Update: Lukoil contestă acuzațiile de spălare de bani și evaziune fiscală și intenționează să formuleze recurs împotriva dispoziției Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești în conformitate cu procedurile legale, arată un comunicat de presă al companiei trimis la redacția energynomics.ro.
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti (PCA Ploiești) au pus sechestru asupra unor bunuri ce aparţin companiei Lukoil Europe Holdings BV Olanda până la concurenţa sumei de două miliarde de euro, bunuri ce cuprind conturi bancare, prime de emisune și acțiuni, informează Mediafax. Totodată, procurorii structurii ploieștene au dispus și controlul judiciar pentru cinci angajaţi ai Petrotel Lukoil.
„În urma extinderii cercetărilor faţă de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda şi faţă de S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti au fost extinse şi măsurile asigurătorii. Acestea au fost aplicate asupra unor bunuri aparţinând Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro, respectiv asupra conturilor bancare deţinute de această entitate juridică la bănci comerciale situate în U.K. şi Olanda, asupra primelor de emisiune în cuantum de 1.880.931,388 lei, precum şi asupra unui număr de 176.840.629 acţiuni, deţinute de aceasta în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti”, se arată în comunicatul PCA Ploieşti, citat de Mediafax.
Procurorii de la PCA Ploieşti aduc noi acuzații de spălare de bani în dosar, precum decapitalizarea societății Petrotel Lukoil. Autoritățile spun că se bazează chiar pe rapoartele administratorilor societății din 2012 și 2013. Prejudiciul calculat până la acest moment în acest dosar este de peste 1, 18 miliarde de euro şi de peste 1, 52 miliarde de dolari pentru infracţiunea de folosire cu rea credinţă a creditului societăţii şi în cuantum de peste 1, 52 miliarde de dolaro și de aproape 553 de milioane de euro pentru infracţiunea de spălare de bani, mai scrie Mediafax.
Conform procurorilor ploieșteni, Petrotel Lukoil „a rambursat în baza unor contracte, cu titlu de împrumut, acţionarului majoritar LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda suma de 1.511.904.038,94 dolari SUA şi 552.977.284,35 euro cu justificarea restituire creditare” şi a primit ca investiţii, de la aceeaşi companie, care este acţionar majoritar al rafinăriei de la Ploieşti, peste 32, 47 milioane de euro şi peste 304 milioane de dolari, „deşi conform bilanţurilor, balanţelor şi raportărilor către ANAF, activul societăţii este de 48.522.486 euro echivalent monedă naţională, diferenţa de 257.995.952 euro neregăsindu-se în activul patrimonial al societăţii”.
Procurorii susţin, de asemenea, că acţionarul majoritar Lukoil Europe BV Olanda a virat în contul Petrotel Lukoil, conform virajelor de cont, o sumă de peste 480 de milioane de euro, echivalent monedă naţională, cu titlu de majorare capital social, dar conform situaţiei raportate la Oficiul Registrului Comerţului pe baza documentelor financiar contabile ale societăţii, capitalul social este de aproape 106 milioane de euro echivalent monedă naţională, diferenţa neregăsindu-se în aportul de capital.
„Cu toate că suma respectivă a fost primită cu titlu respectiv (n.r. – majorare de capital social), conform rulajelor de cont, aceasta a fost fracţionată şi rambursată cu titlu restituire creditare în aceeaşi zi în care a intrat în conturile bancare”, arată anchetatorii.
În 2 octombrie 2014, procurorii au făcut percheziții la sediile mai multor companii aparținând Lukoil, inclusiv la rafinăria din Ploiești, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde de lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală și restul din spălare de bani. În 7 octombrie, activitatea era reluată.
Pingback: Lukoil respinge toate acuzațiile