Acasă » Petrol și Gaze » Transgaz: Operațiunea de reverse flow de la Isaccea către Orlavka este funcțională

Transgaz: Operațiunea de reverse flow de la Isaccea către Orlavka este funcțională

27 septembrie 2019
Furnizare
energynomics

Transgaz, prin subsidiara sa, Eurotransgaz, a cumpărat Vestmoldtransgaz, transformând-o într-o companie privată, susține Marius Stoica, consilier al directorului general Transgaz, Ion Sterian, prezentând stadiul lucrărilor la gazoduct în cadrul primei ediții a seriei de conferințe ”Abordare Regională: Parteneri în energie – expertiză globală, oportunități locale”, organizată de energynomics.ro la Chișinău.

”Investiția noastră în Republica Moldova constă într-un gazoduct care să lege Ungheni de Chișinău. Este vorba despre o conductă de 110 km. Pe lângă acest gazoduct, mai avem și patru stații de reglare și măsurare”.

Proiectul presupune realizarea unei conducte cu diametrul DN600 mm, în lungime de aproximativ 110 km și 4 stații de măsurare reglare a presiunii (SRM-uri). Interconectarea sistemelor de transport gaze naturale între România și Republica Moldova este corelată cu o altă investiție importantă a SNTGN Transgaz SA, respectiv implementarea pe teritoriul României a proiectului „Dezvoltări ale SNT în zona de Nord-Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum și a asigurării capacității de transport spre Republica Moldova”.

Ambele proiecte sunt astfel concepute încât să permită creșterea capacității de transport actuale spre zona de Nord-Est a României și – prin conducta de interconectare Iași – Ungheni (funcțională) – să se asigure debitele de gaze naturale și presiunile necesare către Republica Moldova.

”Construcția gazoductului are loc concomitent cu modernizarea gazoductului din România și face parte din dezvoltarea sistemului de transport al gazelor din zona de nord-este a României. Pentru ca acest proiect să poată fi construit într-un timp optim, el a fost împărțit în mai multe loturi, fiecare lot din cele șapte putând fi construit de alt constructor”.

Care este stadiul lucrărilor

Contractul aferent Lotului 1, având ca obiect „Conductă transport gaze naturale Dn 600 în lungime de 26,07 km amplasat pe raza raioanelor Ungheni și Nisporeni”, respectiv cel aferent Lotului 2 având ca obiect „Conductă transport gaze naturale Dn 600 în lungime de 35,89 km amplasat pe raza raionului Călărași” au fost semnate cu Asocierea CIS GAZ S.A. – ROMINSTA SRL – CIS GAZ SERVICII S.R.L. la data de 23.04.2019 și au intrat în vigoare în aceeași zi. La data de 02.05.2019, a fost emis Ordinul de începere a lucrărilor, iar la data de 08.05.2019 a fost predat amplasamentul.

Pentru lotul 1, s-au recepționat cca 24 km de material tubular, se realizează lucrări de sudură și în paralel se lucrează la decopertarea stratului vegetal de pe firul liniar (în total, circa 14 km) și transportarea țevii din organizarea de șantier pe culoarul de lucru.

În acest moment, pentru lotul 2 s-au finalizat lucrările pentru organizarea de șantier și se desfășoară lucrări de decopertare a stratului vegetal pe culoarul conductei (realizat peste 9 km) și lucrări pregătitoare pentru inițierea sudurilor. Au fost livrați peste 5 km de material tubular.

Contractul aferent Lotului 3, având ca obiect „Conductă transport gaze naturale Dn 600 în lungime de 32,18 km amplasat pe raza raionului Strășeni” a fost semnat la data de 19.04.2019 cu Asocierea ACI CLUJ S.A. – ROMINSTA S.R.L.- INDPRODCOM S.R.L. – S.R.L. SERIGO DECOR. La data de 24.04.2019, a intrat în vigoare contractul și a fost predat amplasamentul, cu emiterea Ordinului de începere a lucrărilor la data de 02.05.2019. În cazul lotului trei, până în acest moment, s-a finalizat organizarea de șantier, s-au recepționat 2 km de material tubular și s-au executat lucrări de decopertare a stratului vegetal pe culoarul conductei (aproximativ 1 km). În paralel au fost aduse echipamente și utilaje pentru demararea lucrărilor de construcție aferente lotului 3.

Contractul aferent Lotului 4, având ca obiect „Conducta transport gaze naturale Dn 600 în lungime de 15,86 km, și conductă transport gaze naturale Dn 300 în lungime de 2,6 km amplasat pe raza municipiului Chișinău” a fost semnat la data de 11.03.2019 cu Asocierea ACI CLUJ S.A. – ROMINSTA S.R.L. – S.A. ELECTROMONTAJ. Amplasamentul a fost predat la data de 18.04.2019.

În cazul lotului 4, până în prezent au fost recepționați 3 km de material tubular si 1 camion de curbe. La acest moment, se execută lucrări de trasare și decopertare strat vegetal pe culoarul de lucru aferent lotului 4 (aproximativ 1,5 km) și au început lucrările de sudură. În cursul săptămânii viitoare, un vapor va livra 15 km de material tubular în portul Giurgiuvești, pentru loturile 3 și 4.

Contractul aferent Lotului 5, având ca obiect „SRM Semeni, SRM Petricani, SRM Ghidighici, SRM Tohatini, Nod măsurare gaze bidirecțional Tohatin și Automatizare și securizare obiectiv” a fost semnat cu Asocierea TOTALGAZ INDUSTRIE S.R.L. – S.R.L. QUARTZ MATRIX la data de 15.04.2019 și a intrat în vigoare în aceeași zi. La data de 17.04.2019, a fost emis Ordinul de începere a lucrărilor, cu predarea amplasamentului la data de 18.04.2019. În acest moment, executantul derulează activități de proiectare a instalațiilor tehnologice, concomitent cu achiziția de materiale, iar în paralel se desfășoară lucrări de realizare a organizărilor de șantier, precum și lucrări de construcție la SRM-uri.

Lotul 6 este unul de racord, de dimensiuni mici, care a fost adjudecat în aprilie, însă cele două firme nu au putut prezenta în timp util garanția de bună execuție și s-a reluat achiziția, fiind în curs deschiderea ofertelor după licitare, a explicat el.

Contractul aferent Lotului 7, având ca obiect „Complex administrativ Ghidighici- format din șase corpuri de clădire, Clădirea Principală de birouri, Hala Industrială cu Atelier Mecanic și Depozit, Clădire Poartă, Clădire Laborator, Clădire Pompe PSI, Stație Reglare-Măsurare gaze naturale (SRM Ghidighici) și care vor constitui sediul administrativ al „Vestmoldtransgaz” S.R.L.” a fost semnat la data de 14.01.2019 cu Asocierea ACI CLUJ S.A. – IMSAT SERVICE S.A. – S.R.L. ABCONY SERV. La data de 06.02.2019 contractul a intrat în vigoare și a fost emis Ordinul de începere a lucrărilor.

”România a făcut funcțională operațiunea de reverse flow (flux invers) de la Isaccea către Orlavka, iar acesta va permite gazului să curgă și dinspre România spre Ucraina, permițând și Republicii Moldova alimentarea cu gaze”, a mai spus Marius Stoica.

2 thoughts on “Transgaz: Operațiunea de reverse flow de la Isaccea către Orlavka este funcțională”

  1. Pingback: ANRE România și ANRE Moldova întăresc programul de cooperare și asistență

  2. Pingback: România-Republica Moldova: dublu sens pentru bune practici și soluții energetice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *