Un secretar de stat din cadrul MDRAP, un expert independent şi doi reprezentanţi ai mediului privat au fost actorii principali ai întâlnirii Energy Breakfast Club de miercuri, 27 aprilie, dedicate soluţiilor de creştere eficienţei energetice la nivelul clădirilor. Patru perspective foarte diferite, luminând din unghiuri diferite unul dintre cele mai presante şi mai pline de oportunităţi sectoare de interes pentru industria energetică românească.
Discuţiile au fost deschise de către Sirma Caraman, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Sirma Caraman a prezentat măsurile naționale și europene specifice care promovează eficiența energetică acest domeniu, cu deosebire programele naţionale de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe şi acţiunile pentru renovarea clădirilor deţinute de autoritatea administraţiei publice centrale.
Bilanţul la finalul anului 2015
Secretarul de stat Sirma Caraman a informat audienţa că în perioada 2009-2015 au fost reabilitate peste 1.800 blocuri de locuinţe (62.000 de apartamente). Cea mai mare parte a acestor acţiuni (reabilitare termică a anvelopei clădirii, reabilitare termică a sistemului de încălzire şi apă caldă de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile) s-au relizat în cadrul programului naţional şi au condus la o economie de energie primară, până la finalul lui 2015, de 97,7 mii tep).
Numărul clădirilor deţinute de administraţia publică (şcoli, licee, universităţi, primării, consilii locale, ministere, alte unităţi ale adminstraţiei centrale) depăşeşte 13.000, cu un consum anual specific de energie finală cupriins între 120 şi 400 kWh/mp.
DESCARCĂ PREZENTAREA SIRMEI CARAMAN
Legea prevede ca anual să fie renovată 3% din suprafaţa totală a clădirilor deţinute de administraţia publică centrale, cu suprafeţe utile totale de peste 250 mp. Sirma Caraman a precizat că până la finalul anului 2015 au fost executate lucrări de intervenţie la 185 clădiri şi lucrări de renovare majoră la 97 clădiri, cu o economie calculată de energie primară de 2,24 mii tep.
Din 16 mai se pot depune proiecte pentru clădiri rezidenţiale prin POR 2014-2020
Prin Programul operaţional regional 2014-2020, România are la dispoziţie 1,18 miliarde de euro pentru clădiri rezidenţiale (447 milioane de euro), clădiri publice şi iluminat public. Pentru eficientizarea clădirilor rezidenţiale, programul a fost lansat pe 15 martie 2016, iar perioada depunerii de proiecte va fi 16 mai – 16 noiembrie 2016. Pentru celelalte două categorii, ghidurile specifice sunt încă în curs de elaborare. MDRAP estimează că va lansa în consultare publică Ghidului Specific pentru clădiri publice în mai 2016 şi depunerea proiectelor în noiembrie 2016. Pentru iluminatul public, termenele avansate sunt iunie 2016 pentru lansarea în consultare publică a Ghidului Specific şi decembrie 2016, pentru depunerea proiectelor.
Principala problemă identificată de către MDRAP în accelerarea acestor lucrări ţine de lipsa de informare şi de expertiza tehnică la nivelul autorităţilor locale şi nu neapărat lipsa de fonduri. „Autorităţile locale, cele mai multe dintre ele, nu au capacitatea de a scrie proiecte. După alegerile din acest an, primăriile se vor concentra pe accesarea fondurilor europene şi este nevoie de mediul privat pentru a sprijini acest proces„, a precizat Sirma Caraman.
Obligaţii privind clădiri cu consum aproape de zero, din 2018 şi 2020
Sirma Caraman s-a referit şi la modificările aduse legii 372/2005, care impune realizarea de clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero, astfel:
- clădiri noi pentru care recepţia la terminarea lucrărilor se efectuează în baza autorizaţiei de construire emise începând cu 31 decembrie 2020
- clădiri din proprietatea/administrarea autorităţilor administraţiei publice care urmează să fie recepţionate în baza autorizaţiei de construire emise după 31 decembrie 2018
Avantajele automatizărilor pentru clădiri
Rafael Mărculescu, preşedintele Asociaţiei KNX Romania, a prezentat avantajele sistemelor de automatizări pentru clădiri, din perspectiva eficienţei energetice. Principalul avantataj îl reprezintă eliminarea impredictibilităţii şi costurilor pe care le induce acţiunea umană în principal în ceea ce priveşte iluminatul, încălzirea şi ventilarea în spaţiile de locuit, în cele de birouri şi în spaţiile industriale sau comerciale. Cele mai frecvente automatizări sunt cele bazate pe:
- Temporizare
- Detecţia miscării / prezenţei
- Detectia condiţiilor meteo: ploaie, vânt, îngheţ, strălucirea soarelui
- Programe de timp (zilnic, săptămânal etc)
- Detecţia / menţinerea nivelului de iluminat din încăpere
Evoluţia tehnologică a dus de la automatizări simple, bazate pe un aparat de sine stătător, la automatizarea cu logică centralizată (aplicaţii simple sau mici, gestionate de un singur computer pentru întreaga clădire), iar în prezent la automatizarea cu logică descentralizată, în care diverşi senzori şi elemente de acţionare comunică între ele prin intermediul unei magistrale, în cadrul unor aplicaţii complexe.
Rafael Mărculescu a prezentat avantajele protocolului KNX, între care faptul că acesta este un standard internaţional deschis, cu peste 25 de ani de experienţă, liberă de orice patent sau marcă, utilizat de 400 de producători la nivel mondial.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI RAFAEL MĂRCULESCU
Energia reactivă – de luat în calcul încă din proiectarea reţelei electrice
Elena Popescu, project manager Elektra Invest, a sublinat faptul că, pentru a creşte eficienţa energetică, „este foarte important să luăm în considerare efectele energiei reactive asupra instalaţiei, asupra clădirilor şi asupra reţelei naţionale”.
