde de licitații pentru perimetre, o necesitate despre care am vorbit de multe ori, care nu s-a întâmplat în ultimii 10 ani. Putem sprijini [autoritățile], prin capacitățile noastre, pentru a face această Rundă mai eficientă. Trebuie însă să analizăm și succesul Rundelor anterioare. Spre exemplu, Runda 10 din 2009 s-a finalizat cu un rezultat destul de interesant. Au fost alocate 20 de perimetre, iar activități de explorare și producție se desfășoară în 7 perimetre active. Aceasta înseamnă o rată de succes de 30%. O estimare proprie arată că din anumite motive, nu s-au investit în jur de 500 de milioane de euro. Ce putem face pentru a asigura succesul actualei Runde?”, a întrebat Melnicenco.

De ce are nevoie un investitor când analizează o nouă destinație pentru investiții

În primul rând investitorii caută date disponibile, tehnice și geologice. ”Aici avem o zonă foarte mare în care putem aduce îmbunătățiri în România”.

Apoi, cadrul de reglementare trebuie să fie stabil și predictibil, cel puțin coerent. Și, evident, un investitor caută o forță de muncă bine pregătită – iar aici România răspunde acestei cerințe. ”Avem specialiști bine calificați”.

Iar Runda 11 trebuie să fie un succes, pentru a asigura o piață mai lichidă și mai echilibrată.

”Avem doi jucători mari – un duopol, șase-șapte producători de gaze mici și o componentă de import. Care ar fi răspunsul pentru a crește această piață? Să aducem noi investitori și să creștem piața existentă, să avem un surplus de gaze și să asigurăm un preț bun pentru consumatorul final.

Cred că prima soluție ar fi să lucrăm la un regim de date declasificat, mai democratizat, mai bine stabilit. Apoi, ar trebui să abordăm foarte clar problema accesului la teren, care este de notorietate. Din cauza acestei probleme s-au înregistrat foarte multe insuccese în explorare; din 2014 și până acum s-au retras cel puțin nouă companii care n-au reușit să-și îndeplinească programele minime.

Așadar, revenind la rezultatele Rundei 10, avem trei companii în faliment, trei perimetre care au fost predate înapoi Agenției Naționale pentru Resurse Minerale – ANRM, cu finalitate spre arbitraj internațional. Ceea ce cu siguranță nu confirmă un rezultat bun al României ca destinație pentru investiții”.

O a treia problemă – stabilizarea cadrului de reglementare și legislativ.

”Să nu uităm că România nu este singura mireasă în sat. Țări cu un potențial geologic cu mult mai scăzut au reușit în ultimii cinci ani să atragă numeroși investitori. Vorbim despre Ungaria, Slovacia, Croația, acum apar și niște în Ucraina și Turcia – în ciuda unui potențial geologic mai scăzut. Noi suntem deschiși să sprijinim și să ne aducem contribuția, inclusiv în ceea ce înseamnă strategii de dezvoltare”.

Avem trei strategii care se suprapun: cea europeană, pentru reducerea amprentei de carbon și creșterea producției. O strategie națională care confirmă declarativ, deocamdată, necesitatea atracției investițiilor onshore și offshore. ”Din păcate, ar trebui să vedem și niște măsuri concrete pentru a atinge acest deziderat”.

În fine, sunt strategiile de investiții ale companiilor, care urmăresc profit în urma investiției. ”Este timpul să asigurăm condiții propice pentru a avea un influx financiar nou, care să aducă un triplu câștig: pentru economie, pentru investitori și pentru angajații din industrie”, a conchis Melnicenco.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *