Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) a cerut Electrica SA plata unor prejudicii de 1,32 miliarde de euro, cauzate de neurmărirea de către companie a obligațiilor post-privatizare asumate de investitorii care au cumpărat acțiuni la societățile de distribuție de energie privatizate de Electrica, scrie Mediafax.
„Electrica a inițiat discuțíi cu SAPE pentru a clarifica solicitările acesteia din urmă de a i se plăti sume în cuantum de 304.886.966,8 lei, 1.347.420.170 dolari și 45.857.677,1 euro”, se arată într-un raport trimis BVB. Compania notează că, „în baza informațiilor disponibile în acest moment, Electrica consideră că solicitarea SAPE este nerezonabilă și neîntemeiată, SAPE având calitatea de succesor cu titlu universal al Electrica”.
Electrica notează că la acest moment nu are cunoștință despre nicio acțiune, procedură sau măsură legală inițiată de SAPE împotriva sa. Notificarea SAPE menționează și faptul că Electrica nu a transmis unele documente solicitate în vederea identificării persoanelor fizice responsabile (identificate generic), se mai arată în raport.
Acțiunea SAPE vizează contractele de privatizare a societăților Electrica Muntenia Sud (cumpărată de grupul italian Enel), Electrica Moldova (cumpărată de grupul german E.ON), Electrica Dobrogea (preluată de Enel), Electrica Banat (achiziționată de Enel) și Electrica Oltenia (intrată în portofoliul grupului ceh CEZ).
SAPE este succesoarea în drepturi a companiei de stat Electrica SA, inclusiv în ce privește litigiile arbitrale. Electrica a inițiat, înainte de listarea la bursă la mijlocul anului trecut, mai multe acțiuni la Curtea de Arbitraj din Paris împotriva Enel, E.ON și CEZ pentru plata de penalități legate de contractele de privatizare.
Tribunalul Arbitral din Paris a decis în aprilie anul acesta că CEZ nu a respectat două dintre cele mai importante obligaţii pe care şi le-a asumat la privatizarea Electrica Oltenia şi a obligat grupul ceh la plata unor daune de 5,7 milioane de euro. SAPE a cerut în acest proces ca CEZ să plătească daune de peste 81 milioane de euro pentru nerealizarea unor obligaţiile din acordurile de privatizare din 2005 şi 2009, prin care CEZ a cumpărat compania de distribuţie Electrica Oltenia.
SAPE a deschis o acțiune la Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Paris împotriva Enel în septembrie anul trecut, prin care a solicitat plata sumei de 521,58 milioane de euro, invocând opţiunea Put, care prevede că Electrica are dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpăra un pachet de 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud, în conformitate cu mecanismul de stabilire a preţului, cuprins în contractul de privatizare semnat în iulie 2007.
În august, SAPE a pierdut un proces cu E.ON la Paris, fiind obligată să achite cheltuieli de judecată de 1,8 milioane de euro, după ce a pretins despăgubiri de 33 de milioane de euro. Principalul motiv al acestei decizii a fost că cele mai multe dintre capetele de acuzare erau deja prescrise.
Cu Enel, statul a pierdut, în vara anului 2013, două procese privind contractele de privatizare pentru fostele Electrica Banat şi Electrica Dobrogea în care cerea despăgubiri totale de 39,3 milioane de euro. Totodată, statul a mai pierdut cu E.ON și un proces în care cerea despăgubiri de 49 de milioane de euro.
SAPE a fost înfiinţată anul trecut prin divizarea parţială a Electrica SA și cuprinde participaţiile minoritare ale Electrica SA la Enel Energie Muntenia, Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distribuţie, E.ON Energie România, Electrica Soluziona, Bursa Română de Mărfuri şi Hidro Tarniţa.
Acțiunile Electrica se aflau în stagnare miercuri, după primele ore de tranzacționare. Statul este cel mai mare acționar al Electrica SA, cu o participație de 48,78%, urmat de BERD, cu 8,65%, iar restul acțiunilor se află în posesia altor investitori.
Pingback: Statul român dorește să păstreze controlul asupra Electrica