Energia reactivă este un efect fizic al anumitor componente electrice, de a decala curentul electric de tensiunea electrică. Energia reactivă nu poate fi consumată, astfel că singura metodă de a scăpa de efectul ei negativ este compensarea acesteia, prin bobine sau condensatoare. „Atunci când cumpărăm şi instalăm o lampă cu led, într-o reţea, pentru a creşte eficienţa energetică a acesteia, trebuie să verificăm ca aceasta să aibă în starter un echipament care să compenseze energia reactivă pe care aceasta o produce„, a exemplificat Elena Popescu. Transformatoarele şi motoarele sunt mari producători de energie reactivă, energie facturată şi plătită, în cele din urmă, către utilizatorul reţelei electrice.
DESCARCĂ PREZENTAREA ELENEI POPESCU
Respectarea unor principii simple şi ieftin de implementat, de preferat încă din proiectarea clădirii, duce la eficienţă energetică şi la reducerea costurilor, a sintetizat Elena Popescu.
Elektra Invest este o companie specializată în proiectarea şi construcţia / întreţinerea instalaţiilor electrice, a punctelor de conexiuni şi staţii de transformare, respectiv operarea şi întreţinerea acestora, inclusiv monitorizarea permanentă prin dispecerat autorizat.
EFdeN – de la vis la realitate – industrializarea cartierului sustenabil
Claudiu Butacu, preşedintele Asociației Solar Decatlon București, a prezentat noua etapă de dezvoltare a proiectului EFdeN. „Asociaţia a proiectat și a construit o locuință extraordinară: solară, sigură și confortabilă, foarte eficientă energetic, 100% electrică și fără facturi lunare, o locuință automatizată și foarte prietenoasă cu mediul„, a subliniat Claudiu Butacu.
În prezent, locuința-prototip a devenit Primul Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort din România și poate fi vizitată în fiecare joi și duminică pe Bd. Pache Protopopescu, nr.66.
Claudiu Butacu a detaliat unul dintre cele mai provocatoare proiecte ale Asociaţiei – industrializarea locuinței EFdeN. „Ne dorim să realizăm un ansamblu rezidențial verde și sigur cu un plan de urbanism inteligent cu locuințe cu 2,3 sau 4 camere de tip simplu sau duplex, în care locuitorii să fie fericiți, sănătoși și în siguranță într-o locuință 100% electrică, fără facturi lunare”. Propunerea EFdeN este gândită să rezolve problema mobilității și a densității cu care se confruntă orașele, prin crearea de poli de dezvoltare urbană.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CLAUDIU BUTACU
„Din păcate nu realizăm gravitatea situaţiei în care ne aflăm din punct de vedere al mediului. Din 2020, obligaţiile impuse la nivel european cu privire la eficienţă energetică şi protecţia mediului înconjurător, trebuie să ne găsească pregătiţi„, a insistat Claudiu Butacu. „Deocamdată, ideea noastră are ecou mai mult în afara României, de la posibili investitori şi parteneri din Ucraina, Republica Moldova, Anglia şi Germania, interesaţi să construim un asemenea cartier. În România, cei mai mulţi dintre cei cu care am vorbit se concentrează mai mult pe reducerea costurilor, decât pe respectarea standardelor de eficienţă şi calitate a locuiri„, a declarat Claudiu Butacu.
Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 50 de experţi, reprezentanți ai: ABB, Electrica Furnizare SA, AFAPLAN ENGINEERING SRL, C&C Group Company, Safetech, Vestra, Can Power, Marc and Sons, Asociaţia KNX, Cabur, CEMS, Colliers, Eco Therm, EFdeN, Electrica Furnizare, Elektra Invest, ENERGY CONTROL, ENERO – Centrul pentru Promovarea Energiei Curate şi Eficiente în România, ENGIE Servicii S.R.L., Gewiss, Golden Light , Guna & Rosh Construct, Hoval, LINDAB, Marsh România, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Energiei, MT&T Property Management, Next Gen, Ridgid Tools, Roa Grup, Romexpo, SII România, Skanska, Unilever, Vestas.
Evenimentul a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: Consiglieri, Elektra Invest, Ridgid, SGS România. În deschiderea parteneriatului pe termen lung cu energynomics.ro, Cezar Ionaşcu, Head of Sales la Consiglieri, i-a iniţiat pe cei prezenţi în lumea Consiglieri, cu ideile de bază despre secretele de imagine pe care fiecare domn ar trebui să le cunoască.
PARTICIPARE
În 2016, energynomics.ro îşi propune să mai organizeze cel puţin încă 6 ediţii de Energy Breakfast Club. Calendarul şi temele propuse pot fi accesate aici.
Participarea la Energy Breakfast Club este deschisă tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza invitației personalizate lansate de energynomics.ro. Ne poți scrie la office [at] energynomics.ro pentru a solicita o invitație!
Energy Breakfast Club este o întâlnire de 2-3 ore în care specialiștii din energie se pun la curent cu cele mai noi informații și cele mai influente opinii pe una dintre temele fierbinți ale momentului.
Din postura de gazdă, începând cu ora 09.00, energynomics.ro pune la dispoziție moderatorul și cafeaua, propune tema și lansează invitațiile către speakeri. Aceștia sunt selectați dintre cei mai buni cunoscători ai tematicii și devin responsabili cu provocările intelectuale și organizarea ideilor. Prezentările nu depășesc 20 de minute și se doresc a fi puncte de pornire pentru dinamice schimburi de idei și perspective.
Clubul se închide la ora 13.